blog

Salman Rushdie píše memoáre o tom, ako ho chceli zabiť

štvrtok 14. októbra 2010 01:17
Št 14.10. 2010 01:17

Jeden z najvýznamnejších súčasných britských spisovateľov – Salman Rushdie sa rozhodol napísať memoáre, v ktorých zachytí desať rokov svojho života, ktoré strávil pod policajnou ochranou kvôli fatve. Tento príkaz na jeho osobnú likvidáciu bol vydaný iránskym ajatolláhom potom, ako sa  v moslimskom svete zdvihla vlna protestov proti jeho knihe Satanské verše.

Známy britský spisovateľ Salman Rushdie sa preslávil hlavne svojím dielom Satanské verše a jeho generálnym nepochopením zo strany iránskeho ajatolláha Chomejmího, ktorý sa rozhodol, že čítanie a myslenie spomaľuje, a preto vyhlásil fatvu, v ktorej žiadal smrť drzého spisovateľa, ktorý si dovolil inšpirovať sa arabskou históriou a napísať knihu o troch bohyniach Mekky. Moslimovia sa už niekoľkokrát preslávili tým, že násilné demonštrácie im celkom idú a fatvu asi tiež neberú ako katolíci odporúčania pápeža. A tak dostal Salman Rushdie policajnú ochranu a desať rokov sa skrýval.

V roku 1998 ho to však definitívne prestalo baviť, prestal sa skrývať a… a nič. Pokojne si žije ďalej fatva-nefatva. Tá samozrejme stále trvá, keďže zrušiť ju môže len jej vyzývateľ, ktorý je už pekných pár rokov po smrti (to je tá irónia osudu v praxi). Teoreticky to znamená, že ak by náhodou nejaký moslim zavraždil Salmana Rushdieho, tak sa automaticky dostane do raja a na veky vekov bude zaúčať panny do tajov sexuálneho spolužitia. Alebo tak akosi.

Očividne to nie je dostatočne lákavá ponuka, a tak mohol Salman Rushdie medzitým vydať ďalších trinásť diel, ktoré mu vyniesli uznanie v podobe rytierskeho titulu. Rovnako bol vyhlásený za trinásteho najvýznamnejšieho britského spisovateľa od roku 1945. Teraz sa však rozhodol , že svoje skúsenosti, zážitky a pocity z desaťročného skrývania zachytí do memoárov, ktoré už začal písať. “Začínam písať tieto memoáre,” povedal Rushdie. “Zatiaľ mám pocit, že to tak je správne. Necítim, že by ma chytala averzia, alebo že by som bol z toho nešťastný. Som rád, že ich píšem.” Podľa jeho vlastných slov by mohli byť memoáre hotové do konca roka 2011 a už teraz je jasné, že to bude zaujímavé čítanie.

Zdroj: Guardian.co.uk
Foto: Wikipedia.org / Martinus.sk