blog

Jane Austenová pravdepodobne zomrela na otravu arzénom

štvrtok 1. decembra 2011 01:02
Št 1.12. 2011 01:02

Síce sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať, ale dejiny literatúry sú plné rôznych záhad. Jednou z nich je aj predčasné úmrtie slávnej britskej spisovateľky Jane Austenovej, ktorá  zomrela náhle vo veku 41 rokov. Doteraz bola jej smrť prisudzovaná rôznym príčinám – od rakoviny, cez autoimúnne ochorenie až po Addisonovu chorobu. Lindsay Ashfordová však prišla s úplne novou teóriou – je presvedčená, že Jane Austenová bola otrávená arzénom.

Záhadu rozlúštila autorka detektívok

Lindsay Ashfordová, autorka kriminálnych románov, sa pred tromi rokmi presťahovala do dedinky, v ktorej žila Jane Austenová a nasťahovala sa do domu, v ktorom kedysi žil Austenovej brat Edward. V domácej knižnici objavila rozsiahlu korešpondenciu Jane Austenovej a jej brata, v ktorej ju zarazila jedna konkrétna veta, ktorú slávna autorka napísala len niekoľko mesiac pred svojou smrťou: “Momentálne sa cítim podstatne lepšie a aj môj vzhľad sa zlepšuje. Predtým to bolo dosť zlé, keď som mala všade čierne a biele fľaky.”

Lindsay, ako autorka detektívok, má podrobne naštudované účinky rôznych jedov, preto ju opisované symptómy okamžite zaujali. Dokonale sa totiž hodia na otravu arzénom, ktorá spôsobuje takzvanú “daždivú” pigmentáciu, kedy sa na pokožke objavia biele a čierne fľaky podobajúce sa na dažďové kvapky.

Ďalšie pátranie ju doviedlo k bývalému prezidentovi Spoločnosti Jane Austenovej v Severnej Amerike, ktorý jej potvrdil, že ústrižok vlasov Jane Austenovej, ktorý v roku 1948 vydražil istý manželský pár, bol skutočne podrobený testom na arzén a vyšiel ako pozitívny.

Arzén ako liek

Asfordová už má v Austenovej záhadnom úmrtí jasno: “Vzhľadom na môj výskum som dospela k názoru, že arzén je s vysokou pravdepodobnosťou dôvodom úmrtia Jane Austenovej. Pravdepodobne ho dostávala vo forme lieku. Keď sa pozriete na zoznam jej symptómov, je tam pozoruhodná korelácia so symptómami otravy arzénom.” Ako sama dodáva, je prekvapená, že na to ešte nikto neprišiel skôr: “Je to asi tým, že len málo ľudí si uvedomuje, že v tých časoch bol arzén bežnou súčasťou liekov. A je to vlastne len šťastná náhoda, že sa na listy Jane Austenovej pozrel niekto ako ja, niekto, kto sa vyzná v jedoch. Je to jednoducho šťastie, že viem veci, ktoré väčšina akademikov, skúmajúcich život Jane Austenovej, nepozná.”

Napriek tomu si Asfordová nemyslí, že by bola Austenová otrávená úmyselne. Ako sama podotkla, arzén bol v tej dobe súčasťou mnohých liekov. Veľmi rozšírený bol napríklad ako prísada do liekov proti reumu, ktorou Austenová prekázateľne trpela. Preto je asi najpravdepodobnejšie, že ak bola slávna spisovateľka skutočne otrávená arzénom, stalo sa tak nechtiac. K tejto domnienke sa prikláňa aj profesor Janet Todd, odborník na Jane Austenovú, ktorý však konštatuje: “Je rozhodne zvláštne, že umrela relatívne mladá. Ale bez toho, aby sme exhumovali jej pozostatky si nikdy nebudeme môcť byť istí, čo bolo skutočnou príčinou jej smrti. A exhumácia neprichádza do úvahy.”

Nuž exhumácia v poslednej dobe hrozí aj iným slávnym literátom a podaktorým kvôli oveľa väčšej malichernosti, takže sa ľahko môže stať, že už o pár rokov sa dočkáme definitívneho potvrdenia, či má Lindsay Ashfordová pravdu, alebo nie. Dovtedy je to len ďalšia teória do zbierky.