blog

Móda inšpirovaná Harry Potterom zabíja sovy v Indii

utorok 30. novembra 2010 10:57
Ut 30.11. 2010 10:57

Slávny čarodejnícky učeň Harry Potter zasiahol do života miliónov detí na celom svete. Mnohé vďaka nemu objavili čaro čítania, ďalšie dostali príležitosť naučiť sa z prvej ruky ako hrozne dopadajú filmové spracovania výborných knižných príbehov. Harry Potter však zasiahol aj do života zvierat. Vďaka podivnému poštovému systému, ktorý funguje v jeho svete (a ktorý je napriek zvereniu zásielok vtákom efektívnejší ako slovenská pošta) sa pozornosť mnohých upriamila na sovy. A ako to už býva, keď sa pozornosť ľudí upriami na nejaké zvieratko, zvieratko spravidla trpí.

Keď sedela neznáma Joanne vo svojej obľúbenej kaviarni a písala príbeh traumatizovaného a zjazveného chlapca, za  ktorý by sa nehanbil ani Pavol Dobšinský, určite nemala potuchy ako vážne zasiahne do ekosystému Indie. Obyčajné vymenenie tradičných poštových holubov za sovy spôsobilo módny boom, aký sme tu už párkrát zažili a nikdy nedopadol dobre. Kvôli 101 Dalmatíncom trpeli ďalšie tisícky ich súkmeňovcov v rôznych útulkoch, celá rozprávka o Nemovi bola o tom, ako rybička trpí v akváriu, to však ľudom nezabránilo, aby sa z toho nestal módny hit, a tak ďalej. A teraz bije na poplach aj indické ministerstvo životného prostredia. Podľa ich najnovších zistení čierny trh so sovami prekvitá a počty sov v Indii prudko klesajú práve vďaka Harrymu Potterovi.

Indický minister životného prostredia Jairam Ramesh oficiálne prehlásil: “Inšpirujúc sa Harry Potterom, vznikla v strednej vrstve obyvateľstva zvláštna fascinácia sovami, ktoré dávajú vlastným deťom.” Tisícky a tisícky týchto nádherných vtákov končia v pascách a následne na čiernom trhu, kde sa predávajú nielen ako domáci miláčikovia, ale aj ako obete pre rôzne rituály alebo pokútnu medicínu, ktoré sú v Indii stále veľmi populárne.

Vydavateľstvo Bloomsbury, ktoré stojí za prvotným vydaním Harryho Pottera, odmietlo situáciu komentovať, faktom však ostáva, že nemajú veľmi čo komentovať.

Na základe popudu ministerstva vznikla štúdia, ktorej výsledky sú pre sovy viac než alarmujúce. Tento ohrozený živočíšny druh žije v Indii v zastúpení približne tridsiatich druhov. Viac ako polovica z nich sa dá momentálne zaobstarať na čiernom trhu. Zdá sa, že mnoho ľudí si neuvedomuje, že sovy sú pre ekosystém Indie extrémne dôležité ako prirodzený ničitelia hlodavcov a iných škodcov, ktorí intenzívne stenčujú už aj tak nedostatočné zásoby jedla indického obyvateľstva. Ostáva nám len dúfať, že táto podivná móda čoskoro pominie a sovy sa prestanú triasť pri počutí mena Harry Potter rovnako ako sa triasol on, keď sa spomenul Voldemort.

Zdroj: bbc.co.uk