blog

Tolkien a Dickens pripravujú fantasy pre deti

streda 22. septembra 2010 00:01
St 22.09. 2010 00:01

Mohli sa stretnúť DickensTolkien? Ak na to pôjdeme logicky a uvedomíme si, že jeden žil v prvej polovici 19. storočia a druhý na prelome 19. a 20. storočia, úsudok napovie, že nemohli. Vedeli by spolupracovať? Taký Oliver Twist ako najchudobnejší obyvateľ Stredozeme – znie to ako fantasy. Čo však vo svete literatúry nezabezpečila história, napraví súčasnosť. Michael GR Tolkien Gerald Dickens – vnuci slávnych predkov spoločne pripravujú fantastický príbeh pre deti.

Potomkovia slávnych autorov Charlesa DickensaJ. R. R. Tolkiena sa pustili do spoločnej práce. Výsledkom má byť prepracovanie obľúbeného fantastického príbehu Michaela GR Tolkiena, ktorý je najstarším vnukom autora Pána prsteňov. Pri nahrávaní audiopríbehu pre deti a mládež mu má pomôcť prapravnuk autora Olivera Twista Gerald Dickens.

Od detstva
Ako malý, ešte v 40. a 50. rokoch, si súčasný básnik Michael GR Tolkien obľúbil príbeh o Florence Bone’s prose fantasy for children, The Rose-Coloured Wish, prvýkrát publikovaný v roku 1923. Ide o dobrodružstvo dvoch detí, ktoré použijú černokňažníkov zázračný náhrdelník, aby zachránili svoje horské údolie. Je to však len začiatok ich problémov. K svojmu obľúbenému fantastickému príbehu sa Tolkien vrátil aj keď boli jeho deti malé. Zvykol si čítať im ho na dobrú noc.

Tolkienovi to však nestačí, a chce skúsiť príbeh pripraviť tak, aby sa k nemu dostalo viac detí. Je to jeho forma, ako vyjadriť úctu a vďaku za tento klasický fantastický príbeh. Dielo tak chce „prezliecť“ do iného šatu. V praxi to znamená, že známy príbeh prebásni a následne ho nechá narozprávať, aby mohla vzniknúť audiokniha.

O slávnych predkoch neuvažovali
Na tento účel oslovil prapravnuka ďalšieho slávneho spisovateľa Charlesa DickensaGeralda Dickensa totiž už predtým poznal z počutia. Načítal niektoré diela, medzi nimi aj skvosty jeho praprastarého otca. Poslucháči ho tak mohli počuť napríklad pri príbehu o Oliverovi Twistvovi či Pamäti klubu Pickwickovcov.

Tolkien podľa britského denníka Guardian, vylučuje, že by za spoluprácou boli slávne korene. O tom sa vraj vôbec nebavili, a ani im to nenapadlo. Aj napriek tomu, to bude pre marketing ich nového diela veľmi dobrý krok. Dve slávne mená sú totiž viac ako jedno.