blog

Stephen King pripravuje pokračovanie legendárneho hororu Osvietenie

štvrtok 9. augusta 2012 00:00
Št 9.08. 2012 00:00

Zdá sa to byť neuveriteľné, ale od vydania jednej z najúspešnejších kníh Stephena KingaOsvietenie (The Shining) už uplynulo dlhých 35 rokov. A teraz sa tento kráľ hororu rozhodol, že kniha si zaslúži svoje pokračovanie. Anglicky hovoriaci čitatelia sa tak môžu tešiť na román Doktor Spánok (Doctor Sleep), ktorý by mal vyjsť v januári 2013. Dej sa bude točiť okolo Dannyho, malého chlapca z pôvodného diela, ktorý však medzitým dospel a snaží sa vyrovnať so svojou pohnutou minulosťou, ale aj so svojím darom.

Pokračovanie po 35. rokoch

Hororový román Osvietenie (The Shining) vyšiel pôvodne v roku 1977 a okamžite sa dočkal fenomenálneho úspechu. V tých časoch si už Stephen King začal budovať slávu vďaka románu Carrie, ale skutočnou mega hviezdou sa mal ešte len stať. A jeden z najlepších hororových príbehov, aké boli kedy napísané, mu v tom rozhodne pomohol. Kniha sa dočkala filmového spracovania od Stanleyho Kubricka a v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom, ale aj televíznej mini-série, ktorá sa oveľa vernejšie držala literárnej predlohy.

Zdalo sa, že príbeh hotela Overlook je tak uzavretý. O osudoch jeho posledných obyvateľov – hoteliéra Jacka, jeho žena Wendy a ich syna Dannyho ani nevraviac. Potom však prišla správa, že sa chystá film, ktorý by mal predchádzať udalostiam spomínaným v románe Osvietenie. A následne Stephen King prehlásil, že okrem filmu sa môžeme tešiť aj na pokračovanie.

Opäť sa stretneme s Danym

Čitateľom pôvodného románu je jasné, že možným hlavným hrdinom je len Danny. Dieťa s nadprirodzenými telepatickými schopnosťami. Teraz je však už dospelý a na pleciach má množstvo starostí. Nešťastné a prudko traumatizujúce detstvo na ňom zanechalo stopy, ktoré sa snaží zahladiť alkoholom. Robí však všetko preto, aby našiel svoj vnútorný pokoj. Svoje schopnosti využíva v sanatóriu, až kým sa mu do cesty nedostane dievčatko, ktoré má rovnaké schopnosti ako on. A zároveň problém.

Po svete totiž chodia Nesmrteľní. Vyzerajú ako my, správajú sa ako my, žijú medzi nami. Živia sa však niečím, čo majú len ľudia ako Danny, alebo malé dievčatko, na ktoré narazil. A spravia všetko preto, aby to dostali. Danny sa tak nechtiac dostáva do úlohy ochrancu.

Napísať kvalitné pokračovanie je ťažšie, ako napísať úplne nový román

Ťažko povedať, či bude román Doktor Spánok rovnako úspešný, ako jeho oveľa starší predchodca. Sám Stephen King v rozhovore s Neilom Gaimanom priznáva, že to je výzva: “Keď poviete, že sa vraciate ku knihe, ktorá bola populárna ešte keď boli deťmi, ľudia automaticky myslia na knihu, ktorú čítali ako deti. Deti ju čítali a skonštatovali, že to bola skutočne strašidelná kniha, a potom, už ako dospelí, si možno prečítajú pokračovanie a pomyslia si, že to už nie je také dobré. Výzva spočíva v tom, že ono môže byť rovnako dobré – alebo môže byť iné. Je to niečo, s čím musíte súťažiť. Je to výzva.”

Výzva to nepochybne je, ale Stephen King už celé desaťročia dokazuje, že sa ich nebojí. A že ešte stále dokáže písať skvelé knihy. Inak tomu určite nebude ani v tomto prípade.