blog

Za vraždu spisovateľky Monyovej bol jej manžel odsúdený na 15 rokov

štvrtok 1. marca 2012 00:01
Št 1.03. 2012 00:01

Vražda populárnej českej spisovateľky Simony Monyovej, ktorá sa stala v auguste 2011, šokovala jej českých aj slovenských fanúšikov. Napriek tomu bol prípad od začiatku viac-menej jasný. Hlavným podozrivým bol jej manžel Boris Ingr a krajský súd v Brne včera toto podozrenie potvrdil. Ingr bol odsúdený na 15 rokov väzenia. Nepomohlo mu ani jeho tvrdenie, že si na nič z osudového večera nespomína.

15 rokov a viac ako dva milióny korún

Celý proces mal pomerne jednoznačný priebeh. Sudkyňa Dana Kancírová označila Borisa Ingra za páchateľa a jeho tvrdenie o tom, že si z tejto udalosti nič nepamätá, za účelové. Súdni znalci potvrdili, že Ingr si pri bodaní Simony Monyovej do hrudníka musel veľmi dobre uvedomovať, že ju tým zabije.

Okrem 15 rokov väzenia má zaplatiť rodine zavraždenej spisovateľky viac ako dva milióny korún. Najviac – milión dvesto tisíc korún českých – dostane syn Šimon. Podľa vyjadrenia utrpel týmto činom najviac, keďže Ingr ho ním pripravil nielen o matku, ale de facto aj o otca.

Priznal sa sám

Odsúdený prijal svoj rozsudok bez slova. Jeho obhajca sa však okamžite odvolal, aj keď nádej na zvrátenie rozsudku je minimálna. Už pri telefonáte záchranke sa Ingr priznal, že zavraždenú dobodal on. Ako uviedol český denník iDnes.cz: “Operátorke na tiesňovej linke povedal, že v dome je pobodaná žena. “Krváca z brucha, hrudníku, odvšadiaľ,” uviedol. Na otázku, kto ju pobodal, odvetil “Ja.”

Ingr však tvrdí, že z vraždy si nič nepamätá. Čo nič nemení na obvinení žaloby, podľa ktorej pobodal najskôr Simonu Monyovú, potom bodol aj seba, zavolal záchranku a vyskočil z okna. Súdni znalci toto tvrdenie potvrdili, pričom uviedli, že Ingr je síce narcistická osobnosť so sklonom k hystérii, to ho však nijako neospravedlňuje.

Vzhľadom na okolnosti prebehol celý proces pomerne rýchlo, a aj keď sa vďaka odvolaniu obhajoby celý proces ešte neskončil, zdá sa, že vrah Simony Monyovej trestu neujde. Teraz už len ostáva počkať si, či bude Boris Ingr za mrežami pätnásť rokov, alebo sa bude s výškou jeho trestu hýbať. Či už hore alebo dole.

Zdroj: iDnes.cz
Foto: Filip Fojtík, MF DNES