blog

Irán zakázal knihy Paula Coelha

streda 12. januára 2011 00:02
St 12.01. 2011 00:02

Jeden z najpredávanejších autorov sveta, brazílsky spisovateľ Paulo Coelho oznámil na svojom blogu, že jeho knihy boli zakázané v Iráne. Stalo sa tak na základe rozhodnutia Ministerstva kultúry a islamského vedenia Iránu, ktoré rozhodlo, že všetky jeho knihy budú stiahnuté z predaja a žiadne ďalšie už nebude možné vytlačiť. Dôvodom sú pravdepodobne politické motívy.

Irán je známy ako krajina, ktorá pevne trvá na prísnom dodržiavaní náboženských príkazov moslimskej viery. Vďaka tomu tu funguje aj cenzúra, ktorej úlohou je dohliadať na to, aby bolo všetko v súlade s Koránom a moslimským právom. Najnovšie rozhodnutie ministerstva kultúry Iránu však prekvapilo celý svet. Ako včera oznámil slávny brazílsky spisovateľ Paulo Coelho, jeho knihy boli po 12 rokoch úspešného publikovanie náhle zakázané, pričom zákaz sa týka aj množstva neautorizovaných prekladov, ktoré vznikali v čase, kedy Paulo Coelho ešte nemal v krajine oficiálne zastúpenie. Samotný autor odhaduje, že zákaz sa týka približne 6 miliónov kusov výtlačkov jeho kníh, ktoré kolujú krajinou.

Napriek tomu, že knihy Paula Coelha sú známe svojím náboženským podtónom a inšpiráciou kresťanstvom, najpravdepodobnejší dôvod ich zákazu v Iráne nie je náboženstvo, ale politika. Iránsky vydavateľ Coelhových kníh Arash Hejazi sa totiž zúčastnil demonštrácií, ktoré vypukli v roku 2009 po sporných prezidentských voľbách. Coelho vtedy vyjadril oficiálnu podporu svojmu vydavateľovi prostredníctvom sociálnych sietí, ktoré často a aktívne využíva na komunikáciu so svojimi fanúšikmi.

Do prípadu sa už vložila aj brazílska vláda, ktorá vyjadrila ostrý nesúhlas s rozhodnutím iránskeho ministerstva kultúry. Ako sa vyjadril samotný autor, sám dúfa, že sa jedná o rozhodnutie nejakého bezmenného nižšieho úradníka, ktoré iránske ministerstvo kultúry ešte zváži a dodatočne zamietne. V tejto chvíli je Paulo Coelho rozhodnutý zverejniť na internete všetky svoje knihy preložené do perzštiny, aby si ich mohli záujemcovia z Iránu bezplatne stiahnuť.

Zdroj: paulocoelhoblog.com

Zaujímavé linky:

Knihy o homosexualite nepomočil z nenávisti, ale omylom

Ako sa v Číne Snehulienka nymfomankou stala

Najdrahšia kniha na svete stojí 8,7 milióna eur

Nórska polícia opäť otvorila prípad pokusu o vraždu vydavateľa Satanských veršov

Móda inšpirovaná Harry Potterom zabíja sovy v Indii