blog

Knižné tipy: Silné skutočné príbehy

pondelok 1. augusta 2011 00:01
Po 1.08. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Aľa Rachmanovová – Študenti, láska, Čeka a smrť

    Začneme knihou, ktorá síce asi nebude mať obrovskú marketingovú podporu, ale (ako to už býva), je o to zaujímavejšia! História toho, ako sa vôbec dostal k vydaniu tejto denník ruskej študentky z rokov 1916 – 1920 je minimálne rovnako pohnutý, ako udalosti v ňom zachytené. Sedemnásťročná dcéra lekára vyrastá obklopená láskou a bohatstvom svojej rodiny. V predvečer občianskej vojny a boľševického prevratu si začína písať denník, ktorý sa neskôr stane jedným z najdojímavejších a najautentickejších svedectiev červeného teroru. Neohrabané a tak trochu hrboľaté zápisky z prvých stránok postupne dozrievajú, podobne ako mladá študentka. Toto je denník, ktorý vás jednoducho chytí za srdce. (Viac info)

  • Rhonda Byrne – Sila

    Rhonda Byrne pred časom rozpútala ošiaľ útlou, ale o to pôsobivejšou knižočkou s jednoduchým titulom Tajomstvo. Milióny ľudí po celom svete si vďaka nej pomohli, pochopili, o čo sa majú v živote snažiť a ako si ho zlepšiť. A teraz je tu ďalšia kniha tejto autorky. Toto je príručka, ako používať najväčšiu silu v celom vesmíre – Silu, ktorá vám dá všetko, čo chcete. Bez Sily by ste sa nenarodili. Bez Sily by na planéte nebolo jedinej ľudskej bytosti. Každý vynález, objav a ľudský výtvor má svoj pôvod v Sile. Vysnívaný život máte odjakživa bližšie, než si myslíte, pretože Silu mať všetko, čo je v živote dobré, máte vo svojom vnútri. Na to, aby bolo čokoľvek vytvorené alebo zmenené, postačí jediné… SILA. (Viac info)

  • Orson Scott Card – Zrada

    Edícia vydavateľstva Laser Moderní díla science fiction pokračuje už 34. titulom a napriek tomu nestráca nič zo svojej kvality! Tentoraz sa môžeme tešiť na román klasika sci-fi žánru Orsona Scotta Carda. Ten nás zoberie na planétu Zrada, kde neexistuje žiadny tvrdý kov. Niet preto väčšieho pokladu ako železa, ktoré umožní postaviť vesmírnu ľod. Tá je prísľubom slobody. Lanik Mueller je pre železo ochotný spraviť čokoľvek. Dokonca sa aj predávať nadbytočné časti tela despotickým vesmíranom. Vďaka tomu síce príde o svoje nástupnícke právo na vladárskom tróne najmocnejšieho klanu na Zrade, ale zároveň sa dostane na koreň rozsiahleho spiknutia, ktoré ho doslova ochromí.  (Viac info)

  • Keith Richards – Život

    Životopisy hudobníkov ma príliš neuchvacujú, a preto ich spravidla ani nečítam. Ale nechať si ujsť životopis rebela, pána rockera, desperáda a žijúcej legendy menom Keith Richards by bol smrteľný hriech! Neskutočne dynamické a hlavne nekonečne zábavné spomienky jedného zo zakladateľov skupiny Rolling Stones sú náložou, ktorá vás totálne odpáli! 🙂 Pripravte sa na jazdu, akú ste ešte nezažili. Keith si nedáva servítku pred ústa ani keď spomína iných slávnych kolegov, rád sa podelí o historky, z ktorých mnohé sa už stali tzv. “urban legends” a pomedzi to sa dozviete viac zo zákulisia rockovej scény, ako od kohokoľvek iného. Tieto memoáre sú proste MUST! 🙂 (Viac info)

  • Radůza – Čáp nejni kondor

    A pri hudbe ešte chvíľu ostaneme. Aj keď len nepriamo. Ak poznáte Radůzu, tak pravdepodobne ako charizmatickú speváčku s ťahacou harmonikou, ktorej texty nenechajú nikoho na pochybách, že tradícia bardov v Čechách rozhodne nekončí Jarkom Nohavicom. Jej literárna tvorba preto nie je iná. Trinásť poviedok o detstve svojráznej speváčky podávané s obrovským nadhľadom a vtipom so sladko-trpkým nádychom, ktorý je pre túto autorku tak typický vám priblíži život na českom vidieku začiatkom 70.-tych rokov tak, ako žiadna učebnica. 🙂 (Viac info)

  • Veda (encyklopédia)

    Pozoruhodná prehľadná kniha rozpráva príbeh vedeckého pokroku od vynájdenia kolesa až po riešenia zmeny podnebia v 21. storočí. Zachytáva všetky rozhodujúce okamihy, v ktorých objavy vznikli, a ukazuje, ako predstavy, vynálezy a jednotlivci, čo sa za nimi skrývajú, zmenili náš svet. Vďaka nádherným ilustráciám a prístupnému textu vysvetľuje aj tie najzložitejšie témy jasnejšie než ktorákoľvek dosiaľ vydaná kniha. Veda je pokračovaním najúspešnejšej série encyklopédií Zem, Zviera, Život zvierat, Človek, Vesmír, Rastlina, Vták, Oceán, História, Predhistória a pôvodnej encyklopédie Slovensko. (Viac info)