blog

Najmenšiu knihu na svete si bez elektrónového mikroskopu neprečítate

streda 10. októbra 2012 00:01
St 10.10. 2012 00:01

Tiež neustále bojujete s nedostatkom miesta na poličkách svojej domácej knižnice? Vidieť, že doma nemáte najmenšiu knihu na svete! Tá by vám na nej zabrala presne 70×100 mikrometrov. Len pre predstavu, je tak malá, že ju neuvidíte nielen voľným okom, ale ani klasickým mikroskopom. A čo je jej obsahom? No predsa rozprávka pre všetky detičky, ktorým sa doma povaľuje elektrónový mikroskop za pár miliónov!

Ilustrovaná kniha, ktorú nevidieť

Hovorí sa, že dobrého veľa nebýva. Nuž v prípade najmenšej knihy na svete to platí prakticky z každej strany. Nielenže je naozaj malá, ale celú ju tvorí 30 ilustrovaných strán, ktoré dohromady nie sú hrubšie ako ľudský vlas.

Kniha sa volá “Teeny Ted from Turnip Town” (Malý Ted z mesta Turnip) a jej autorom je Malcolm Douglas Chaplin. Ale s jej gravírovaním na povrch mikročipu mu musel pomôcť jeho brat Robert Chaplin. Ako sa ukázalo, ionový lúč nepatrí k bežnej výbave vydavateľstiev. V takom prípade je vždy super, ak máte brata, ktorý zhodou okolností pracuje na Univerzite Simona Frasera, kde majú inštitút zaoberajúci sa nano zobrazovaním.

Papierová verzia bude predsa len väčšia

Je jasné, že kniha môže byť ultra rozkošná, ale kým sa dá čítať len po dôkladnej kalibrácii elektrónového mikroskopu, tak si asi veľa fanúšikov nenájde. Aj preto chcú jej autori prostredníctvom stránky Kickstarter vyzbierať peniaze, ktoré by im umožnili vydať ju aj v klasickej, papierovej podobe, kedy by na jej čítanie stačili staré dobré oči. Či už chcete na jej vydanie prispieť, alebo nie, určite si pozrite aspoň video. Až na ňom skutočne vidieť, aká je kniha šialene malá (a nepraktická). 🙂

 

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť