blog

V 21. storočí bojuje Tarzan za ekológiu a Jane sa hrá s iPodom

štvrtok 1. júla 2010 00:09
Št 1.07. 2010 00:09

Mladší čitatelia si už pravdepodobne pri vyslovení mena Tarzan len matne vybavia, že by malo ísť o “akéhosi chlapíka z džungle”, ale tí starší si určite dobre spomínajú na sympaťáka s odhalenou hruďou, ktorý skákal po džungli a vo voľnom čase sa venoval štúdiu chrobáčikov (písmeniek) a zachraňovaniu slyčnej Jane. Že to bolo dávno a Tarzan už patrí do starého železa? Dediči autorských práv si to rozhodne nemyslia, a tak nás čaká návrat Tarzana v modernej verzii. Viac ako Jane ho však budú zaujímať ekologické problémy. Niet divu, veď tá Jane sa aj tak stále len hrá s iPodom…

Pôvodným autorom kníh o Tarzanovi je Edgar Rice Burroughs. Ten ho po prvýkrát uviedol do sveta literatúry v roku 1912, v dnes už klasickom príbehu Tarzan, kráľ opíc, v ktorom rozpovedal príbeh šľachtickej rodiny lorda a lady Greystokecov, ktorí sú zavraždení v západnej Afrike. Ostane po nich len malé bábätko, ktorého sa ujmú a vychovajú ho ľudoopy. Tarzan sa postupne sám naučí čítať, z knižiek v dome svojich mŕtvych rodičov spozná svet a nakoniec sa vďaka nožu stane kráľom džungle. Život mu skomplikuje až príchod výpravy, v ktorej sa nachádza aj jeho osudová láska Jane. Ako to už býva – o lásku treba bojovať a Tarzan neváha vydať sa za ňou až do nebezpečnej a nepochopiteľnej civilizácie.

Tarzanov príbeh sa nakoniec rozprestrel na 24 kníh, ktoré Edgar Rice Burroughs za svojho života napísal a silný, charizmatický hlavný hrdina, pri ktorého kriku sa triasla celá džungľa, sa stal námetom nielen pre knihy, ale aj pre komiks, televíziu a rádio. Z Tarzana sa stal fenomén minulého storočia.

Dediči autorských práv Edgara Rice Burroughsa však usúdili, že je najvyšší čas, aby sa Tarzan pokúsil o návrat vo veľkom štýle. Samozrejme, doba sa zmenila, a tak sa musí zmeniť aj Tarzan. Plánovaná nová séria kníh, ktorej autorom sa má stať Andy Briggs, autor kníh Hero.Com – Villain. Net (Vzestup hrdinů – Rada zla) bude zameraná na deti vo veku 8-11 rokov a príbeh bude zasadený do modernej Afriky. Séria sľubuje “Tarzana – ekobojovníka”, ktorý bude riešiť aktuálne problémy a tým bude bližší generácii odchovanej na Playstatione.

Andy Briggs, sám veľký fanúšik Tarzana, tvrdí, že Tarzan bol vlastne prvým ekobojovníkom a takým by mal aj ostať. Prvý príbeh sa bude odohrávať v dnešnom Kongu a Tarzan bude mať 17 až 18 rokov. Jane bude mať sladkých 14 a jej otec bude členom skupiny nelegálnych drevorubačov, ktorí pľundrujú prírodné bohatstvo Konga. Autor moderného Tarzana nám zároveň sľubuje, že nová Jane bude oveľa modernejšia ako jej pôvodná literárna predloha, ktorá sa predsa len vyznačovala hlavne neustálou potrebou byť zachraňovaná, pričom najlepšie jej išlo omdlievanie v mocnom náručí Tarzana. Táto Jane bude tvrdá a rovnako drsná ako Tarzan. Možno nie po fyzickej stránke, ale drsný život, ktorý viedla v skupine jej otca ju naučil vedieť sa o seba postarať. A na dôvažok sa výborne vyzná v moderných technológiách, takže bude Tarzanovi viac ako zdatnou partnerkou.

V súčasnosti sa dá len ťažko odhadnúť, ako to celé dopadne. Prvý diel plánovanej série by mal uzrieť svetlo sveta budúci rok a ďalší v roku 2012. Samotný autor sľubuje dodržanie pôvodného ducha diela a jediné, o čo sa vraj snaží, je o jeho modernejšie poňatie. Nuž, držíme mu palce… 🙂

Foto: Wikipedia.org
Zdroj: Guardian.co.uk