blog

Nevídaný Salinger – v bielej košeli a s úsmevom

štvrtok 16. septembra 2010 00:01
Št 16.09. 2010 00:01

Americký magazín Newsweek uverejnil fotografiu jedného z najsamotárskejších autorov  Jerome Davida Salingera. Na fotografii Salinger sedí na posteli v bielej košeli s čiernou kravatou a čiernymi nohavicami. Vyzerá byť unavený a má kruhy pod očami. Aj napriek tomu sa však usmieva.Fotografia amerického autora kultovej knihy Kto chytá v žite je raritou, keďže sám Salinger žil samotársky a nedovolil o sebe publikovať žiadne informácie. Neposkytoval ani rozhovory. Vyhýbal sa ľuďom, a najmä preto jeho život dodnes vyvoláva mnoho otázok.

Farebnú fotografiu literárneho otca Holdena Caulfielda poskytol režisér Shane Salerno. Ten strávil šesť rokov a investoval milióny, aby sa oboznámil s tajuplným svetom kultového autora. Salerno je aj spoluautorom 800-stranovej biografie Salingera, ktorá sa volá The Private War of J. D. Salinger, ktorú napísal spolu s Davidom Shieldsom.

Novoobjavená neznáma fotografia je ojedinelá najmä tým, že poskytuje pohľad na Salingerovo súkromie, ktoré si urputne strážil. Fotografia podľa Newsweeku pochádza z apríla 1968. Salinger mal vtedy 49 rokov. Na fotke je vidieť jeho izbu, ktorá je skromná a pôsobí až studeno. Má biele steny aj dvere. Biele sú aj periny, ktoré je vidieť na posteli, kde jeden z najvýznamnejších autorov 20. storočia sedí. Izbu dotvára len tmavohnedá komoda.

Salinger do tohto prostredia skvele zapadá. Najmä vďaka oblečeniu – čiernym nohaviciam a kravate a bielej košeli. Rovnaký kontrast vytvárajú aj jeho čierne – prešedivelé vlasy a obočie s bielou tvárou. Aj napriek tomu, že autor vyzerá unavene, na perách mu vidieť slabý až neistý úsmev.

Takéto výjavy neboli u Salingera zvykom. Informácie o svojom súkromí totiž zakázal publikovať. A to už od začiatku svojej kariéry. Táto fotografia je preto nesmierne cenná pri vytváraní si obrazu, ako autor Kto chytá v žite v skutočnosti žil.

Salinger od roku 1965, teda 14 rokov po vydaní jeho najslávnejšieho diela o Holdenovi Caulfieldovi, neuverejnil žiadne dielo a svoju energiu sústredil najmä na to, aby prostredníctvom súdnych procesov zabránil uverejneniu jeho korešpondencie s rôznymi priateľmi a známymi. Aj napriek tomu, že prestal uverejňovať svoje texty, neprestal ich písať. Aj preto po jeho smrti (autor zomrel v januári tohto roku vo veku 91 rokov) ostalo asi 15 neuverejnených diel. Svoje práce ukryl pred svetom a čitateľmi v svojom trezore.

Salinger sa však neutiahol do úzadia len tým, že nezverejňoval svoje diela. Autor vôbec nechcel, aby sa o ňom verejnosť niečo dozvedela. Preto napríklad aj neposkytoval rozhovory. Samotársky spôsob života vybičoval do krajnosti. Na ulici napríklad podľa slov jeho susedov z dedinky Cornish v New Hampshire prechádzal na druhú stranu ulice, len aby sa s nimi nemusel stretnúť.

Zaujímavé linky:

Spomínanú fotografiu Salingera nájdete TU.