blog

Knižné tipy: Piliere zeme sú tu!

pondelok 16. mája 2011 00:01
Po 16.05. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.
Ja viem, ja viem. Áno, túto knihu som už raz v Tipoch mal. Ale môžem ja za to, že je tak dobrá? A hlavne, že vychádza skôr ako bol plán a to dokonca tak skoro, že už zajtra!?!? Takže ak ste si ju ešte neobjednali, tak šup-šup napraviť to! Čaká vás takmer tisíc strán fascinujúceho historického príbehu (nielen) o stavaní jednej z prvých gotických katedrál na svete. Takto to možno znie ako nuda, ale verte mi, že nie je. Ken Follett nás zoberie na fascinujúci výlet do sveta intríg, boja o moc, ale aj ľudského odhodlania a snahy dokázať zdanlivo nemožné. Niet divu, že za tejto knihy už predalo vo svete viac ako 19 miliónov kusov. (viac info)

A ak sa vám zdá, že tisícstranových kníh nie je nikdy dosť, tak tu máme hneď ďalšiu! Frank Schätzing je známy hlavne ako autor bestselleru Pomsta oceána, ale zatiaľ sa mu “nepodarilo” napísať ani jednu zlú knihu. Preto sa teším aj na jeho sci-fi detektívku a triler v jednom – Limit. Autor opisuje prípad súkromného detektíva Owena Jericha, ktorý dostane zdanlivo jednoduchú úlohu – vypátrať čínsku disidentku. To však ešte netuší, že oboch sa ich snaží vypátrať partia nájomných vrahov. Zdanlivo tuctový scenár však dostáva grády vďaka dobe, v ktorej sa odohráva. Rok 2025 je síce pomerne neďaleká budúcnosť, ale neverili by ste, koľko vecí sa dovtedy stihlo zmeniť… (viac info)

Tak a teraz môj najobľúbenejší autor detektívok! Dámy a páni, ak ste ešte nečítali nič od Michaela Connellyho, tak nie ste skutočný fanúšik žánru (to je tak jemne naznačené, že ešte ste nečítali to najlepšie, čo v žánri vzniklo). Ako sa vyjadrila jedna Martinusáčka: “Connelly a Dán? NEPOROVNATEĽNÉ 🙂 (samozrejme, kingom je tu Connelly)” A mne neostáva nič iné, len veľmi diplomaticky prehlásiť, že ak máte radi Dominika Dána, tak by ste rozhodne mali siahnuť aj po Conellym. Nebudete sklamaní. 😉 Kufrové tango je ďalším prípadom Harryho Boscha a keďže som ho už čítal v origináli, môžem vám ho s pokojným srdcom odporučiť. Nebudete sklamaní! 🙂 (viac info)

Keď v roku 2009 vyhrala Nobelovu cenu za literatúru Herta Müllerová, bolo to obrovské prekvapenie pre celý svet a mierny šok pre slovenských vydavateľov, ktorý zistili, že neexistuje žiadna jej kniha, ktorá by bola preložená do slovenčiny. Mierny preto, lebo to zas nie je až tak výnimočná situácia a šok preto, lebo to isté sa zistilo aj o češtine. 🙂 Slovenský preklad jej diela prišiel teraz a dobrá správa je, že sa “neopičí” po českých prekladoch, ale vychádza dielo, ktoré ešte v češtine nevyšlo. Román Dnes by som sa radšej nestretla opisuje jednu jedinú cestu mladej ženy na policajnú stanicu, kam bola predvolaná “tajnými”. Počas nej spomína na rôzne udalosti, ktoré svedčia o hrôze a banalite zla v komunistickej diktatúre. (viac info)

Knihy Orhana Pamuka nepatria k tomu najjednoduchšiemu čítaniu, aké je na trhu. No ak vydržíte, odmenou vám bude výlet do duše moderného Turecka, ktoré sa zmieta medzi naviazanosťou na minulosť a túžbou hľadieť viac do budúcnosti. Múzeum nevinnosti je ľúbostný príbeh muža Kemala z bohatej rodiny, zasnúbeného s dievčaťom z rovnakej vrstvy, ktorý sa zamiluje do vzdialenej príbuznej, stojacej spoločensky nižšie. Po viacerých dramatických zvratoch a uplynutí dlhého času sa nakoniec môžu vziať, ale zasiahne osudová náhoda a príbeh sa končí tragicky. Kemal prežije a založí múzeum zo všetkého, čo mu jeho veľkú lásku pripomína. (viac info)
Ak si pozriete ktorýkoľvek rebríček najvýznamnejších literárnych diel XX. storočia, garantujem vám, že Hlava XXII tam bude. Slávny protivojnový román je už 50 rokov tým najlepším, čo v tomto žánri literatúry vzniklo. A kým na Slovensku sa reedícia stretáva s technickými problémami, naši českí bratia sa pochlapili a k 50 výročiu prvého vydania tohto románu vydali špeciálnu edíciu so štyrmi rôznymi obálkami od štyroch českých umelcov. Naľavo vidíte síce iba jednu, ale odporúčam kliknúť TU a pozrieť si všetky štyri. Stoja za to! (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂