blog

Knižné tipy: Mafiáni, detektívi, barbari. Čo viac si želať?

pondelok 13. februára 2012 00:01
Po 13.02. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Philip Carlo – Gaspipe

    Dnešný výber začneme ďalším kúskom do utešene sa rozrastajúcej ponuky mafiánskych titulov. Philip Carlo sa tentoraz sústredil na osudy Anthonyho Cassa, ktorý po otcovi zdedil prezývku „Gaspipe“, bossa smutne známeho luccheseovského klanu z New Yorku. Jeho nos na peniaze mu pomohol šplhať sa po rebríčku organizovaného zločinu. Mafián zodpovedný za aspoň päťdesiat vrážd žil na vysokej nohe, mal krásnu ženu a toľko peňazí, že nevedel, čo s nimi. Keď ho roku 1994 konečne chytili, stal sa tým, čo v živote najviac nenávidel – donášačom. Autor čerpal priamo z osobných rozhovorov a spomienok samotného Anthonyho, takže ak sa chcete dozvedieť o mafii takpovediac “z prvej ruky”, toto je ideálna možnosť. 🙂 (Viac info)

  • Felix Francis – Hazardná hra

    Vyrovnať sa so slávou a úspešne nadviazať na kariéru svojho otca musí byť prekliato ťažké. Felixovi Francisovi sa to však podarilo, a tak máme aj po smrti jeho otca – Dicka Francisa možnosť čítať výborné detektívky z dostihového prostredia. Hazardná hra  je prvý román, ktorý napísal bez asistencie otca a napriek tomu dokazuje, že zdedil tie správne gény. Bývalý džokej Nicholasa „Foxy“ Foxton sa ako nezávislý finančný poradca sa špecializuje na vysoko rizikové investície, podobne ako jeho priateľ a kolega Herb Kovak, s ktorým ho spája láska k dostihovému športu. Keď sa spolu vyberú na Veľkú národnú cenu, Kovaka priamo pred Foxtonovými očami ktosi zastrelí spôsobom nápadne pripomínajúcim popravu. Následné pátranie po vrahovi odhalí viac, ako je Foxymu milé… (Viac info)

  • Jeff Kinney – Denník odvážneho bojka 2

    Jedna z najúspešnejších (a hlavne najvtipnejších!) sérií kníh pre mladých čitateľov prichádza so svojím druhým pokračovaním! V Denníku odvážneho bojka 2 sa opäť stretávame s Gregom Heffleyhom, ktorý cíti obrovskú úľavu. Je koniec prázdnin, kedy väčšina žiakov smúti, ale v jeho prípade je to presne naopak. Cez prázdniny sa totiž stala udalosť, na ktorú spomína skutočne nerád! Tak nerád, že sa s ňou zdráha podeliť aj so svojím verným denníkom. Všetko by bolo v poriadku, nebyť jeho staršieho brata Rodricka, ktorý presne vie, čo sa stalo. A ako to už býva, na staršieho brata sa dá spoľahnúť v jedinom ohľade – že si rozhodne nenechá ujsť príležitosť využiť slabinu svojho mladšieho súrodenca! (Viac info)

  • Robert Beutelhauser – Barbarskí Slovania

    Nielen svetová história je hrôzostrašná, príšerná, nechutná a… zaujímavá. Aj na našom území sa diali čudesné veci. Presne tak! Terry Deary vytvoril skutočne skvelú sériu vtipných a poučných knižiek Hrôzostrašná história, ale keďže je to cudzinec, tak na Slovákov a Slovanov tak trochu zabudol. Vydavateľstvo Slovart sa to však rozhodlo nenechať len tak, zavolalo na slovo vzatého odborníka Roberta Beutelhausera, ktorý položil množstvo zaujímavých otázok a hneď ich aj zodpovedal. Kde sme sa tu vzali? Čo nám na našom území zanechali hrozní Avari? Prečo sa ľudia báli Perúna? Kto boli trojjazyčníci?  Okrem odpovedí na tieto otázky si v hrôzostrašných slovanských dejinách prečítate aj o hľadaní Veľkej Moravy, o tom, čím sa Slovania opíjali a ako sa zabávali a veľa ďalšieho. (Viac info)

  • Scott Kelby – Profesionální retušování portrétů

    Po svete pobehujú milióny odborníkov na Photoshop, ale ten najznámejší a najlepší je len jeden – Scott Kelby. Jeho knihy o Photoshope patria priam k povinnému čítaniu každého, kto to s digitálnou úpravou fotiek myslí vážne. A ak sa chcete venovať v prvom rade portrétom, tak je tu ďalšia povinná literatúra. Scott Kelby sa tentoraz totiž sústredil na retuš, ktorý patrí medzi najvďačnejšie disciplíny úpravy fotiek. Veď kto by nechce vyzerať (aspoň) na fotkách dokonale. 🙂 (Viac info)