blog

Knižné tipy: 3xPO – Poviedky, poker, poriadne čítanie! :-)

pondelok 12. septembra 2011 00:01
Po 12.09. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Števa Opremčáková – V Írsku prší inak

    Takmer každá historická epocha zažila svoje “veľké sťahovanie národov” a inak tomu nebolo ani v dnešnej modernej dobe. Tisíce a tisíce Slovákov sa rozhodli hľadať svoje šťastie v zahraničí. Odišli do “zeme zasľúbenej”, aby zistili, že na spoločenskom rebríčku padli na úplné dno len preto, že sa narodili o pár stoviek kilometrov viac na východ. Nezáleží na tom, aké majú vzdelanie, nezáleží na ich skúsenostiach, ani na praxi. Záleží len na tom, koľko poníženia a odcudzenia vydržia. A presne o týchto skúsenostiach je román V Írsku prší inak. Je to silne emocionálny príbeh ženy, ktorá v návale pnutia života ukončila všetko “slovenské” a v znamení hesla, že zmena je nádej, sa vybrala do Írska zarobiť, ale hlavne nájsť samu seba… (Viac info)

  • Dick Francis – Odvaha

    Že prečo vám odporúčam ďalšiu knihu Dicka Francisa? Veď to nie je predsa nič výnimočné! Nie tak úplne… Odhliadnuc od toho, že detektívky tohto autora nestrácajú nič zo svojej kvality, je táto kniha výnimočná aj v niečom úplne inom. Okrem samotnej detektívky Odvaha obsahuje totiž aj vlastný životopis autora s názvom Šport kráľovien. Neviem, či viete (aj keď asi áno), ale Dick Francis nezačínal ako spisovateľ, ale ako slávny a veľmi dobrý džokej. Po ukončení aktívnej kariéry sa rozhodol zhrnúť svoj príbeh práve v autobiografii, ktorá bola tak dobrá, že mu okrem ďalšej slávy priniesla aj ponuku od londýnskeho Sunday Expressu na písanie do ich novín. Spisovateľská kariéra sa mohla začať… (Viac info)

  • Francis Scott Fitzgerald – Povídky jazzového věku

    Dlho som rozmýšľal, či sa vás pokúsim nalákať na nové vydanie Veľkého Gatsbyho, alebo na zbierku poviedok jazzového veku, ale predsa len. Veľkého Gatsbyho ste už určite čítali a tieto poviedky sú po prvýkrát preložené do nám blízkeho jazyka úplne všetky. Takže sa pripravte na nezameniteľnú atmosféru amerického Juhu dvadsiatych rokov minulého storočia, na ktorom sa odohrávajú fascinujúce príbehy plné humoru a komplikovaných zápletiek, podané s nezameniteľným rukopisom slávneho autora. Či už sa jedná o slávnu poviedku Podivuhodný prípad Benjamina Franklina, alebo (na Slovensku) o niečo menej známe poviedky Diamant veľký ako Ritz a Tulipán, sklamaní rozhodne nebudete. 🙂   (Viac info)

  • Sholom Aleichem – Šumař na střeše a jiné povídky

    Český názov Šumař na střeše môže zmiasť, ale stačí ho preložiť do slovenčiny – Fidlikant na streche a už určite viete o čom hovorím, však? 🙂 Áno, presne tak. Slávny americký muzikál má svoje základy práve v poviedky židovského spisovateľa Šoloma Alejchema, ktorý napísal celú zbierku poviedok odohrávajúcich sa koncom devätnásteho storočia a začiatkom dvadsiateho v cárskom Rusku, na západe dnešnej Ukrajiny v oblasti, ktorá sa volala Oblasť židovského osídlenia. Tu sa odohrávajú každodenné príbehy miestnej židovskej komunity, ktoré sú zábavné, nostalgické, a vďaka nemalej miere typického židovského humoru smutno-krásne. Veď často je to len humor, čo dáva miestnym obyvateľom silu vyrovnať sa s neľahkým životom v Rusku. (Viac info)

  • Rick Riordan – Percy Jackson – Vojna bohov

    Toto je asi správa, ktorú ocenia fanúšikovia jednej z najpopulárnejších sérií dobrodružných príbehov pre mládež. Mám samozrejme na mysli fanúšikov neohrozeného Percyho Jacksona! Verili by ste, že sa s Percym stretávame už po piatykrát? Minimálne na určitú dobu však naposledy. Piaty diel je totiž momentálne aj záverečným dielom celej série. Hlavný hrdina si vypočuje dávne temné proroctvo, ktoré mu všetci tak dlho tajili. Konečne sa ukáže, kto stojí na strane dobra a kto sa pridal k vládcovi temnôt, kto vojnu neprežije a kto z nej vyjde ako hrdina. Zápas o zachovanie civilizácie sa začína! A ak Percyho ešte nepoznáte, tak máte najvyšší čas vrhnúť sa na prvý diel série! 🙂 (Viac info)

  • Phill Hellmuth – Techniky FBI v pokeru

    A teraz kniha, z ktorej priam strieka testosterón! Aj keď samozrejme ani fanúšičky momentálne najpopulárnejšej kartovej hry nechceme nijako obmedzovať! Jedno je však isté – poker momentálne zažíva boom, aký ešte v našich končinách neabsolvoval. Aj preto je vynikajúce, že v češtine vychádza vôbec prvýkrát preklad knihy Phila Hellmutha, v ktorej tento bývalý špecialista FBI na nonverbálnu komunikáciu odhaľuje techniky, pomocou ktorých dokážete “prečítať” každého súpera, nech už sa bude snažiť o “pokerovú tvár” sebeviac. Ak chcete svojich kamarátov pri najbližšom pokerovom večeri “príjemne” prekvapiť, potom by táto kniha rozhodne nemala chýbať vo vašej poličke… (Viac info)