blog

Knižné tipy: Boss bossov a neonacista v Osviečime

pondelok 30. augusta 2010 00:01
Po 30.08. 2010 00:01

Nič netrvá večne. Ani obdobie dovoleniek a prázdnin, a už vôbec nie leto na Slovensku. A tak nám neostáva nič iné, len sa s povzdychom začať pripravovať na stále studenšie a kratšie dni. Stále častejšie budeme nosiť dlhé nohavice. Zamávame krátkym sukniam a zase si zvykneme na dlhé rukávy. Letné lásky zmiznú v prepadlisku času a ostane po nich len nostalgická pachuť príjemných spomienok… Má to však aj svoje výhody – jeseň znamená príval knižných noviniek, ktoré ohlasujú príchod najrušnejšieho obdobia všetkých vydavateľstiev. A prvé lastovičky už sú tu! Nech sa páči! 🙂

Či už sa nám to páči alebo nie (ja dúfam, že nie), moderné dejiny Slovenska sú úzko späté s organizovaným zločinom, ktorému sa u nás nadmieru darí. A ako to už býva – zločin ľudí fascinuje, aj keď sú vlastne proti nemu. Preto sú také populárne knihy a filmy o mafiánoch. Preto sa z každej knihy o mafiánoch, ktorú Gustáv Murín napísal, stal bestseller. Po Mafii v Bratislave a Mafii na Slovensku sa tentoraz sústredil na jednu jedinú osobu – nechválne známeho “bossa všetkých bossov” Mikuláša Černáka. Jeho osud je síce všeobecne známy, ale prečítať si podrobnosti o jeho živote bude určite zaujímavé. Konečne kniha, ktorá určite zaujme aj chlapov, ktorí bežne nečítajú… 🙂 (viac info)

A po mafiánoch tu máme ďalšiu smutnú súčasť (nielen) našej spoločnosti – neonacistov. Poľský autor Grzegorz Gortat nám vyrozpráva príbeh Henryka, ktorého by si z čírej hrdosti aj Kotleba adoptoval. Henryk uznáva len Adolfa Hitlera, jediná dobrá kniha je pre neho Mein Kampf a záleží mu len a len na čistote poľskej krvi. Ako to však býva, Henryk vlastne sám netuší, čomu to vlastne verí. Nezmenil by sa jeho názor, keby si prežil peklo Osviečimu. Osud mu tú šancu zariadi a po pouličnej bitke upadne Henryk do hlbokého bezvedomia, v ktorom začne prežívať príbehy ľudí, ktorí zažili Osviečim.  Zmení ho táto skúsenosť? A ak áno, tak ako? Grzegorz Gortat je laureátom literárnych cien — ocenenie v súťaži IBBY „Kniha roku 2006“ a cena Poľskej spoločnosti knižných vydavateľov. (viac info)

Tak a teraz niečo príjemnejšie! Najprestížnejšia česká literárna súťaž zameraná na sci-fi a fantasy – Cena Karla Čapka aj tento rok “vyprodukovala” množstvo zaujímavých poviedok pre všetkých milovníkov týchto žánrov. Ak teda radi sledujete známe, aj začínajúce talenty a máte chuť na kvalitné poviedky z budúcnosti a svetov, ktoré nikdy neexistovali, tak siahnite po zbierke poviedok Kočas, v ktorej nájdete pestrý výber poviedok z Ceny Karla Čapka. A ak máte chuť na niečo “tradičné”, tak v rovnakom čase vychádza aj zbierka Mlok: Nejlepší sci-fi a fantasy povídky roku 2010, v ktorej nájdete poviedky z tej istej súťaže. 🙂 (viac info)

Amerického spisovateľa Johna Irvinga som si zamiloval už kedysi dávno, keď som jedným dychom prečítal jeho Svet podľa Garpa, jednu z najlepších kníh, aké som kedy čítal. Odvtedy si každý jeho román vychutnám a ešte ani raz som nebol sklamaný. Je trochu smutné, že v slovenčine máme od tohto autora tak málo kníh (aj keď jeho knihy sa čítajú veľmi príjemne aj v origináli), a preto buďme radi aspoň za aktívne české vydavateľstvá. Jedno z nich opäť vydalo jeho zbierku poviedok Pokus o záchranu Čuňáka Sneeda, ktorá je vlastne prierezom celou tvorbou tohto svetoznámeho autora. V jednotlivých poviedkach si dokonale užijeme jeho láskavý, ironizujúci humor, vďaka ktorému ho tak zbožňujem. Neviem ako vy, ale ja sa už teším. 🙂 (viac info)

Naše malé Slovensko patrí bezpochyby medzi najkrajšie krajiny na svete a nemalú mieru na tom majú aj naše malé veľké Vysoké Tatry. Nádherné a idylické, maličké veľhory, ktoré majú svoju nezameniteľnú atmosféru. Tú si síce s typicky slovenskou krátkozrakosťou nechávame zničiť finančnými žralokmi, nadšenými prerieďovačmi lesov a podobnými živlami, ale to nič nemení na tom, že Tatry sú (zatiaľ) nádherné a ich história je pretkaná príbehmi ľudí, ktorí svoje životy navždy spojili s týmito horami. A práve o nich rozpráva kniha Tatranské štíty a ľudia.  Autor v publikácii približuje na príklade päťdesiatich štítov ľudské vzťahy k Vysokým (a na príklade Giewontu) aj Západným Tatrám.  Pre milovníkov slovenskej prírody a pravých horalov priam povinné čítanie. 🙂 (viac info)