blog

Harry Potter sa stane vojnovým veteránom

piatok 2. júla 2010 00:01
Pi 2.07. 2010 00:01

Sú herci, ktorí sa zapíšu do pamäte miliónov ľudí na celom svete jednou jedinou rolou. Získajú okamžitú slávu, ale zároveň aj bremeno role, ktorá bola tak špecifická, že si ich už ľudia v inej ani nevedia predstaviť. Niečo podobné hrozilo aj mladému britskému hercovi Danielovi Radcliffovi, ktorého celý svet spoznal ako Harryho Pottera. Čarodejníka, ktorý pred niekoľkými rokmi doslova dobyl literárny svet a vzápätí, postupne aj ten filmový. Teraz to však vyzerá, že Danielovi sa predsa len podarí zbaviť čarodejníckej nálepky, aj keď pri filmových spracovaniach literatúry ostane. Najnovšie by sa mal ujať hlavnej role v ďalšom spracovaní slávneho (proti)vojnového románu Na Západe nič nové.

Dlhé roky bojoval Daniel Radcliffe s najhorším čarodejníkom v dejinách. A teraz sa zdá, že sa opäť navráti na bojište. Na bojište, ktoré bude ešte hrôzostrašnejšie a to práve vďaka svojej reálnosti. Daniel Radcliffe totižto práve podpísal zmluvu na hlavnú rolu v najnovšom remaku literárnej klasiky z pera nemeckého spisovateľa Ericha Maria Remarqua – Na Západe nič nové .Daniel sa teda zmení z Harryho Pottera na Paula – hlavného hrdinu románu, študenta, ktorý sa vďaka svojim ideálom nechá nahovoriť, aby dobrovoľne narukoval do armády a nechal sa poslať na bojisko prvej svetovej vojny. Spolu so svojimi kamarátmi sa tak dostane do najhoršieho konflitku, aký ľudstvo dovtedy zažilo. Až tu, priamo na mieste a pri každodennom styky s brutálnou realitou vojny pochopia, aké boli ich ideály nezmyselné a aké chabé sú politické výhovorky ospravedlňujúce vojnové násilie, až nakoniec dospejú k slávnemu výroku: „Sme opustení ako deti a skúsení ako starí ľudia, sme suroví a smutní a povrchní – myslím, že sme stratení.“

Román Na Západe nič nové sa právom zapísal do zlatého fondu svetovej literatúry ako naveky aktuálne memento hrôzostrašnosti vojny, ktorá navždy zmení aj tých, ktorí ju prežili. Pôvodné filmové spracovanie z roku 1930 zožalo obrovský úspech, keď vyhralo hneď dvoch Oskarov a z predstaviteľa hlavného hrdinu Lewa Ayresa spravilo idol tridsiatych rokov. Zdá sa, že podobný osud by mohol postretnúť aj Daniela Radcliffa o 80 rokov neskôr.

Autormi scenáru sú Ian Stokell a Lesley Paterson, ktorí film zároeň aj produkujú. Režisérska stolička zatiaľ síce nie je obsadená, ale vďaka hviezdnemu obsadenou hlavnej role to tak asi dlho neostane. Veď ako povedal sám Stokell: „Daniel dodáva Paulovi zraniteľnosť a nevinnosť. Keď sme si uvedomili, ako veľmi sa mu páči scenár, boli sme z toho skutočne vzrušení, lebo vieme, že Daniel dokáže dosiahnuť delikátnu rovnováhu medzi intenzitou a uveriteľnosťou, ktorá je pre túto náročnú rolu kritická.“

Či to Daniel skutočne zvládne sa asi dozvieme až po vzhliadnutí filmu, ale už dnes je isté, že táto rola ho môže definitívne dostať medzi špičku svetových hercov. Ved okrem Harryho Pottera sa Daniel zatiaľ objavil len v dráme December Boys a filme Pierca Brosnana Agent z Panamy. Držíme mu palce, táto literárna klasika si kvalitné spracovanie rozhodne zaslúži!