blog

V Británii vychádza doteraz nevydaná prvotina Arthura Conana Doyla

štvrtok 29. septembra 2011 00:06
Št 29.09. 2011 00:06

V Británii sa tento týždeň začal predávať doteraz nevydaný prvý román Arthura Conana Doyla, legendárneho autora Sherlocka Holmesa. Román sa volá Rozprávanie Johna Smitha (ešteže sa neskôr rozhodol začať experimentovať s menej generickými menami hrdinov.:-)) a opisuje spomienky muža, ktorého pakostnica uväznila v jeho izbe, a tak nemá nič lepšie na práci než hodnotiť svoj život. Knihu sprevádzal pohnutý osud diela strateného, opäť napísaného a nakoniec odsúdeného na viac ako storočné ležanie v zásuvke. Zmenu priniesla až Britská knižnica.

Román stratený a opäť napísaný

Svoju románovú prvotinu napísal mladý Arthur Conan Doyle v rokoch 1883 a 1884. Avšak potom, ako ju poslal vydavateľovi sa ukázalo, že úroveň poštových služieb v jeho dobe sa príliš nelíšila od tej dnešnej. Román sa cestou stratil a už nikdy sa nenašiel. Keďže bol však príliš hrdý na svoju prvotinu, pokúsil sa ju zrekonštruovať z pamäti. Svojmu vydavateľovi ju však už znova nikdy neposlal.

Po jeho smrti sa štyri zošity, v ktorých je novela napísaná, dostali do archívu Britskej knižnice, ktorá sa rozhodla, že nastal čas, aby sa s ňou zoznámila aj široká čitateľská obec. Spolu s knihou vychádza aj audiokniha, ktorú nahovoril herec Robert Lindsay. “Táto publikácia ukazuje, že na tejto ikonickej literárnej osobnosti je ešte stále čo objavovať.  Je to testament bohatosti jeho života a archívu, ktorý po sebe zanechal… je fascinujúce, že ešte stále v ňom môžeme objavovať tak málo známe drahokamy,” hovorí Rachel Foss, ktorý spolupracoval na redigovaní novely.

“Ešteže sa stratil.”

Román bol majetkom Britskej knižnice od roku 2007 a v súčasnosti ho vydáva so súhlasom majiteľov práv na diela Conana Doyla. Sám autor neustále na texte pracoval a pokračoval v jeho úpravách. K jeho vydaniu sa však už nikdy neodhodlal. Ako konštatuje Jon Lellenberg, jeden zo správcov jeho autorských práv, bolo to pre Arthura vlastne šťastím, že sa jeho prvý rukopis stratil.

Zdá sa, že samotný spisovateľ s ním len a len súhlasil. Ako sám často prehlasoval: “Môj šok zo straty tohto diela by dokázala predčiť len hrôza z toho, keby sa náhle opäť objavilo – v tlači.”

Napriek tomu sa odborníci zhodujú, že knihu sa rozhodne oplatí prečítať, keď už pre nič iné tak ako unikátny náhľad do mysle začínajúceho autora, ktorý ešte netuší, že má pred sebou ohromujúcu kariéru.