blog

Za úspechom Twilight ságy je krv

streda 30. júna 2010 00:46
St 30.06. 2010 00:46

Záhada, prečo je sága Twilight tak úspešná, je vyriešená. Nie je za tým ani tak talent autorky, aj keď je nepochybný, ani príťažlivé prostredie či príbeh. Za jej úspechom je niečo magické. Tak magické ako samotná kniha, ako postavy v nej, ako prostredie upírov… Kľúčom k jej vyriešeniu je, ako inak, krv.

Kniha, ktorá si získala milióny čitateľov. Film, ktorý sa stal kasovým trhákom. Príbeh, ktorý pozná nesmierne množstvo ľudí na celom svete. Aj tak by sa dala charakterizovať Twilight sága od  Stephenie Meyerovej. Prečo je práve upírska sága taká populárna? Odpoveď dávajú genealógovia.

Za všetkým je krv, ako inak, keď ide o upírov, všakže. Ale v tomto prípade nejde ani tak o pitie krvi, ako o pokrvné puto. Robert Pattinson, ktorý vo filme stvárňuje upíra Edwarda Cullena, je totiž podľa agentúry Sita vzdialeným príbuzným najslávnejšieho upíra na svete a v histórii – Vlada III. Draculu. Pattinson sa tak pridal k ďalším známym osobnostiam, ktoré sú s najslávnejším upírom, narodeným v Rumunsku v 15. storočí, prepojené. Dracula je totiž podľa výskumov príbuzný aj s britskou kráľovskou rodinou. “Sledovanie rodiny Pattinsonovcov do dôb, kedy žil Vlad, bol náročný výskum, ale nakoniec sme dokázali úžasnú súvislosť s Twilight ságou,” uviedla pre agentúru Sita genealogička.

Pattinson je pritom známy aj z iného slávneho seriálu spojeného s čarodejníkom – Harrym  Potterom. V štvrtom diely Harry Potter a ohnivá čaša hral  Cedrica Diggoryho. V období, keď sa predstavil ako Cedric – mladý študent čarodejníctva – získal aj cenu Britská hviezda zajtrajška od denníka The Times.

Podľa genealógov je teda tento mladý nadaný herec dávnym a vzdialeným potomkom s valašským vládcom Vladom Draculom, ktorý bol inšpiráciou pre Brama Stokera k tomu, aby vytvoril legendu. Podarilo sa mu tak stvoriť upírsku mániu, ktorá najmä v týchto rokoch ovláda knižný aj filmový priemysel. Za všetky stačí spomenúť sériu Twilight či Upírske denníky. Ľudia si príbehy o nemŕtvych, čo pijú krv, rozprávali už celé stáročia. Obzvlášť na území strednej a východnej Európy majú tieto príbehy silnú tradíciu. Aj preto mala Stokerova kniha Dracula taký úspech. Dokonca bolo na jej motívy nakrútených viac ako dvesto filmov.

Dracula pritom vo svojej dobe nebol považovaný za ohavu, čo pije krv. Pre Európu bol veľmi nápomocný. Pomáhal ju chrániť pred Turkami a bol spojencom Mateja Korvína. Preslávil sa však aj svojou nesmiernou krutosťou. Svojich nepriateľov vraj napríklad napichoval na kôl, preto ho prezývali Vlad Napichovač.

Foto: zombie-popcorn.com / Martinus.sk

Zaujímavé linky:

Nehaňte Súmrak náš – nemienkotvorná úvaha.