blog

Knihy zabavené nacistami sa vrátili pôvodnému majiteľovi po takmer 70.-tich rokoch

streda 25. augusta 2010 00:58
St 25.08. 2010 00:58

Vždy ste závideli India Jonesovi jeho dobrodružstvá a chceli ste byť ako on? Chceli ste pátrať po záhadách minulosti, zažívať dobrodružstvá a naprávať krivdy minulosti? Nie je problém! Naposledy to dokázal nemecký milovník filozofie Herbert Elbrecht, ktorý strávil desiatky rokov pátraním po pôvodných majiteľoch vzácneho päťdielneho zväzku Platónových spisov. Nakoniec bol úspešný.

Keď Herbert Elbrecht vstúpil do svojho obľúbeného antikvariátu a zbadal tam nemecký preklad Platónových spisov, ostal chladným. Preklad ho nijak nelákal, Platóna poznal dobre z iných zdrojov. Všetko sa zmenilo, keď náhodne otvoril jeden zväzok a objavil razítko nemeckej polície, z ktorého bolo jasné, že knihy boli zabavené v roku 1943: “Bolo to ešte pred pádom Železnej opony. Do antikvariátu som chodil často a tie zväzky tam stáli roky. Jedného dňa som ich otvoril a dostal husiu kožu. Otvorili sa predo mnou dejiny.” Samotný rok 1943 bol dostatočne informatívny – knihy museli byť zabavené gestapom počas druhej svetovej vojny.

Elbrecht knihy nepotreboval, a tak nad ich kúpou váhal. Nakoniec si však uvedomil, že ak sa mu podarí vrátiť knihy pôvodným majiteľom, tak zabije dve muchy jednou ranou. Ako milovník Platóna si “splní svoju povinnosť” a zároveň to bude demonštratívne gesto voči rodičom, ktorí sa odmietali vyrovnať s nacistickou minulosťou Nemecka.

Odhodlanie mu síce nechýbalo, ale jeho pátranie sa predbežne skončilo ešte skôr ako začalo. Ukázalo sa, že nadviazať kontakt s niekým z bývalého Československa bolo cez Železnú oponu prakticky nemožné. Vzhľadom na jazykovú bariéru sa situácia príliš nezmenila ani po jej páde. Všetko zmenil až unikátny univerzitný projekt.

Univerzita v Göttingene, pod vedením germanistu Franka Möbusa vedie projekt, ktorého cieľom je pátrať po pôvodných majiteľoch kníh, zabavených nacistami. Elbrecht okamžite vedel, že toto sú tí praví ľudia, ktorí by mu mohli pomôcť. Skontaktoval sa s nimi a udalosti nabrali spád. Möbus má ako vedec množstvo kontaktov po celej Európe. Nemal preto problém spojiť sa s pracovníkmi Ústavu klasických štúdií Masarykovej univerzity v Brne, ktorí knihu identifikovali ako svoje stratené dielo.

Koncom júla tak mohol Elbrecht poslať knihu jej pôvodným majiteľom a zavŕšiť tak príbeh šťastným koncom. Príbeh, ktorý je unikátny hlavne osobným a dobrovoľným nasadením človeka, ktorý vložil množstvo svojho času a úsilia do návratu kníh na ich miesto len kvôli svojej láske a úcte ku knihám. Už sa asi nikdy nedozvieme, ako sa knihy dostali z brnenskej univerzitnej knižnice až do malého antikvariátu v Nemecku, ale to nie je podstatné. Dôležité je, že sa po desaťročiach opäť ocitli na poličkách, na ktoré patria.

Zdroj: iDnes.cz