blog

Švajčiarska turistka zomrela kvôli knihe Útek do divočiny

pondelok 23. augusta 2010 00:01
Po 23.08. 2010 00:01

V Amerike je len málo ľudí, ktorí by nepoznali príbeh mladíka menom Christopher McCandless, ktorý sa rozhodol zanechať všetok majetok, opustiť civilizáciu a žiť v divočine. Žiaľ, ako to už v reálnom živote býva, Christopher  rýchlo narazil na tvrdú realitu. Stačila jedna rozvodnená rieka, trochu nešťastia, a potom už nasledovala len pomalá smrť hladom v starom, otrieskanom autobuse, ktorý mu posledných pár mesiacov slúžil ako úkryt. Jeho príbeh spísal americký spisovateľ Jon Krakauer v knihe Útek do divočiny a neskôr bol aj sfilmovaný. Legenda mladíka, ktorý si splnil svoj sen a zaplatil zaň najvyššiu cenu sa stala nesmrteľnou. Z autobusu sa stala turistická atrakcia, ktorá každý rok priláka stovky turistov. A práve minulú sobotu sa pre jedného z nich stala osudnou tá istá rieka, ktorá zabránila Christopherovi vrátiť sa do civilizácie.

29-ročná švajčiarska turistka Claire Jane Ackermannová zomrela, keď sa pokúšala prebrodiť tú istú rieku, ktorá odrezala od možnosti úniku aj samotného Christophera McCandlessa. Aljašskí strážcovia prehlásili, že Claire sa pokúšala prebrodiť rozvodnenú rieku spolu s 27-ročným turistom z Francúzska, keď zrazu stratili pôdu pod nohami a boli strhnutí prúdom. Muž prežil, ale Claire sa utopila a už nikdy nedosiahli cieľ ich cesty – starý mestský autobus. v ktorom 24-ročný Chris McCandless žil a v roku 1992 zomrel od hladu.

Prvýkrát sa o príbehu Chrisa McCandlessa svet dozvedel z rozsiahleho článku Jona Krakauera “Smrť nevinného”, v ktorom opísal príbeh mladíka, ktorého lákalo úplne prerušenie styku s civilizáciou. Postupne si vyberal stále opustenejšie miesta, až sa nakoniec vybral žiť do aljašskej divočiny. Tam sa usídlil v starom, opustenom autobuse. Žiaľ, vo chvíli, keď sa chcel vrátiť do civilizácie, zistil, že rieka je príliš rozvodnená a on nemá ako odísť. Rovnako ostal odrezaný aj od zdrojov potravy, čo nakoniec viedlo k jeho úplnému vyhladovaniu. Až do poslednej chvíle si viedol denník, ktorý sa neskôr našiel vedľa jeho mŕtveho tela.

Po obrovskom ohlase Jon Krakauer článok rozšíril a výsledkom bola kniha Útek do divočiny, ktorá sa okamžite stala bestsellerom. V celej krajine sa zdvihla vlna vášnivých debát, v ktorých sa ľudia automaticky rozdelili do dvoch táborov. Jedni mladíka odsúdili ako nezodpovedného snílka, ktorý sa vykašľal na rodinu a svojich blízkych a bez dostatočných skúseností sa vybral na cestu, ktorá inak ako tragédiou ani skončiť nemohla. Tí druhí obdivovali Chrisovu odvahu, cieľavedomosť a pohŕdanie osobným pohodlím a výdobytkami civilizácie, ktoré bez váhania vymenil za slobodný a ničím neobmedzovaný život v divočine. Nech už však ľudia patria do ktoréhokoľvek tábora, určite ani jedného z nich nenapadlo, že príbeh Chrisa McCandlessa by mohol mať ešte viac obetí ako len jeho samotného.

Zaujímavé linky:

Pôvodný článok o Chrisovi McCandlessovi (angličtina)