blog

Knižné tipy: Zlý, zlý Sovietsky zväz!

pondelok 31. januára 2011 00:01
Po 31.01. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Hneď na úvod sa pozrieme na pokračovanie bestselleru Dieťa 44. Pôvodný triler zaujal napínavým dejom zasadeným do totalitného Ruska päťdesiatych rokov, kedy sa vyšetrovateľ tajnej polície Lev Demidov rozhodol vypátrať masového vraha napriek tomu, že úrady svorne tvrdili, že nikto taký neexistuje. V nepriamom pokračovaní Tajný prejav sa opäť stretneme s Levom, ktorý však už neslúži u tajnej služby. To však neznamená, že hriechy minulosti sú premlčané. Niekto sa rozhodne, že sa Levovi krvavo pomstí. A tak začína ďalšie temné dobrodružstvo, ktoré nás prevedie od Moskvy, cez sibírske gulagy až po Maďarsko, kde sa už chystá veľké povstanie. Máme sa na čo tešiť. 🙂 (viac info)

Richard Yates je považovaný za jedného z najvýznamnejších amerických prozaikov sedemdesiatych rokov. A práve román Veľkonočný sprievod je často označovaný ako jeho najlepšie dielo. Román, ktorý bol napísaný v roku 1976 rozpráva príbeh dvoch sestier Emily a Sáry, ktoré sú odlišné úplne vo všetkom, okrem sklamania zo života. Emily sa obdivne pozerá na svoju rozumnú staršiu sestru a žiarli na jej vzťah s otcom, ktorý s nimi nežije, a neskôr na jej zdanlivo šťastné manželstvo. Cesta, ktorú si pre seba vyberie, je menej bezpečná a konvenčná, a jej milostné vzťahy ju nikdy naozaj neuspokoja. Aj keď puto medzi nimi pretrváva, vzdialenosť medzi oboma ženami sa postupne zväčšuje, až ich vzťah napokon ukončí tragická udalosť. (viac info)

A teraz jedna európska chuťovka pre všetkých milovníkov mierne snových románov, ktoré majú príchuť magického realizmu (aj keď by som ho tam nezaradil). Hrdinom románu Noční vlak do Lisabonu je Raimund Gregorius, profesor starých jazykov na gymnáziu v Berne. Jeho život pripomína život Immanuela Kanta. Každý deň nasleduje presne rovnakú rutinu, všetko má presne naplánované, všetko mu vždy trvá rovnako. Vo veku 57 rokov sa nezdá, že by už čokoľvek malo narušiť jeho pokojný, bezvýrazný život. Až kým nestretne ženu, ktorá stojí na moste a trhá na malé kúsky list. Tá mu prezradí, že je Portugalka. Krátka epizódka ovplyvní Raimunda natoľko, že sa nechá opantať knihou neznámeho portugalského autora Amadea de Prada a rozhodne sa  vydať do Lisabonu dozvedieť sa viac o autorovi, ktorého kniha mu prehovára do duše. (viac info)

Priznám sa, že Paulo Coelho nepatrí do prvej desiatky mojich obľúbených autorov. Dokonca by ste ho asi márne hľadali aj v prvej päťdesiatke. Jeho najznámejšie diela ako Alchymista, Piata hora alebo Pútnik z Compostely (Mágov denník) ma nechávajú chladným, občas až otráveným. Ale román Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala do tejto kategórie rozhodne nepatrí. Nádherný príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí spolu strávili detstvo a neskôr sa ich cesty rozišli len preto, aby po opätovnom stretnutí pochopili, že patria k sebe, je výborne napísanou alegóriou o životných rozhodnutí, ktoré navždy zmení náš život. Rozhodnutí, či je láska pre nás skutočne tou najvyššou prioritou v živote. (viac info)

Každému, kto sa čo len obtrel o svet fantasy literatúry, stačí pohľad na meno autora a okamžite sa mu rozžiaria oči. Presne tak! Je to tu! Ďalšie vydanie jednej z najlepších fantasy ság, aké boli kedy vôbec napísané. Dokonca si dovoľujem tvrdiť, že ak by ste si mali za celý život prečítať len jednu jedinú fantasy ságu, tak toto je tá pravá! Zaklínač je tak dobrý, že sa mu dá vyčítať skutočne len máločo. Prvý a druhý diel sú síce len zbierky poviedok, ale dokonale vás pripravia na epický príbeh, ktorý začne v tretej časti. Kedy sa celá sága začínala až spomínaným tretím dielom, ale na prianie autora sa začala sága vydávať takto a slovo autora je predsa posvätná. 🙂 Ak ste teda ešte nemali tú šesť zoznámiť sa s bielovlasým Geraltom a jeho drobnou Nemesis Ciri, tak máte najvyšší čas. Garantujem vám, že nebudete ľutovať. (viac info)

A na úplný záver som si nechal dotlač románu výnimočného autora, ktorého vám asi netreba bližšie predstavovať. Robin Cook už mnohokrát potvrdil, že v medicínskom prostredí je ako doma a že je to pre neho ideálna živná pôda, do ktorej dokáže zasadiť strhujúci príbeh, ktorý vás drží v napätí od prvej strany až po poslednú. Ako však už napovedá samotný názov Invázia z galaxie tak trochu vybočuje z radu. Neznáma mimozemská civilizácia umiestnila pred tromi miliardami rokov do mora vírus, ktorý sa zamiešal do DNA všetkého tvorstva. Teraz nastal vhodný čas, aby votrelci vírus aktivovali, postupne ním nainfikovali celé ľudstvo a ovládli Zem. Nebudú to však mať také jednoduché… Je to síce sci-fi príbeh, ale nemajte obavy ani v prípade, že tento žáner príliš neobľubujete, Robin Cook opäť dokázal, že výborný autor dokáže napísať strhujúci román aj s neobvyklou zápletkou. (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂