blog

Knižné tipy: Lovenie mafiánov, citrón ako pomaranč a iné. Rovnako skvelé. :-)

pondelok 21. januára 2013 14:05
Po 21.01. 2013 14:05

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Jo Nesbo – Pancierové srdce

    Síce to chvíľu trvalo, ale nakoniec sa aj slovenskí čitatelia vo veľkom presvedčili, že Jo Nesbo je jednoducho pán spisovateľ, ktorý si jednoznačne zaslúži pozornosť každého milovníka napínavých detektívok. No a najväčšia výhoda hromadného záujmu je jasná – ďalšie prípady svojrázneho Harryho Holea sa k nám dostávajú príjemne rýchlo. A tak sa už v marci môžeme tešiť na najnovší prípad Pancierové srdce, ktorom sa známy detektív pustí po stopách vraha, ktorý topí obete vo vlastnej krvi. (Viac info)

  • Gregor Martin Papucsek – Maďarský pomaranč

    Čo si budeme vravieť, vzťah s našimi južnými susedami je sem tam turbulentný, sem tam plný nedorozumení. A základom, ako im predísť, je lepšie sa poznať. Poznať svoje každodenné probémy a život. Aj preto je skvelé, že vychádza zbierka známeho rozhlasového publicistu a glosátora Gregora Martina Papucseka, ktorý nás už neuveriteľných dvadsať rokov svojím nenapodobiteľným spôsobom pravidelne informuje o živote u našich južných susedov, ktorý detailne pozná a má rád aj s jeho špecifikami či nedostatkami. Nová kniha mapuje druhú dekádu autorovho pôsobenia v Maďarsku, roky 2003 až 2012. (Viac info)

  • Paul Lieberman – Lovci mafie

    Známi herci na obálke knihy? No áno, ide o knižnú predlohu filmu, ktorý mieri aj do slovenských kín. Dôležitejšie je však to, že kniha bola predlohou filmu a nie naopak. A to, že aj tá vznikla na základe skutočných udalostí je len príjemným bonusom. V 40.tych rokoch minulého storočia sa zdalo, že polícia svoj boj s mafiou prehráva. A obzvlášť v Los Angeles mala mafia prakticky neobmedzenú moc. Ako sa hovorí – na hrubé vrece, hrubá záplata. A tak vznikla špeciálna policajná jednotka, ktorá rešpektovala rovnaké pravidlá ako mafia – žiadne. Rozpútala sa krvavá honba na mafiánov, aká v histórii USA nemala obdoby. (Viac info)

  • Ivan Bajo – Smiech na lane

    Toto síce nie je novinka, ale je skvelé, že po dlhých rokoch sa dočkala dotlače a hlavne štandardnej knižnej distribúcie. Ivan Bajo strávil celý svoj život v prírode a na skalách. Medzi slovenskými horolezcami patrí k legendám a to nielen vďaka svojej láske k horolezectvu, ale aj ako vynikajúci rozprávač a karikaturista, ktorý dokázal svoje zážitky z hôr pretaviť do humorných príbehov a kresbičiek, ktoré potešia aj ľudí, ktorí k horolezectvu nikdy “nepričuchli”. (Viac info)

  • Ján Štrasser – Stala sa nám láska

    Je fakt, že poéziu tu často neodporúčam, ale toto je zbierka, ktorú by ste mali mať v poličke. Ak už nemáte, keďže ide o jednu z najkrajších zbierok básní, aké boli v slovenčine napísané. Niektoré z básní budete poznať vďaka tomu, že boli zhudobnené. Niektoré asi poznať nebudete. Isté však je, že všetky sú príjemným pohľadením na duši pre všetkých, ktorým “sa niekedy stala láska”. A to snáď všetkým, no nie? (Viac info)