blog

Tony Blair bol nominovaný na Cenu za zlý sex

štvrtok 28. októbra 2010 14:14
Št 28.10. 2010 14:14

Na svete je množstvo literárnych cien, ale pravdepodobne žiadna sa nemôže porovnávať s  Cenou za zlý sex vo fikcii, ktorú každoročne vyhlasuje prestížny literárny mesačník Literary Review. Jej cieľom je “pritiahnuť pozornosť na hrubé, nechutné a často povrchné používanie nadbytočných pasáží sexuálnych opisov v modernom románe a odrádzať od neho.” Cena sa vyhlasuje od roku 1993 a za ten čas sa jej “hrdým” držiteľom stalo mnoho známych osobností. Tento ročník však pravedpobne pritiahne ešte väčšiu pozornosť než tie predošlé. Medzi nominantov sa totižto “prebojoval” aj bývalý britský premiér Tony Blair.

Autobiografická kniha bývalého britského premiéra Tonyho BlairaA Journey (Cesta) vyvolávalo množstvo kontroverzných reakcií už dlho pred svojím vydaním, a potom to už bolo len horšie. Tony Blair patrí medzi najkontroverznejších politikov, akí sa kedy v Británii dostali na vrchol moci. Milovaný miliónmi obdivovateľov, ale aj nenávidený podobne veľkou skupinou odporcov. Niet preto divu, že jeho memoáre rozbúrili vášne aj u ľudí, ktorým je literatúra zvyčajne ľahostajná.

Už od začiatku bolo jasné, že vrcholový politik jednej z najmocnejších krajín sveta si asi nenecháva do svojich memoárov žiadne závratné odhalenia alebo škandály, a tak sa väčšina pozornosti sústredila na tých pár pikantností, ktoré sa v knihe dali nájsť. Najskôr mnohých pobúrilo Blairovo vyjadrenie sympatií ku kolegom, ktorí sa zaplietli do sexuálnych afér s milenkami, a potom ich prekvapila pasáž, v ktorej bývalý premiér opisuje svoj vlastný sexuálny zážitok:

“V tú noc ma kolísala v náručí a upokojovala ma; povedala mi, čo som potreboval počuť; povzbudila ma. V tú noc, 12. mája 1994, som sebecky potreboval tú lásku, ktorú mi Cherie dala. Prehltol som ju, aby ma posilnila. Bol som zviera, ktoré nasledovalo svoj inštinkt.”

Práve tento úryvok natoľko upútal porotu, posudzujúcu nominantov na Cenu za zlý sex, že sa Tony Blair okamžite stal ich horúcim favoritom. Či aj skutočne vyhrá, sa zatiaľ nevie. Konkurencia je tvrdá, medzi inými – Martin Amis za The Pregnant Widow, Ian McEwan za Solar a Jonathan Franzen za Freedom. Ak by sa mu to však “podarilo” zaradil by sa k takým zvučným menám ako Norman Mailer, Tom Wolfe, Sebastian Faulks alebo Philip Kerr. Neostáva nám nič iné, len mu držať palce. 🙂

Aktualizácia (2.12.2010):
Tak sa zdá, že ani obrovská mediálna kampaň nepomohla Tonymu Blairovi získať túto milú cenu. Namiesto neho si cenu odniesol Rowan Somerville za román The shape of her, ktorý je (paradoxne) celý o sexe a napriek tomu je (vraj) výborný. Rowan sa ujal nemilej úlohy s gráciou, keď pri preberaní ceny vyhlásil: “Nie je nič, čo by bolo viac anglické, ako je zlý sex. Takže by som vám chcel v mene celého národa poďakovať.” Porota vyhlásila, že cenu vyhral hlavne vďaka pasáži, v ktorej porovnáva milovanie s aktom, pri ktorom sa lepidopterológ (vedec zaoberajúci sa motýľmi) snaží prišpendliť na podložku hmyz s obzvlášť hrubou škrupinou. Je fakt, že na toto by boli možno aj niektoré slovenské diela krátke… 🙂

Zaujímavé linky:

Víťazné pasáže Ceny za zlý sex z predchádzajúcich ročníkov (anglicky)
Aké to je vyhrať Cenu za zlý sex. –
článok priamo od Rowana Somervilla o tom, ako vníma svoiju výhru (anglicky)