blog

V oblastiach zničených tsunami vznikajú provizórne kníhkupectvá. V stanoch.

štvrtok 13. októbra 2011 02:00
Št 13.10. 2011 02:00

Od zemetrasenia obrovských rozmerov, ktoré postihlo Japonsko, už ubehlo viac ako pol roka, ale náprava škôd bude prebiehať ešte dlho. Ničivé otrasy nasledované obrovskými prívalovými vlnami tsunami zrovnali väčšinu pobrežných miest so zemou. Ale ani to nezastavilo túžbu miestnych obyvateľov po dobrej knihe. A majiteľ (kedysi) najväčšieho kníhkupectva v meste Kesennuma im vyšiel v ústrety – postavil stan a v ňom otvoril obrovské provizórne kníhkupectvo.

Katastrofa, ktorá všetko zmenila

Predstava kníhkupectva pod stanovým plátnom bola pre Mitsuha Chida pravdepodobne ešte pred pol rokom nepredstaviteľná. Potom však prišla prívalová vlna, ktorá odplavila viac ako 230 tisíc kníh z jeho obchodu o rozlohe tisíc metrov štvorcových. Ostala len kovová konštrukcia, ktorú však podmyla morská voda, takže najskôr klesla o 70 centimetrov a neskôr sa úplne zrútila. Z bývalej pýchy mesta Kessennuma – obrovského kníhkupectva, ktoré obslúžilo viac ako tisíc zákazníkov denne a za rok zarobilo 400 miliónov jenov, ostali len trosky.

Následky boli kruté. 73-ročný Mitsuho Chida musel prepustiť trinásť zo svojich pätnástich zamestnancov. Ako pomocníci mu ostali len 70-ročná manželka, ktorá donedávna zastávala funkciu manažérky a vedúci smeny. Našťastie sa im podarilo zhromaždiť peniaze aspoň na odstupné pre zamestnancov. Nakoniec vyčíslili škodu na približne 150 miliónov jenov (1.418.171,- EUR).

Z nákladného auta pod stan

Zdalo sa, že je koniec. Potom sa však stále viac a viac ľudí začalo pýtať, kedy opäť otvoria. Jeden z najväčších distribútorov kníh v Japonsku Tohan ponúkol, že im dodá knihy. Prvé riešenie bolo skutočne provizórne. Medzi 16. a 21. májom otvoril manželský pár “predajňu” kníh v dvojtonovom nákladom voze. Ukázalo sa, že hlad ľudí po knihách je skutočne veľký. Za 6 dní navštívilo nákladné auto, zaparkované na jednej z nepoškodených hlavných ciest, viac ako 3000 ľudí, ktorí kúpili knihy za viac ako dva milióny jenov (18.900,- EUR).

To dodalo Chidovi odvahu. Nakoniec sa mu podarilo zohnať a postaviť obrovský vojenský stan, v ktorom predáva spoločne s manželkou knihy vždy od piatku do nedele. A ľudia sú im za to vďační. Pre mnohých je to jediný spôsob ako utiecť od neradostnej reality ich životov – mnohí prišli počas prírodnej katastrofy nielen o všetok majetok, ale aj o najbližšiu rodinu. Knihy im poskytujú aspoň malú útechu. Onedlho začína zima, ktorej sa iní kníhkupci v postihnutých oblastiach veľmi boja. Mitsuho Chida však pevne verí, že počas zimy bude ich kníhkupectvo ešte užitočnejšie. V stane musia vydržať do konca roka. Potom by už malo stáť nové kníhkupectvo z prefabrikovaných dielov. Držíme palce!