blog

Knižné tipy: Návrat upírov, aj Konkláve tieňov

utorok 8. júna 2010 00:32
Ut 8.06. 2010 00:32

Do volieb ostáva len pár dní, a tak niet divu, že celé Slovensko sa o ničom inom nebaví. Kampane naberajú na obrátkach a zároveň na nechutnosti, až je obyčajný občan dojatý, ako veľmi našim politikom záleží na budúcnosti tejto krajiny a akí sú odhodlaní spraviť v nej poriadok, aby sme mali vzdelanú mládež. Nevýhodou je, že človek už ani nemá chuť zdvihnúť zrak z chodníka, tobôž si pustiť rádio alebo televíziu. Riešenie je však jednoduché! Stačiť využiť pekné počasie, sadnúť si do parku s peknou knihou a všetky špinavosti predvolebných kampaní sa nás prestanú týkať! A tak hor sa do parkov s nejakou peknou knihou! Napríklad touto…

Stephenie Meyerová – Krátky druhý život Bree Tannerovej

Viem si predstaviť, tú reakciu, ale inak sa nedá a začať musíme s najväčšou novinkou tohto predprázdninového obdobia. Stačí povedať Stephenie Meyerová a všetkým je jasné, o čo sa bude jednať. Áno, presne tak. Už to vidím, ako polovica z vás ostentatívne zagúľala očami a druhej sa v nich zablysklo od radosti! Nedajte sa, milé milovníčku upírov! Veď podľa čísiel predajnosti musí mať Stephenie Meyerovú rada minimálne polovica tých, čo tak vehementne prskajú! 🙂 Najnovšia novela tejto americkej spisovateľky ukazuje príbeh z románu Zatmenie z úplne iného pohľadu. A to očami Bree Tannerovej, upírskeho novorodenca, ktorý sa Vám predstaví už v júli tohto roku na plátnach kín vo filme Zatmenie. V knihe ukáže divákom temnejšiu stránku života, ktorý žijú upíry a nik o tom doposiaľ netušil. Ide o ďalšiu neodolateľnú kombináciu nebezpečenstva, tajomnosti a romantiky od Stephanie Meyerovej. Rozpovie príbeh zrodu armády upírskych novorodencov, ktorí sa pripravujú na stretnutie s Bellou Swanovou a Cullenovými. Stretnutie s nezabudnuteľným vyvrcholením. Pre milovníkov Twilight ságy povinnosť! Navyše, jedine na Martinus.sk dostanete túto novelu aj s krabicou na všetky štyri diely a náramkom Twilight!

Rebecca Jamesová – Krásna beštia

A pri románoch, ktoré ocenia skôr mladšie čitateľky, ešte chvíľu ostaneme. Austrálska spisovateľka Rebecca Jamesová spôsobila v zahraničí svojím románom Krásna beštia nevídaný rozruch. Prvý náklad 30 000 kníh vypredali v Austrálii za víkend a filmové práva sa neuveriteľne rýchlo vyšplhali na závratných 1,4 milióna (na prvotinu neznámej autorky priam neslýchaná suma). Úspech jej románu je prirovnávaný k Stephenie Meyerovej s tou výhodou, že Rebecca Jamesová sa vyhla akémukoľvek náznaku upírov. 🙂 Dej knihy sa točí okolo Katherine, ktorá študuje na prestížnej škole v Sydney. Z neznámych dôvodov viditeľne nestojí o spoločnosť iných mladých ľudí. Až po konflikte so spolužiakom sa spriatelí s nádhernou, obletovanou Alice, ktorá ju zoznámi aj so svojím chlapcom Robbiem. Nikto netuší, aké strašné tajomstvo Katherine skrýva. Zásluhou nových priateľov však po dlhom čase opäť spoznáva radostnejšie stránky života, otvára sa pred svetom, je dokonca pripravená zabudnúť na výčitky svedomia. Čas však strháva masku aj z Alicinej tváre. Katherine na vlastnej koži spoznáva, aká krutá býva pomsta. Len čo sa pokúsi vylúčiť Alice z okruhu svojich blízkych, ohrdnutá priateľka zneužije dôverné informácie a znova rozrýva Katherinine hlboké rany na duši. A to je iba začiatok…

Suzanne Collinsová – Skúška ohňom

Keď vydavateľstvo Ikar vydalo minulý rok prvý diel trilógie Hry o život, okamžite sa stretlo s úspechom. Sci-fi román z budúcnosti o tom, ako sa raz do roka vybraní chlapci a dievčatá vo veku od dvanásť do osemnásť rokov musia zúčastniť na Hrách o život a pred zrakmi televíznych divákov bojovať na život a na smrť si získal množstvo fanúšikov, ktorí sa už nemohli dočkať pokračovania. Nemohli, ale nakoniec dočkali, lebo pokračovanie je tu! Skúška ohňom je druhý diel napínavej trilógie, v ktorom sa ďalej rozvíjajú osudy postáv z prvého dielu. V Skúške ohňom, druhom románe trilógie, rozvíja Suzanne Collinsová príbeh Katniss Everdeenovej, kladie jej do cesty nové, nebezpečnejšie prekážky… a prekvapuje čitateľov na každom kroku. Katniss a jej priateľ z Dvanásteho obvodu Peeta Mellark napriek nepriazni osudu prežili Hry o život a zvíťazili. Katniss sa vracia k rodine a k svojmu dávnemu priateľovi Galovi, doma však nič nie je také, ako si predstavovala. Gale si udržuje chladný odstup a Peeta sa k nej obrátil chrbtom. Medzi ľuďmi sa navyše šepká o vzbure proti Sídlu, ktorú mohli podnietiť práve oni dvaja s Peetom. Katniss na svoje zdesenie zisťuje, že nevedomky priliala olej do ohňa nespokojnosti, a teraz má strach, že ju nedokáže potlačiť. Najväčšmi ju trápi, že vôbec nemá istotu, či by to mala urobiť. Čím bližšie je Katnissina a Peetova návšteva obvodov, ktorú majú absolvovať v rámci turné víťazov, tým viac je v stávke. Ak sa im nepodarí presvedčiť obyvateľov Panemu, že sú do seba bláznivo zamilovaní, následky budú hrozivé.”

Joann Davisová – Kniha o pastierovi

Všetci priaznivci brazílskeho spisovateľa Paula Coelha pozor! Kniha o pastierovi síce nie je jeho dielom, ale minimálne základným posolstvo a tak trochu aj jazykom sa mu veľmi podobá. Veď samotný Coelho o nej vyhlásil: „Nadčasový príbeh o človeku, ktorý hľadal novú cestu. Je to podnetné a dojímavé rozprávanie.“ a to už je hodnotenie, ktoré za niečo stojí! Keď sa na istej americkej farme vo Vermonte našla stará kniha v cudzom jazyku a dostala sa do rúk odborníkom na rôznych univerzitách, trvalo im takmer rok, kým ju preložili a jej výslednú podobu redaktorsky upravila spisovateľka Joann Davisová. Ide o príbeh známej kresťanskej modlitby pripisovanej svätému Františkovi z Assisi a známeho gospelu, ktorý sa spieva v anglofónnych krajinách. Hrdinami príbehu sú pastier Jošua, bývalá otrokyňa Alžbeta a malý chlapec Dávid. Príbeh o pastierovi sa začína na trhovisku, kde chlapca bil otec. Pastierovi prišlo chlapca ľúto, zastal sa ho, a keď ho otec vyhodil z domu, prichýlil ho. Pastier sa potuloval po krajine a chlapec ho nasledoval. Zakrátko sa k nim pridala aj Alžbeta, bývalá otrokyňa, ktorej starý otec rozpovedal príbeh o „novej ceste“. Pastiera jej rozprávanie zaujalo a všetci traja sa vybrali hľadať novú cestu. Cestou postupne stretli Rozprávača, Lekárnika a Slepca. Všetci traja im rozpovedali príbehy plné podobenstiev, obrazov, mravných ponaučení.

R.E. Feist – Válka s démony (Hrozba)

A teraz pre zmenu výborný správa pre všetkých priaznivcov kvalitnej fantasy literatúry. Jeden z najznámejších autorov tejto literatúry, americký spisovateľ R.E. Feist, vydal ďalší diel zo sveta Midkémia, ktorý máme všetci tak radi. On ho v skutočnosti vydal už minulý rok, ale prvý český preklad vyšiel len pred pár dňami, tak hor sa na ďalší príbeh Konkláve tieňov, ktoré vedie charizmatický mág so smiešnym menom – Pug (fakt nechápem, prečo si radšej nenechal to tsuranské meno). Najnovší román z tohto sveta sa odohráva desať rokov po udalostiach opísaných v (zatiaľ) poslednej trilógii Vojna temných. Na Midkémiu dorazí stratená rasa elfov, tzv. taredhel alebo “hviezdny národ”, ktorých na ich domovskom svete drtila obrovská prevaha démonov. Pug, aj Konkláve si okamžite uvedomia, že nebezpeční sú nielen samotní taredhel, ale hlavne démoni, ktorí im sú stále v pätách.