blog

Tisíce príbehov. Jedno kníhkupectvo. Už 10 rokov váš Martinus.sk

streda 31. augusta 2011 11:31
St 31.08. 2011 11:31

Je piatok, 31. august 2001, krátko pred treťou popoludní. Posledné úpravy v zdrojovom kóde. Spýtavé pohľady od Mira a Joža, či je všetko pripravené. Ideme na to. Presne o 15:00 prestrihávame modrú pásku a otvárame www.martinus.sk celému svetu. Motýlik dostal krídla.

Zdá sa to ako včera. Tlačili sme sa v zadnej miestnosti kníhkupectva Martinus v budove Divadla SNP v Martine. Posledný rok sme pracovali na vývoji vlastného on-line obchodu. Kreslenie grafiky, napĺňanie databázy knižkami, programovanie. O predávaní cez internet sme nevedeli vôbec nič. Len sme počuli o nejakých veľkých riekach, ktoré sú na internete a predávajú knihy. A tušili sme, že vďaka tým pospájaným počítačom budeme môcť obslúžiť už nielen našich martinských zákazníkov, ale možno aj tých z Košíc, Detvy, Bratislavy či Námestova. (A v kútiku duše sme možno dúfali, že raz za čas o naše slovenské knižky prejaví záujem aj niekto z Čiech či nebodaj spoza mláky – teoreticky to možné bolo…)

Prvá objednávka prišla po siedmich hodinách. Herbertova Duna. Celí natešení sme knihu vybrali z poličky v kníhkupectve, vytlačili faktúru, zabalili ju do kartóna, ručne vypísali poštovú sprievodku a odišli ju zaniesť na poštu. Predali sme našu prvú knižku cez internet.

Pomaly prichádzali ďalšie objednávky. Pár denne. Miro Santus viedol napĺňanie katalógu. Neúnavne, knižku po knižke. Popritom inštruoval Miša Meška, ako treba čo naprogramovať, ako by mala stránka vyzerať, ako by mal fungovať nákupný košík. Pri vyvíjaní obchodu Miro vždy hovoril: “Urob to pre svokru.” Myslel tým to, aby stránka vyzerala a fungovala tak, že aj keď sa k počítaču posadí “svokra”, ktorá s počítačom nikdy nerobila, mala by sa dokázať ponoriť do nekonečného sveta príbehov a niektoré z nich si bez problémov objednať cez náš web aj domov. Internetový obchod, za ktorým cítiť najmä ľudí.

Jožo Santus starostlivo balil knižky z objednávok, ktoré postupne pribúdali. Zbierali sme nepotrebné kartóny od televízorov, bicyklov, elektroniky, ktoré sme následne použili ako baliaci materiál. Nezriedka sa stalo, že vám kniha z Martinusu mohla prísť aj s netradičnou učebnou pomôckou – zapísanými školskými zošitmi od vlastných detí, do ktorých bola kniha zabalená, aby sa jej cestou k zákazníkovi nič nestalo. Naším najdôležitejším logistickým zariadením bola veľká pevná modrá taška z IKEA, v ktorej sme nosili knihy na martinskú hlavnú poštu.

Tak sme začali. 10 rokov je neuveriteľná doba. Od prvej Herbertovej Duny sme predali viac ako dva milióny kníh, prešli sme obrovský kus cesty a baví nás to stále viac. Nezabúdame však zároveň na to, že každá jedna knižka, ktorú si u nás objednáte, je rovnako dôležitá ako tá úplne prvá. Dáva nám totiž vždy novú šancu byť tu pre vás a priniesť vám domov nový príbeh, zábavu, vedomosti, niekedy hádam aj odpovede na životné križovatky. Ideme dopredu, knižka po knižke, spolu s vami. Tisíce príbehov. Jedno kníhkupectvo. Už 10 rokov váš Martinus.sk.

S úctou

za celý Martinus.sk

Michal Meško

PS: Vpravo hore vidíte pôvodné logo Martinus.sk z roku 2001. 🙂