blog

Disneyland bude mať konkurenciu. Ožije svet Harryho Pottera.

piatok 2. apríla 2010 00:01
Pi 2.04. 2010 00:01

Kto z tých, ktorí čítali sériu kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi nechcel aspoň na chvíľu zažiť „potterovský svet“? Navštíviť obchody, hrad, ochutnať niektoré dobroty, či vybrať si knihu od Ollivandra. Od polovice júna si všetky tieto časti Harryho sveta môžete prísť pozrieť do The Wizarding world of Harry Potter na Floride. Disneyland má veľmi vážnu konkurenciu. Spoločnosť Universal Orlando Resort otvorí 18. júna Harryho svet. Podľa plánu na ich internetovej stránke vyzerá zábavný park veľkolepo. Ponúka asi najatraktívnejšie časti zo série kníh o tomto čarodejníkovi.

Po otvorení zábavného centra na Floride tak môže postava J. K. Rowlingovej Harry Poter otriasť svetom zábavy a atrakcií. Návštevníci si tam môžu obzrieť napríklad hrad Rokfort. Ide o miesto, kde sa odohráva väčšina deja prvých dielov knižnej série. V knihe ponúka mnohé prekvapenia. Pohybujúce sa schody, tajné komnaty, trojhlavého psa. Ostáva však otázne, koľko a najmä ako sa s týmito rozprávkovými a zázračnými časťami nevyspytateľného hradu vysporiadali tvorcovia parku.

Medzi atrakciami v osem hektárovom areáli zábavného parku je možné skúsiť aj jazdu na Hipogrifovi, ktorý sa preslávil najmä v treťom diele Harry Potter a väzeň z Azkabanu. Konkrétne ide o húsenkovú dráhu, ktorá je v tvare tohto zázračného zvieraťa. Návštevníci sa na ňom môžu previesť po celom Rokforte.

V parku, ktorý si za vzor zobral najslávnejšiu knižnú sériu o čarodejníkovi, je možné vidieť aj hovoriace portréty. Ale návštevníci sa môžu zviesť aj na Dračej výzve. Je to horská dráha, na ktorej sa dajú vybrať dve rýchlosti.

Na svoje si však prídu aj záujemcovia o pochutiny, ktoré poznajú z rozprávania o mladom čarodejníckom učňovi. Zábavný park totiž ponúka aj obchody, ktoré sú známe zo Šikmej uličky. Je tam Ollivandrov obchod, či známy hostinec, v ktorom podľa portálu iDnes môžete dostať pravé ďatelinové pivo alebo tekvicový džús. Okrem toho nesmie chýbať ani Zonkov obchod so zábavnými a čarovnými predmetmi vhodnými na šibalstvá. Ten sa preslávil najmä vďaka Ronovým starším bratom, ktorí vďaka nemu mohli vyvádzať do sýtosti.

Čoho sa však nedočkáte je Zázračný les. Aspoň podľa zverejneného plánu parku. A práve les mohol byť najväčším lákadlom pre fanúšikov. V ňom totiž žili najzaujímavejšie stvorenia, ktoré Rowlingová do svojej knihy použila. Asi to však nebolo len lákadlo, ale aj výzva. A pravdepodobne až priveľká.

Cena však už tak fascinujúca ako opis celého parku nie je. Podľa iDnes vyjde štvordenný zájazd pre štvorčlennú rodinu na takmer 1200,- EUR. A to bez leteniek. Dospelý by totiž podľa informácií spoločnosti  Universal Orlando Resort mal za špeciálnu štvordennú prázdninovú ponuku zaplatiť okolo 645,- dolárov, čo je asi 500,- EUR.

Ako sa to začalo? Literárny prevrat

Séria o mladom čarodejníckom učňovi spustila po uverejnení prvého dielu Harry Potter a Kameň mudrcov šialenstvo, ktoré sa s ďalšími dielmi len stupňovalo. Dnes sa jeho autorka J. K. Rowlingová zaradila medzi najbohatšie Britky, a to len vďaka svojej knihe, keďže predtým trpela nedostatkom financií. Sedem dielov jej čarodejníckeho príbehu predalo viac ako 400 miliónov výtlačkov.

Harry však zmenil nielen literatúru, ale aj film. Jeho spracovania sú trháky. Momentálne sa čaká na film na námety posledného dielu Harry Potter a Dary smrti., ktorý bude rozdelený na dve časti a mal by byť 3D. Do kín u nás sa dostane v novembri alebo decembri.

Zdroj: iDnes, www.universalorlando.com