blog

Eoin Colfer dáva zbohom hrdinovi, ktorý mu vyniesol milióny

štvrtok 5. augusta 2010 10:06
Št 5.08. 2010 10:06

Jeden z najúspešnejších írskych autorov súčasnosti Eoin Colfer sa rozhodol zarmútiť všetkých fanúšikov mladého kriminálneho supergénia Artemisa Fowla, keď vyhlásil, že Artemis zažije už len jedno dobrodružstvo a potom odíde do dôchodku. Príbehy mladého zločinca mu priniesli celosvetovú slávu a bohatstvo, ale zjavne ani to nestačí a Eoin postupne zistil, že hlavný hrdina väčšiny jeho kníh možno nemusí starnúť, ale psychickému vývinu sa neubráni. A tak nastal čas na záverečné dobrodružstvo.

Boli to práve príbehy mladého zločinca Artemisa Fowla, ktorý pripomína mladého Jamesa Bonda na opačnej strane zákona, ktoré priniesli írskemu spisovateľovi Eoinovi Colferovi status literárnej superhviezdy. Na celom svete sa predalo viac ako 20 miliónov jeho kníh a len pred pár mesiacmi vyšiel v Británii už siedmy príbeh atypického hlavného hrdinu pod názvom Atlantis Complex. Už teraz však Eoin cíti, že toto bolo Artemisove predposledné dobrodružstvo. Ešte jedno a bude koniec.

Ako sám prehlásil: “Ešte jedna kniha a to bude všetko. (Artemis) bude postavený pred voľbu. Buď bude na niekoho milý a nič nezíska, alebo bude zlý a dostane milióny dolárov v kufríku. On si vyberie, že bude dobrý a to bude koniec. Tak to ukončím, veľmi jednoduchou voľbou.”

Eoin sa už dlhšie netají tým, že s postavou Artemisa Fowla má problémy. Hlavný hrdina, ktorý začínal ako obyčajný mladý delikvent s mimoriadnym nadaním sa postupom času menil a stával sa z neho skôr niekto ako Robin Hood. Síce aj naďalej páchal zlo, kradol a podvádzal, ale prakticky vždy to bolo s dobrým úmyslom. A tak sa Artemis postupne stáva stále lepším a lepším (predsa len je ťažké písať knihy pre deti, v ktorých by bol hlavný hrdina skutočne zlý) a tým začína popierať sám seba.

Autor sa rozhodol vyriešiť to jediným možným spôsobom, a tak Artemis podobne ako Peter Pan, odloží všetko detské a magické a stane sa obyčajným človekom: “Na konci nebude žiadna obrovská bitka, ani žiadne stúpanie do neba po schodoch, nebude to tento druh konca,” dodáva Eoin. “Bude to veľké dobrodružstvo, ale koniec sa odohrá v krátkom epilógu. Koniec príbehu.”

Jedno je isté. Artemis Fowl bude na knižnom trhu chýbať. Kníh pre deti s tak špecifickým a sympatickým hlavným hrdinom je veľmi málo. Obzvlášť kategória kníh pre 9-12 ročné deti je pomerne chudobná. Artemisove dobrodružstvá si získali srdcia mladých čitateľov po celom svete vďaka silným a presvedčivým charakterom a hlavne brilantnému humoru, vďaka ktorému bolo Eoinovi zverené aj napísanie posledného dielu legendárneho Stopárovho sprievodcu galaxiou.

Sám autor sa priznáva, že sa mu s Artemisom nebude lúčiť ľahko. Postava, ktorá bola inšpirovaná jeho starším bratom Donalom oblečeným vo sviatočnom obleku, sa vraj stále viac podobá na jeho vlastného syna, čo je ďalší dôvod, prečo bude tento svet uzatvárať len veľmi ťažko. Jedno je isté, Artemis Fowl sa nestratí a jeho osem príbehov si bude získavať stále nových a nových čitateľov.

PS: Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako vznikol Artemis, aké radosti a starosti priniesol autorovi a ako jeho rodina reagovala na to, že sa stala zdrojom inšpirácie pre medzinárodné bestsellery, tak si určite prečítajte náš rozhovor s Eoinom Colferom z londýnskeho knižného veľtrhu.

Zdroj: guardian.co.uk
Foto: Martinus.sk

Zaujímavé linky:

Eoin Colfer: Najlepšou terapiou je stránka, kde na vás nadávajú rozhovor s Eoinom Colferom

Epigónstvo kokosálnych proporcií – recenzia posledného dielu Stopárovho sprievodcu galaxiou