blog

Knižné tipy: Nový Murakami a ďalšie hity, ktoré stoja za to!

pondelok 17. septembra 2012 00:01
Po 17.09. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Haruki Murakami – 1Q84: Kniha 1 + Kniha 2

    K-O-N-E-Č-N-E! Akože seriózne. Neviem, ako vy, ale ja som už občas strácal nádej, že sa tejto knihy vôbec dočkáme. Jeden z najúspešnejších románov Haruki Murakamiho spôsobil v Japonsku totálnu búrku. A to hovoríme o autorovi, ktorého KAŽDÁ kniha spôsobí búrku. O Amerike ani nevraviac. Čakanie bolo dlhé, ale určite to stálo za to. Čaká na nás viac ako tisíc strán čistej murakamiovskej esencie v príbehu o Aomame a Tengovi, ktorý vedú veľmi neštandardné životy. Ona je fyzioterapeutka, ktorá občas potrestá tých, ktorí si to skutočne zaslúžia a on je matematik, ktorý zistí, že svet, ako ho poznáme, už skončil. A on to prehliadol… (Viac info)

  • Amélie Nothombová – Životopis hladu

    Máte chuť spoznať novú vynikajúcu autorku, ktorej knihy si zamilujete a hneď si prečítate všetko, čo už vyšlo? Nech sa páči, tu je – Amélie Nothombová. Vopred sa ospravedlňujem tým, ktorí ju už poznajú. Tým stačí vedieť, že v češtine vyšiel jej román Životopis hladu, ktorý obsahuje všetko to, na čo sme u tejto autorky zvyknutí – poriadnu dávku nadhľadu, sarkazmu, ale hlavne skvelého pozorovacieho a vyprávačského talentu, vďaka ktorým je jej príbeh o dospievaní uprostred cudzej kultúry skvelým čítaním. A vy ostatní ste už určite tiež nalákaní dať jej šancu. Tak šup šup, nemá zmysel váhať. 🙂 (Viac info)

  • Jonas Jonasson – Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

    Kto povedal, že v severských krajinách dokážu písať lenvýborné detektívky?! A rozprávky?! Tešme sa z našej znalosti češtiny, lebo vďaka nej si aj my môžeme vychutnať najväčší švédsky bestseller posledných rokov. Román s podivným názvom, ktorý naznačuje presne to, čo sa vám dostane. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je magickým príbehom o storočnom pánovi na úteku s obrovským kufrom mafiánskych peňazí, ktorý je zároveň príbehom posledných sto rokov Švédska a Európy. Veď to poznáte – drobná postava, obrovské dejiny, veľká dávka humoru a nadhľadu. I like! (Viac info)

  • Marcus Chown, Govert Schilling – Vesmír v tweetech

    Ľudia (vraj) čítajú stále menej a menej, (vraj) majú stále väčší problém sa sústrediť na písaný text, a keď sa aj náhodou sústredia, tak (vraj) je ich schopnosť porozumieť mu tak nízka, že aj tak nič nepochopia. Podľa mňa to je blbosť, ale aj tak mi je táto knižočka veľmi sympatická. Jej autori sa rozhodli, že 140 znakov klasického tweetu musí stačiť na to, aby dokázali vysvetliť množstvo javov, ktoré súvisia s vesmírom. A viete čo? Im sa to naozaj podarilo! Presvedčte sa sami. (Viac info)

  • The Vienna Coffee Guide 2012

    Priznám sa aj bez mučenia, že posledná kniha je tu hlavne preto, lebo každý, kto ma pozná, vie, že na dobrú kávu nedám dopustiť. A londýnsky sprievodca kaviarňami z tej istej edície je môj obľúbený, aj keď postráda jednu obrovskú výhodu tohto – Viedeň je výrazne bližšie ako Londýn! Takže ak patríte k ľuďom, ktorí ľutujú, že už zanikla tradícia pravidelných víkendových výletov do Viedne na kávu a “sacherku”, tak teraz máte jedinečnú možnosť načerpať inšpiráciu a vyraziť. Veď žijeme len raz! (Viac info)