blog

Knižné tipy: Nový Matkin je starý dobrý Matkin

pondelok 6. júna 2011 00:01
Po 6.06. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.
Prečo začínam výber románom, o ktorom už počul asi každý okrem tých, čo trávili posledného pol roka s naším kontingentom v Afganistane? Lebo vydavateľstvo Slovart  bolo na nás také dobré, že nám exkluzívne poskytlo prvú kapitolu z najnovšieho románu Maxima E. Matkina a viete čo? Je dobrá! Zdá sa, že po kontroverzne prijatom románe Aj ja teba, chytil autor druhý dych a opäť sa vrátil k písaniu, ktoré mu získalo tisíce fanúšikov po celom Slovensku. Ostatne, presvedčte sa sami. Ukážku nájdete priamo TU. (viac info)

Minulý týždeň som odporúčal doplniť domácu knižnicu svetovou klasikou Motýľ a teraz tu máme ďalšie dielo, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej poličke oddaného knihomoľa. Román amerického spisovateľa Williama Styrona sa navždy zapísal do dejín literatúry vďaka opise najdrastickejšej voľby, akú môže kedy matka spraviť. Ale nedajte sa oklamať, Sophiina voľba nie je “len” o koncentrákoch nacistoch a ich brutalite. V skutočnosti sa rovnakou mierou zaoberá aj opisom milostného trojuholníka a “zlatých rokov” povojnovej Ameriky. Ale hlavne – je to jeden z najlepších románov, aké boli v 20. storočí napísané. (viac info)

Kým Američania majú svojich superhrdinov s pochybným módnym vkusom, natiahnutých v priliehavých trikotoch, japonský komiks je ako všetko japonské – iné, špecifické, jedinečné. A presne taká je aj japonská manga, pričom len ťažko by ste hľadali typickejšieho a lepšieho predstaviteľa tohto unikátneho štýlu, ako je práve legendárny komiks Crying Freeman: Plačící drak. Ten rozpráva príbeh mladého umelca Jó Hinomura, ktorý bol čínskou mafiou zmenený na neľútostného zabijaka. Jeho vnútro však žiali za každou obeťou a nad každou prelieva slzy. (viac info)
Na svete v súčasnosti asi niet slávnejšieho fyzika, ako je práve Stephen Hawking. Napriek jeho postihnutiu, ktoré by väčšine ľudí odobralo chuť do života, patrí stále k vedúcim osobnostiam svetovej vedy. Jeho odborný prínos asi dokáže posúdiť len málo z nás, ale jeho prínos na poli popularizácii vedy je minimálne rovnako obrovský. Stephen Hawking už mnohokrát dokázal, že má schopnosť vysvetliť neuveriteľne zložité, priam metafyzické teórie tak, aby ich pochopil aj laik, ktorý musel svojej profesorke fyziky sľúbiť, že svojím deťom sa nikdy ani nepokúsi niečo vysvetľovať z fyziky, aby tie chúďatká neplietol (áno, hovoríme o mne). Na dôvažok to robí veľmi zaujímavo a pútavo, a preto sa teším aj na jeho najnovšiu knihu. (viac info)
Na Slovensku máme veľa “umelcov”, ale málo Umelcov (aby som nám nekrivdil, som presvedčený, že v tom nie sme sami). Možno aj preto si tých pár výnimočných tak dobre pamätáme a smútime za nimi aj dlho potom, čo nás opustili. A to je presne prípad Jula Satinského – herca, komika, ale hlavne človeka s veľkým Č. Ak aj vám chýba a radi spomínate na jeho humor, prejav a skvelé filmové role, potom je pre vás ako stvorená kniha Július Satinský: Srdečný pozdrav z neba. Dozviete sa z nej aký bol Július Satinský v súkromí, čo o ňom prezrádzajú jeho texty, ako naňho spomínajú priatelia, rodina a spolupracovníci a mnoho ďalšieho. (viac info)
Leto je nielen obdobím dovoleniek, slnka a opaľovania, ale aj obdobím jedného z najpopulárnejších nápojov na svete – piva! Raz darmo, pivo najlepšie chutí počas horúceho letného dňa na terase obľúbeného podniku. A preto je leto ako stvorené na spoznávanie nových a nových chutí tohto chmeľového moku. Aby ste sa v bohatom svete piva nestratili, vydavateľstvo Reader´s Digest Výber vydalo sprievodcu, ktorý upriami vašu pozornosť na pivá, ktoré stoja za to, pretože sú to jednoducho Nejlepší piva světa. 🙂 (viac info)

A na záver niečo pre ľudí, ktorí vládnu shakespearovským jazykom. Všetci fanúšikovia fantasy sú momentálne uchvátený zo seriálového spracovania jednej z najlepších fantasy ság vôbec – Hra o tróny. Seriál je síce výborný, ale na knižnú predlohu sa aj tak “nechytá” a to isté samozrejme platí pri porovnaní českého prekladu (ktorý je rozťahaný na osem kníh, z ktorých sú niektoré vypredané) a anglického originálu. Takže ak viete po anglicky, máte radi fantasy a cez leto idete na dlhú dovolenku, potom by vám tento box nemal ujsť. Čaká vás úctyhodná dávka fantasy. 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂