blog

Knižné tipy: Spoznajte Balkán, aj anglický vidiek a vyhnite sa idiotom

pondelok 28. júna 2010 00:01
Po 28.06. 2010 00:01

Hola, hej! A je to tu! A nikto nemôže povedať, že nie! Leto konečne dorazilo a aj keď v oddelení pekného počasia má ešte čo to doháňať, všetci školou povinní sú aj tak v siedmom nebi a niet sa im čo diviť. Veď práve začalo najkrajšie obdobie roka – pláže, dovolenky, prázdniny, slnko a hlavne véééľa kníh! Veď v tomto ročnom období sa dá čítať úplne všade a všade to je maximálny pôžitok – či už je to pláž, terasa vašej obľúbenej kaviarne, balkón, alebo lavička v parku. A stačí tak málo, siahnuť po tej správnej knihe. Napríklad jednej z týchto… 🙂

Elizabeth Kostovová – Zlodeji labutí

Dnešný výber začneme klasikou – psychológ sa pokúša zistiť, prečo slávny maliar Robert Oliver zaútočil na obraz vo washingtonskej Národnej galérii výtvarného umenia. Ako všetci tušíme, je za tým LÁSKA. 🙂 Napriek tomu, že námet nie je príliš originálny, tak kniha Elizabeth Kostovovej jednoznačne stojí za prečítanie. Majstrovsky napísaný román Zlodeji labutí nás zavedie do viacerých dnešných amerických veľkomiest. Dostaneme sa na nádherné malebné miesta, pokocháme sa exotickou atmosférou Acapulca, no zatúlame sa aj na drsnokrásne pobrežie Normandie – dnešnej i tej z konca 19. storočia, vyhľadávanej impresionistami. A prežijeme s hrdinami rôzne podoby lásky – perspektívnu i pomýlenú, osudovo poslednú i zatajovanú, reálnu aj čisto snovú. Zlodeji labutí sú príbehom o posadnutosti, stratách, ktoré utrpeli dejiny, a schopnosti umenia uchovať ľudskú nádej.

Louis de Berniéres – Srdečné pozdravy z Notwithstandingu

Ak práve lovíte v pamäti a spomínate, kde ste už počuli o nejakom Francúzovi s menom Louis de Berniéres, tak na to síce nejdete zle, ale vo Francúzsku ho určite nenájdete. A počuli ste o ňom už určite. Veď štvrtá kniha tohto britského (!) spisovateľa Mandolína kapitána Corelliho sa stala celosvetovým bestsellerom, ktorý sa dočkal aj filmového spracovania. Srdečné pozdravy z Notwithstandingu je najnovším románom Berniéresa, ktorý bol v roku 1993 vyhlásený za jedného z 20 najlepších mladých britských novelistov. Autor sa vo svojich spomienkach vracia do malej anglickej dedinky, kde v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch vyrastal, a sprevádza nás Anglickom, ktoré sa pomaly vytráca, prostredníctvom pôvabných príbehov. Bizarné postavy voľne prechádzajú knihou, objavujú sa nielen vo vlastných príbehoch, ale aj v príbehoch iných, a vykresľujú tak obraz celého spoločenstva. Z knihy vanie vidiecka atmosféra dávnych čias, a tie neponúkajú vymyslenú idylu, ale hovoria o ľuďoch, ktorých stojí za to si pamätať a pripomínať si, ako žili, a ktorí by inak upadli do zabudnutia.

Martin Ježek – Křižovatka zvaná Balkán

Hor sa všetci na dovolenku! A kam vyrazí každá poriadna slovenská rodina aspoň každý druhý rok? Presne tak – do Chorvátska! Zbytok Balkánu poznáme len z novinových správ, ktorých spoločným menovateľom je násilie, vojna a podobné nepríjemné záležitosti. Martin Ježek sa však do spomínaných oblastí napriek tomu vybral a podarilo sa mu napísať priam reportážny cestopis, ktorý nám bližšie predstaví oblasti, do ktorých sa zvyčajne na dovolenku nechodí. Kniha začína reportážami z Albánska a Kosova, plynulo prechádza do Bosny a Srbska a končí Čiernou horou. Celá kniha je popretkávaná príbehmi ľudí, na ktoré Martin Ježek pri svojom cestovaní narazil. Zoznámime sa s osudmi pumpára, ktorému Albánci zabili brata, so životným príbehom albánskej upratovačky na českej vojenskej základni, pozrieme sa bližšie na vyhlásenie nezávislosti Kosova, ale prečítame si aj rozhovor s kňazom, ktorý ukrýval vojnových zločincov. Autor sa však venoval aj typickým turistickým zaujímavostiam, vďaka čomu budeme mať možnosť “nazrieť” do udiarne prštu. Ak vás čo len trochu láka Balkán a jeho pohnuté dejiny, tak táto kniha je ako stvorená pre vás.

John Hoover – Ako pracovať pre idiota

Všetci to poznáme, všetci máme alebo sme mali šéfa, ktorý nám príliš nevyhovoval. Šéfa, po stretnutí s ktorým sa nám na pery tlačilo jediné slovo: idiot! A práve o tom, ako sa s takýmto šéfom vyrovnať je kniha Johna Hoovera. Po desaťročiach pôsobenia ako spisovateľ a konzultant si John Hoover, známy aj ako Dr. John, konečne uvedomil, že prevažná väčšina ľudí, ktorých sa usiloval nabiť energiou, motivovať a osvietiť bola, no – idioti. Zároveň si uvedomil, že aj on bol idiot, keď sa ich pokúšal zmeniť. Namiesto toho sa teda rozhodol poučiť vás, nešťastníkov, ktorí pre týchto idiotských šéfov musíte i naďalej pracovať. Nemôžete ich zmeniť. Nemôžete ich o to požiadať. A takisto na nich nemôžete skúšať nič z toho, čo ste videli v akčných filmoch. Môžete však vedľa nich prežiť, a dokonca sa vám môže i dariť, pokiaľ viete, ako sa k nim máte správať. Kniha Ako pracovať pre idiota obsahuje skutočné riešenia skutočných problémov, s ktorými musia zamestnanci zápasiť každý deň.