blog

Knižné tipy: Naučte sa manipulovať a vychutnajte si výborný román

pondelok 19. septembra 2011 00:01
Po 19.09. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Sofi Oksanen – Očista

    Opäť raz musím predať slovo jednému z Martinusákov, ktorý tento výnimočný román opísal tak, že ja by som to lepšie nedokázal: “Zničený, vyžmýkaný… Presne takto si bude pripadať čitateľ na konci tohto výnimočného románu. Sofi nám v ňom prostredníctvom stretu dvoch generácií žien drsným spôsobom približuje neutešenú realitu jednej krajiny tzv. Východného bloku počas a po páde sovietskeho impéria. Obsahovo aj formálne sa jedná o absolútnu špičku. Autorkin vecný a neosobný, priam dokumentaristický a nikoho nešetriaci štýl vás napriek svojej strohosti rozhodne nenechá chladnými. Bude to pochmúrna, tvrdá, bolestná, nemilosrdná cesta do vlastnej minulosti a vlastného svedomia, ale všetci po nej musíme ísť, aby sme sa spásy dočkali. A ona sa sa v závere románu, samozrejme, dostaví. Síce pekne hnusná, ale predsa len spásna očista.” (Viac info)

  • Thorsten Havener, Michael Spitzbart – Nemyslite na modrého slona

    A po výnimočnom románe sa sústredíme na výnimočné schopnosti. Thorsten Havener nám vo svojej predchádzajúcej knihe prezradil, že Vie, čo si myslíš a teraz nám vysvetlí pravidlá manipulácie, ktoré vo veľkom využíva reklama a marketingové oddelenia tých najväčších firiem sveta. Obaja autori vysvetľujú, že ľudské konanie je veľmi silne ovplyvnené našim podvedomím a pocitmi, dokonca je nimi riadené. Kniha sprostredkováva zrozumiteľne a napínavo ako veľmi naše podvedomie vplýva na náš život, spokojnosť a zdravie.  Ten, kto sa doteraz spoliehal iba na svoj rozum a pre koho bolo rácio všetkým, objaví v tejto knihe niečo celkom iné a asi utrpí ťažký šok. No dá sa takej ponuke odolať? 🙂 (Viac info)

  • Sarah Watersová – Noční hlídka

    Sarah Watersová sa preslávila hlavne románmi z viktoriánskeho Anglicka. Ani tentoraz sa nevyhla historickému obdobiu, aj keď sa sústredila na podstatne modernejšiu dobu. Jej najnovší román Noční hlídka sa odhoráva počas druhej svetovej vojny, kedy Británia zažila obdobie neustáleho strachu z bombardovania. Práve v tomto období, kedy muži slúžili v armáde a vo všetkých činnostiach, ktoré vykonávali bežne, ich museli nahradiť ženy, nastala asi najväčšia emancipácia a zrovnoprávnenie nežnejšieho pohlavia. Ženy vymenili sukne za nohavice, usadli za volanty sanitiek a dočkali sa uvoľnenia aj v oblasti sexuality a vzťahov. A práve do tohto obdobia nás pozýva na fascinujúci výlet Sarah Watersová.  (Viac info)

  • Věra Fojtková – Tramín s příchutí krve

    A teraz tu máme chuťovku pre všetkých, ktorí majú radi detektívky a dobré víno. Čo je kombinácia, ktorej sa dá len ťažko odolať, však áno. 🙂 Česká autorka Věra Fojtková nás zoberie do kúzelného kraja pod Pálavou, kde sa darí nielen vínu a hroznu, ale (ako sa ukáže), aj vraždám. Hlavným hrdinom prvého prípadu série Vinárske krimi je kriminalista kapitán Otakar Kuba, ktorý sa teší, ako si po desaťročiach strávených v službe naháňaním vrahov, konečne oddýchne. Ilúzia pokojnej dovolenky sa však okamžite rozplynie, keď jedno ránu nájdu poblíž miestnej vinárne zavraždenú tajomnú Luciu. Roztáča sa tak kolotoč vyšetrovania, ktorý ho opäť vrhne do víru udalostí, akým sa chcel silou mocou vyhnúť. (Viac info)

  • John Le Carré – Špion, který se přišel ohřát

    A teraz vám ponúknem napínavý špionážny román z pera jedného z najúspešnejších britských spisovateľov, ktorý píše pod pseudonymom John Le Carré. Autor je bývalý špión MI5 a MI6, ktorý napísal svoj prvý román ešte v čase, kedy pracoval pre jej veličenstvo. Práve jeho tretí román Špion, který se přišel ohřát sa stretol s tak obrovským úspechom, že John okamžite opustil MI6 a stal sa spisovateľom na plný úväzok. Až do dnešných dní patrí tento román medzi to najlepšie, čo sa mu podarilo napísať. Pripravte sa na príbeh o neľútostnom a vražednom špiónovi, ktorý musí splniť svoju úplne poslednú misiu. Sú 60-roky minulého storočia a on sa vydáva až do samotného srdca východného Nemecka… (Viac info)

  • Philip K. Dick – Podivný ráj a jiné povídky

    A úplne na záver som si nechal autora, ktorý by sa mal stať povinným čítaním pre každého, kto niekedy plánuje písať poviedky. A rovnako by si ho mal prečítať každý, kto má rád sci-fi. Veď Philip K. Dick je autorom nielen slávych románov Blade Runner Dr. Krvemsta (aneb Jak se nám vedlo po bombě), ale aj desiatok noviel a poviedok, ktoré väčšina čitateľov spozná, až keď si ich všimne Hollywood (napríklad taký Minority Report) . Po zbierkach  poviedok Planeta, která neexistovala (I) Planeta, která neexistovala (II) sa tentoraz môžeme tešiť na ďalších dvadsaťtri poviedok z ranného obdobia autorovej tvorby. Poviedky napísal v rokoch 1953 a 1954, kedy ešte len čakal na vydanie svojho prvého románu a celosvetovú sálu. A čo by to bolo za zbierku Dickových poviedok, keby tam nebola aspoň jedna sfilmovaná. Tentoraz sa jedná o poviedku Zlatý muž, ktorá sa stala predlohou pre film Next s Nicholasom Cageom v hlavnej úlohe. (Viac info)