blog

Vznikla veľká Autobornografie

utorok 24. augusta 2010 00:01
Ut 24.08. 2010 00:01

Ako pripraviť autobiografiu človeku, ktorý celý život tvoril? Ktorý je autorom nesmierneho množstva obrazov, litografií či ilustrácií? Vydavateľstvo Slovart prišlo na spôsob, ako sa to zrealizovať dá. Výsledkom je Autobornografie – kniha, ktorá rozpráva o živote významného českého maliara, animátora a karikaturistu Adolfa Borna. Kniha vyšla ako darček k  jeho jubilejným osemdesiatim narodeninám.

Kytice, Pohádky bratří Grimmú, Muž s dýmkou a houslemi, Pipi Dlouzhá Pančocha či Mach a Šebestová, Žofka. To je len veľmi malý úlomok z 350-tich kníh, v ktorých čitateľov sprevádzajú ilustrácie českého umelca Adolfa Borna. Okrem kníh sa jeho práca však prejavila aj v animovaných filmoch či na doskách divadla. Je napríklad autorom kostýmov a kulís k opere Čert a káča od Antonína Dvořáka v Národním divadle v Prahe.

Zo starších, ale najmä z nových kresiel, malieb či karikatúr je zostavená veľká monografia tohto veľkého autora s názvom Autobornografie. Veľká však nie je len obsahom či významom, ale pri tejto knihe sa veľkosť vzťahuje aj na jej proporcie. Má 392 strán a váži takmer tri a pol kila. A to všetko vo veľkom formáte 280×330 milimetrov. Len tak si ju listovať v posteli, či zobrať si ju do parku, teda môže byť celkom problém.

V knihe je aj obsiahle Kalendárium, ktoré detailne mapuje život autora rok po roku. Aktivity Borna dopĺňajú ilustrácie a kresby kombinované s výrokmi autora a jeho blízkych známych. A to všetko v česko-anglickej verzii. V svojich dielach aj výrokoch je neopakovateľný najmä pre svojský zmysel pre humor, iróniu a paradox. Všetko z toho však používa tak, aby rozhýbal mozog čitateľa. To, ako napísal internetový portál  lidovky.cz, potvrdzuje aj jeho dlhoročný priateľ Miloš Macourek. „Akokoľvek miluje paradox, hyperbolizáciu a absurditu, vyznáva skôr skryté pointy, ktoré nevystrkujú rohy a nútia myslieť.“

Chtěl bych, aby lidská hloupost, která vymyslela hranice pomyslné i skutečné jednou zmizela. Patřím k těm, kteří jsou velmi, velmi optimističtí,“ hovorí o sebe Born.

Born je v svojej práci jedinečný, aj keď na jeho štýl si nezvykne každý. Jeho prácu neoceňujú len českí kritici či autori, ale veľký úspech má aj vo svete. Vo Francúzsku tak napríklad prerazil, keď ilustroval Bájky jedného z najznámejších autorov, ktorý tvoril tento žáner – La Fontain. Okrem toho však ilustroval aj mnoho iných diel francúzskych autorov, ako sú napríklad Traja Mušketieri od  Alexandra Dumasa.

„Bornovy příběhy jsou stejně naplněné dějem jako Boschovy, ale navíc je s nimi překrásná sranda. Moc malířů v dějinách už malovalo peklo. Někteří očistec. A snad i ráj. Nevím, jsem velmi nevzdělán. Ale vím jistě, že kdybych měl lidstvu vybrat obraz ráje, vyzval bych Adolfa Borna k provedení návrhu. Protože ráj bez humoru si nedovedu představit. A kdyby byl Bornův návrh přijat a někde realizován, začal bych konečně žít ctnostně, abych měl na pobyt v něm nárok.“ Napísal o jubilantovi Miroslav Horníček.

Vo svete ho však nepoznajú len ako ilustrátora. jeho diela boli vystavované po celom svete. Dostal za ne aj mnohé ocenenia.

Zdroj: lidovky.cz, wikipedia, gallery.cz, čtk