blog

Aký milenec môže byť Saddám?

utorok 14. septembra 2010 00:01
Ut 14.09. 2010 00:01

Uvažovali ste niekedy, aké by to mohlo byť, mať za milenca niekoho slávneho? Niekoho, koho meno pozná celý svet. Človeka, ktorého spomína svetová tlač či televízie. A čo ak by tým človekom bol Saddám Hussein?

Ak vám dochádza fantázia, aké môžu byť večery a najmä noci so Saddámom, pomôcť by vám mohla Parisouti „Pari“ Lampsosá, ktorá o sebe v knihe Môj život so Saddámom tvrdí, že Husseinovou milenkou bola. Kniha vyšla vo švédštine a bude preložená do ďalších desiatich jazykov. Vo Švédsku vyšla preto, lebo tu už Lampsosová roky žije v utajenej identite. To jej však nezabránilo, aby sa na obálke knihy neobjavila jej fotografia.

Charizmatický diktátor

Viete si predstaviť irackého diktátora Suddáma Husseina ako charizmatického zvodcu, ktorý poblázni 16-ročnú dievčinu v ružových šatách a strieborných lodičkách na večeri u susedov? Ak nie, kniha „zvedenej“ Parisouly vám môže pri predstavách pomôcť. V roku 1968 sa totiž podľa jej slov na večeri u susedov zoznámila so Saddámom a odvtedy sa jej život dramaticky zmenil.

U susedov stretla Saddáma – muža v modrom obleku a žiarivo-bielej košeli. Ten istý Saddám bol už v tej dobe vplyvný predstaviteľ nacionalistickej strany Baas, píše portál lidovky.cz. Lampsosová bola vtedy o polovicu mladšia ako jej 31-ročný „milenec“, s ktorým strávila podľa jej slov 30 rokov vášnivého, nebezpečného a dramatického vzťahu.

Jej opisy vzťahu s diktátorom však viacerí spochybňujú. Vykreslila ho totiž romanticky až rozprávkovo, so zvratmi, ktoré by sa viac hodili na plátna kín ako do reálneho vzťahu. Ďalší prúd kritikov upozorňuje na to, že Lampsosová nemá žiadne fotografie, ani len listy, ktoré by ju s diktátorom spájali. Tá sa však bráni a argumentuje spoločnými fotografiami, ktoré údajne našli americkí vojaci v roku 2003.

Podľa kritikov môže ísť len o snahu zaujať a obohatiť sa. To však autorka vyvracia s tým, že nepochádza z chudobných pomerov. Preto nie je ani rada, keď ju označujú len ako milenku, pretože podľa jej slov bola niečo viac ako iné ženy, ktoré Hussein mal. Bola totiž naučená na luxus a peniaze a nebola s ním teda preto, aby si spoločensky či finančne polepšila.

V knihe opisuje napríklad to, ako po ňu Saddám posielal limuzínu, ktorá ju potom musela po niekoľkých hodinách či dňoch odviesť naspäť domov. Aj napriek „vzťahu“ z Iraku utiekla. Začala sa totiž báť o svoj život. Po odchode začala žiť u jednej zo svojich dcér na švédskom vidieku.

Otázniky však nevyvolávajú len postava autorky a jej knihy. Ani zámer, prečo vlastne kniha vznikla a prečo sa aj napriek strachu o svoj život Lampsosová rozhodla rozpovedať svoj milostný príbeh s jedným z najznámejších diktátorov. Zvedavosť vyvolávajú aj jej tri deti. Ich otec je totiž doteraz neznámy a Lampsosová o ňom aj naďalej mlčí.

Zdroj: lidovky.cz