blog

Bush bude rozprávať o poháriku aj dvojičkách

štvrtok 11. novembra 2010 00:01
Št 11.11. 2010 00:01

Potom ako opustil Oválnu pracovňu sa utiahol do úzadia. Pravdepodobne aj vďaka tomu sa o jeho kontroverzných rozhodnutia až tak veľmi nediskutuje. Ruch okolo neho utíchol. To však môže zmeniť životopis amerického prezidenta, ktorý poslal vojakov do Iraku či Afganistu. Prezidenta, ktorý bol pri počiatkoch najväčšej finančnej krízy od 30. rokov. Prezidenta, počas ktorého vládnutia sa 11. septembra  2001 uskutočnil útok na Svetové obchodné centrum. George W. Bush.

Bývalý texaský guvernér, ktorý sa v roku 2000 stal po veľmi tesnom výsledku prezidentom spojených štátov sa rozhodol zverejniť svoje spomienky. Kniha Decision Points (Rozhodujúce momenty) by sa mala dostať do amerických kníhkupectiev 9. novembra. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie k dvom funkčným obdobia tohto kontroverzného, nenávideného, aj milovaného amerického prezidenta.

Bude to bestseller?

Jej úspech je viac menej zaručený. Nielen preto, že mnoho Bushových rozhodnutí bolo kontroverzných a vyvolalo mnoho diskusií, ale aj preto, že bývalý prezident sa po skončení svojho mandátu utiahol z verejného života na svoj ranč v Texase. Aj napriek tomu, že kniha ešte nevyšla, niektoré časti už prenikli na verejnosť a boli aj zverejnené napríklad na portáli Drudge Report.

„Spomínate si, kedy ste naposledy nepili?“ Touto otázkou sa podľa denníka Sme celá kniha začína. Naznačuje, že nepôjde len o  opis politickej činnosti bývalého prezidenta Busha, ale bude sa dotýkať aj jeho súkromia. Kniha zájde až k Bushovým problémom s alkoholom a následnému rozhodnutiu abstinovať. Okrem alkoholu by sa v knihe mal bývalý americký prezident spovedať aj so svojej viery v Boha.

Irak, Afganistan a Katrína

Nielen súkromie a alkoholizmus sú na Georgovi W. Bushovi atraktívne tak, aby sa z knihy mohol stať bestseller. Historické udalostí, ktoré jeho funkciu sprevádzali sú totiž kľúčovými pre začiatok 21. storočia. Vo svojich pamätiach sa spovedá aj z rozhodnutí počas 11. septembra 2001, keď sa uskutočnil útok na Svetové obchodné centrum. V knihe sa má priznať, že dal po prvom náraze lietadla do budovy, armáde pokyn na zostrelenie ostatných podozrivých, píše denník Sme.

Útok dodnes vyvoláva mnoho otázok a dráždi konšpiračných teoretikov. Dôvodom je najmä to, že po útoku Bush začal vojnu v Iraku. Existujú preto dohady, že za pádom dvojičiek neboli islamský teroristi, ale že sa na tom pričinil sám Bush, ktorý chcel napadnúť Irak. Pre ropu. Dohady sa však nikdy nepotvrdili. Aj napriek tomu neutíchajú.

George W. Bush bude patriť medzi tých amerických prezidentov, na ktorých sa nezabúda. Nejde ani tak o to, že bol výnimočný či vynikajúci štátnik, skôr mu to zaručujú okolnosti a udalosti, ktoré sa s ním budú spájať. Okrem Iraku bol napríklad aj za inváziou do Afganistanu, ktorá rovnako ako Iracká vojna nedá spávať niektorým špekulantom.

Počas jeho funkcie sa Amerikou prehnal aj hurikán Katrína, ktorý spôsobil zničujúce škody. Netreba zabudnúť ani na to, že ešte počas toho, ako vykonával funkciu sa začala črtať aj hospodárska kríza, ktorá sa naplno prejavila až po zvolení Baracka Obamu, a ktorá ešte stále trápi ekonomiky sveta.

George W. Bush nie je jediný, ktorý sa z bývalého vládneho kabinetu chce vyspovedať zo svojej funkcie. Životopisy pripravujú aj ďalší bývalý poprední predstavitelia politickej moci Ameriky. Začiatkom mája by sa k čitateľom mal dostať monografia Bushovej manželky Laury Bush. Zahanbiť sa nenechal ani bývalý viceprezident Dick Cheney. Jeho kniha by mala vyjsť budúci rok, píše portál cbsnews.