blog

Berlín opäť zažil bombardovanie. Tentoraz poéziou…

piatok 10. septembra 2010 00:01
Pi 10.09. 2010 00:01

Minulú sobotu zažil Berlín opäť bombardovanie. Na rozdiel od toho, ktorým bolo hlavné mesto Nemecka častované počas druhej svetovej vojny, toto bolo dobré bombardovanie. A aj keď slovné spojenie “dobré bombardovanie” znie ako krutý a výsmešný oxymoron, opak je pravdou. Berlín bol totiž tentoraz bombardovaný poéziou…

Intenzívny dážď poézie zažili Berlínčania minulú sobotu, kedy na ich mesto padalo 100.000 lístkov poézie 80.-tich básnikov z Nemecka a Čile, ktoré boli zhodené z helikoptéry. Iniciatíva, ktorá trvala približne pol hodinu, bola prejavom protestu proti vojne a mala byť posolstvom mieru, rovnako ako oslavou 200. výročia nezávislosti Čile. Berlín sa stal už piatym mestom, ktoré zažilo “dážď poézie” – projekt čílskeho umeleckého združenia Casagrande, ktoré už podobné akcie zorganizovalo v mestách Santiago de Chile (2001), Dubrovník (2002), Guernica (2004) a Varšava (2009) – všetko mestá, ktoré niekedy v minulosti zažili bombardovanie.

Samotní autori projektu chceli vyjadriť, že tak ako vojnové bombardovanie malo “zlomiť morálku obyvateľstva”, tak toto bombardovanie poéziou “buduje nové mesto tým, že dáva nový význam udalostiam z tragickej minulosti, a tým prezentujú mesto úplne novým a originálnym spôsobom.”

Na berlínskom projekte spolupracovalo Casagrande s organizáciou Literaturwerkstatt Berlin a stalo sa súčasťou Noci múzeí (ktorú mávame aj na Slovensku) a celé bombardovanie sa odohralo v mestských záhradách Lustgarten, kde bol v tom čase zhromaždený dav tisícov Berlínčanov, ktorí si sem prišli pozrieť vystúpenia latinsko-amerických umelcov.

Z helikoptéry boli vypustené básne od takých autorov ako Ann Cotten, Karin Fellner, Nora Gomringer, Andrea Heuser, Orsolya Kalász, Björn Kuhligk, Marion Poschmann, Arne Rautenberg, Monika Rinck, Hendrik Rost, Ulrike Almut Sandig, Tom Schulz, Thien Tran, Anja Utler, Jan Wagner, Ron Winkler a Uljana Wolf a mnohých ďalších. Iniciatíva sa stretla s množstvom pozitívnych ohlasov a môžeme preto dúfať, že Berlín nebol posledným miestom, ktoré zažilo takéto príjemné bombardovanie. Veď taká Bratislava bola v minulosti bombardovaná tiež. Ktovie, možno sa raz ja na nás budú vznášať básne od Válka, Lukáča alebo Smreka.