blog

Václav Havel získal cenu Franza Kafku

utorok 15. júna 2010 00:01
Ut 15.06. 2010 00:01

Postava Václava Havla je známa najmä z tribún na námestiach či prezidentského paláca. Tento týždeň si ju však uctila aj literárna obec. Sedemdesiattri ročný bývalý československý a neskôr český prezident získal medzinárodnú literárnu Cenu Franza Kafku.

Výročnú desiatu medzinárodnú literárnu Cenu Franza Kafku udeľuje Spoločnosť Franza Kafku za výnimočné dielo. Autor v ňom má priniesť čitateľom kvalitu, ktorá by sa dala prirovnať k dielam Kafku a dokázala by osloviť ľudí bez ohľadu na ich národnosť, pôvod či kultúru.

Medzi ocenenými sú mená ako Philip Roth, Haruki Murakami či nositelia Nobelovej ceny Elfriede Jelinek či Harold Pinter. Medzi nich sa tento rok zaradil aj bývalý československý a český prezident Václav Havel, ktorý tak porazil iných trinásť literátov. Vybrala ho medzinárodná porota v zložení v ktorej vyberali John Calder, Peter Demetz, Marianne Gruberová, Oldřich Král, Kurt Krolop, Marcel Reich-Ranicki, Jiří Stránský a Hans Dieter Zimmermannn. Podľa vyjadrení v médiách sa Havel z ocenenia  teší a prevezme si ho na obvyklom ceremoniály, ktorý bude na konci októbra na Staromestskej radnici v Prahe.

Medzi najznámejšie diela Václava Havla patria napríklad divadelné hry Audience, Vernisáž či Protest alebo Zahradní slavnost, ktorú hralo aj Divadlo na zábradlí. Okrem drám, ktorých vydal takmer dvadsať je autorom aj viacerých politických esejí ako Dopis Gustávu Husákovi, Slovo  o slovu či O smyslu Charty 77.

Aj napriek tomu, že je Václev Havel výraznejší ako politik, a aj viacero ľudí si ho s týmto povolaní spája viac ako s literatúrou, jeho drámy a politické eseje mali a majú veľký vplyv. Aj preto si môže odniesť desať tisíc amerických dolárov a sošku, ktoré mu ako víťazovi patria. Soška zobrazuje pražský pomník Franza Kafku od Jaroslava Rónyho.

Okrem Václava Havla sa soškou môžu pochváliť:

Ako prvý získal toto ocenenie americký spisovateľ Philip Roth, ktorý je držiteľom viacerých medzinárodných ocenení. Hlavnou témou jeho diel je skúmanie židovskej a americkej identity. Je autorom kníh, ktoré sú plné filozofie a zotretých hraníc medzi realitou a fantáziou. Sú to napríklad: Rozhorčenie, Ľudská švrna či Umierajúce zviera.

V roku 2003 získal ocenenie maďarský prozaik, dramatik a esejista Péter Nádas. Podobne ako Roth získal mnohé ceny ako napríklad Kossuthovu cenu či rakúsku štátnu cenu za európsku literatúru. Medzi jeho diela patria napríklad romány Koniec rodinnej ságy, Kniha pamätí či eseje Hamlet je slobodný.

Jedinou ženou medzi ocenenými je rakúska autorka Elfriede Jelinek. Tá získala v  roku 2004 Cenu Franza Kafku aj Nobelovu cenu za literatúru. Známe sú jej diela Milenky, Lačnosť či knižná predloha filmu Pianistka.

Cenu Franza Kafku získal okrem iných aj japonský autor Haruki Murakami. Jeho knihy stoja niekde na rozmedzí fantázie a reality pričom čitateľ často nevie, na ktorej strane sa práve nachádza. Medzi jeho najznámejšie diela, z ktorých väčšina vyšla aj v slovenčine patrí napríklad Hon na Ovcu, Tancuj, tancuj, tancuj či Kafka na pobreží.