blog

Reformátor Goldoni

utorok 6. júla 2010 01:32
Ut 6.07. 2010 01:32

Zdá sa, že divadlo je povolanie, ktoré nie je veľmi populárne medzi rodičmi. Niektorí sú schopní tolerovať ho ako nevinnú zábavku, no v momente ako potomok prezradí svoj plán stať sa profesionálnym divadelníkom, aj tí tolerantnejší zvyknú reagovať negatívne. Ako zábavu áno, ale živiť sa budeš poriadne! Takéto heslo platilo aj v rodine Carla Goldoniho. Známeho talianskeho dramatika, reformátora Commedie del Arte.

Carlo Goldoni sa narodil 25. februára 1707 v Benátkach do rodiny lekárnika. Už od malička ho to tiahlo k divadlo. Za tento záujem vďačí práve starému otcovi, ktorý ho ako malého „zoznámil“ s bábkami a čarom bábkového divadla. Hračkami malého Carla sa teda stali bábky a obľúbenými knižkami  útle zväzky divadelných hier. Goldoni údajne už ako sedemročný napísal svoju prvú hru pre bábkové divadlo. Táto jeho záľuba bola rodičmi tolerovaná bez problémov, kým bol dieťaťom. V neskoršom veku, kedy už bolo žiaduce, aby sa syn venoval niečomu serióznejšiemu, už rodičov synov záujem o divadlo až tak nenadchýnal.

Goldoniho otec túžil mať zo syna právnika, a tak ho zapísal na univerzitu v Pavii. Tam sa Carlo snažil študovať právo, popritom sa však stále intenzívne zaujímal o divadlo. Namiesto učebníc práva uprednostňoval grécke a rímske komédie. Napriek nechuti k odboru svojho štúdia a odporu voči bezduchosti vtedajšieho vzdelávacieho systému úspešne doštudoval a titul doktora práv získal v Padove. Krátko po skončení štúdia začal pracovať ako pomocník trestného sudcu v Chioggii.

Vďaka svojmu právnickému vzdelaniu nemal Goldoni núdzu o seriózne zamestnania. Okrem toho, že pracoval pre veľvyslanca Benátskej republiky, pracoval v justičnom paláci a viedol pomerne úspešnú právnickú prax. Napriek tomu všetkému ho to však stále tiahlo len a len k divadlu.

Hoci sa Goldoni preslávil predovšetkým ako autor komédií, začínal práve písaním tragédií. Ako to už býva, prvý pokus sa nestretne vždy s úspechom – ani on nebol výnimka. Jeho prvá tragédia: Amalassunta, ktorú napísal v Miláne bola divadlom odmietnutá a sklamaný autor svoj rukopis spálil. Druhý pokus v tomto žánri už dopadol podstatne lepšie. Tragédia Belissario sa v Benátskom divadle stretla so značným ohlasom.  Posmelený úspechom sa začal Goldoni dramatickej spisbe venovať intenzívnejšie a svoj talent sa rozhodol vyskúšať na poli komédie. A ako už iste tušíte, úspešne.

Goldoni sa však do divadelnej histórie zapísal predovšetkým ako reformátor Commedie del Arte, divadelnej formy, ktorá vznikla v Taliansku v období renesancie. V skratke je commedia dell’arte založená na improvizácií a zároveň fixných typoch. Tieto typy tvorí ustálený súbor postáv, okolo ktorého sa dej odohráva . Tak ako fixné postavy existovali typické príbehy, so svojou pevnou osnovou, ktoré herecké skupiny predvádzali divákom. Postavy a osnova príbehu boli pevne dané, no zvyšok bol už len vecou improvizácie. Scenár teda pozostával z niekoľkých bodov a repliky už boli akýmsi „čarom momentu“

Mnoho slávnych dramatikov starších čias vyrastalo práve na takomto divadle napr. Moliére. V čase, keď Goldoni začal písať, bola commedia dell´arte v stave narastajúceho úpadku. A práve on sa ju rozhodol vzkriesiť – reformovať. Jeho reformácia spočívala v tom, že sa zo skamenených typov rozhodol vytvoriť charaktery a vytvoriť písaný scenár. Tým sa samozrejme miera improvizácie drasticky znížila, výsledkom však boli plnohodnotné charaktery.

Prvou hrou, ktorá naplnila myšlienku Goldoniho reformy bola Prefíkaná vdova. V tejto hre Goldoni prešiel zo zápletkovej komédie  k vytúženej komédií charakteru. Miesta pre hereckú improvizáciu, boli do značnej miery odstránené. Sám Goldoni je práve s touto svojou hrou najspokojnejší.

Komédia, ktorá mu však vyniesla asi najväčšiu slávu a je často uvádzaná v divadlách je Sluha dvoch pánov. Príbeh sluhu Truffaldina, ktorý so všetkou šikovnosťou aj drzosťou slúži dvom pánom naraz a popritom sa snaží získať si aj svoju lásku. Hra, ktorá ponúka možnosť hereckého koncertu a divákovi následne pomerne kruto útočí na bránicu. Prevleky, zámeny, série nedorozumení a jeden šikovný chytrák, ktorý musí kľučkovať ako vie. To je v skratke Goldoniho Sluha dvoch pánov. Ak je Vám táto informácia málo a Goldoni vás zaujal, viac sa už dozviete len ak vezmete knihu do rúk a zistíte si to sami. 🙂