blog

Terry Pratchett začína pracovať na novej sérii kníh

piatok 18. júna 2010 00:01
Pi 18.06. 2010 00:01

Autor jednej z najznámejších sérií fantasy kníh na svete – Discworld (Zeměplocha, Plochozem) sa rozhodol oprášiť myšlienku na sériu kníh, ktorá je stará už viac ako 25 rokov. Terry Pratchett kedysi dávno začal písať román nazvaný Long Earth (Dlhá Zem), ktorý však vďaka neočakávanému úspechu Zeměplochy nikdy nedopísal. Až teraz, vo veku 62 rokov, bojujúc so zákernou Alzheimerovou chorobou, sa tento výnimočný autor opäť vrátil k svojmu starému nápadu, z ktorého by mala vzniknúť celá séria kníh.

Terry Pratchett patrí v súčasnosti medzi najrešpektovanejších britských autorov. Jeho séria kníh o Zeměploche (aby sme si to ujasnili – áno, po slovensky je to Plochozem, ale žiadny pravoverný fanúšik, ktorý pozná geniálny preklad Jana Kantúrka tak nikdy Discworld volať nebude, tak nebite ani mňa 🙂 pozn. -js-) mu vyniesla nielen rytiersky titul a obrovské bohatstvo, ale aj status uctievaného autora, ktorému jeho fanúšikovia doslova visia na perách a ich životy sa delia na krátke obdobia eufórie, kedy čítajú ďalší diel Zeměplochy a dlhé obdobia agónie, kedy čítajú po tisícikrát tie predchádzajúce. 🙂

Jeho najnovší počin sa však vzdiali od sveta fantasy a obráti sa k nemenej lákavému žánru sci-fi. Nebude to jeho prvý vstup na toto teritórium. Veď Terry Pratchett má za sebou už dve sci-fi knihy, ktoré napísal koncom 70-tych a začiatkom 80-tych rokov – Strata a Temná strana slnka. V roku 1986 začal písať román o reťazci paralelných svetov Dlhá Zem, ktorý však nikdy nedopísal. V tom čase totižto dokončil už tretiu knihu zo série Zeměplochy Čaroprávnost a Pratchett sa rozhodol naskočiť na neustále zrýchľujúci vlak jeho novej fantasy série. Dlhá Zem upadla do zabudnutia.

A v zabudnutí by pravdepodobne aj ostala, nebyť Pratchettovho agenta, ktorý pri zbieraní materiálov do zbierky autorových prác narazil v archíve na nedokončený román a dve krátke poviedky. V tej chvíli si Terry Pratchett uvedomil, že tento jeho dávno zabudnutý nápad má obrovský potenciál, ktorý by bola škoda nevyužiť: “Román bol jednoducho postavený na kvantovej teórii, že naša Zem je len jednou z nekonečného množstva Zemí, ktoré sa jedna od druhej líšia jedným elektrónom. Tak ako v mnohých iných sci-fi knihách, aspoň teda v tých, ktoré zaujímajú mňa, toto je scenár, s ktorým si môžeme užiť množstvo zábavy.”

O románe ďalej hovorí: “Ľudia takmer úplnou náhodou nájdu spôsob, ako cestovať z jedného sveta na druhý. Hlavná myšlienka je, že drvivá väčšina vojen vzniká kvôli nedostatku priestoru, zeme. A teraz si predstavte, že máte na dosah ďalšiu Zem, ktorá je absolútne rovnaká ako tá naša, len nie je obývaná ľuďmi. Bola by to honba za zemou, ktorá by ukončila všetky honby na našej Zemi. Takže vyrážame, ale pozor, je tu jeden problém, nie sú tu žiadne mobilné telefóny…. z čoho vyplývajú určité problémy – kovy sa jednoducho do nového sveta preniesť nedajú. Takže vlastne musíte začať od úplného začiatku. Je to veľmi zvláštna situácia – ľudia sú tu neuveriteľne vzácni a zároveň sú jediným zdrojom, ktorý máte k dispozícii.”

Terry Pratchett sa rozhodol, že na tomto románe, prípadne celej sérii, nebude pracovať sám. Na pomoc si prizval ďalšieho renomovaného britského autora – Stephena Baxtera, ktorý už má s písaním o paralelných svetoch bohaté skúsenosti. Autor, ktorý má na svojom konte ocenenia ako Philip K. Dick Award a ocenenie Britskej Asociácie Science-Fiction si získal renomé vďaka sérii románov Plátno tkané časem, ktorú vďaka českému vydavateľstvu BB/art mali možnosť spoznať aj slovenskí čitatelia.  V súčasnosti pracujú obidvaja autori na svojich vlastných knihách, ale popritom si aktívne vymieňajú nápady a myšlienky ohľadne ich spoločného projektu, pričom prvá kniha novej série by mala vyjsť na jar 2012. Momentálne sa ich spolupráca sústreďuje na nadšené telefonáty, ktoré však určite vyústia do hádok o to, kto bude písať ktorú scénu. 🙂

Samozrejme, keďže sa jedná v prvom rade o dielo Terryho Pratchetta, fanúšikovia očakávajú, že v sérii bude aj poriadna dávka svojského Pratchettovho humoru. Samotný autor však hovorí: “Humor nemôžete dať do knihy len tak. Musíte ho niečím vyvážiť – tragédiou, ktorej poskytne úľavu. Humor by mal vyplývať zo situácie a nebyť tam len preto, že ste sa rozhodli, že toto je vhodný čas na vtip.”

Jedno je isté. Nový svet ponúka tak kreatívnym autorom, ako sú títo dvaja britskí páni, prakticky neobmedzené možnosti. Rozhodne sa máme na čo tešiť a ostáva nám len dúfať, že zákerná choroba, s ktorou bojuje Terry Pratchett, mu nezabráni dotiahnuť tento zaujímavý projekt do konca. Sir Terry, držíme palce!