blog

Čo nás čaká a neminie v roku 2013 (Najväčšie knižné novinky tohto roka)

utorok 15. januára 2013 01:17
Ut 15.01. 2013 01:17

Slovenské vydavateľstvá pomaly zverejňujú svoje aktuálne edičné plány a my vám prinášame výber toho, na čo sa môžete tento rok tešiť. A že je ten výber skutočne úctyhodný! Nájdete v ňom také svetoznáme mená, ako Jo Nesbø, Neil Gaiman, John Irving, ale dočkáme sa aj pokračovaní minuloročných bestsellerov, medzi ktorými samozrejme nebude chýbať ani Fifty Shades.

Osvedčené mená, nové bestsellery

Pre tých, ktorí majú radi krimi romány severských autorov, pripravilo vydavateľstvo Ikar hneď dve novinky – Pancierové srdcePrízraky. Ich autorom je na Slovensku veľmi obľúbený Nór Jo Nesbø. Z kategórie krimi chystá Ikar ešte dva tituly od Johna Grishama Calico JoePodvodník.

Úspech čaká zrejme aj biografiu speváčky Amy Winehouse, ktorú napísal jej otec pod názvom Amy, moja dcéra a rovnako novinku od autorky bestselleru Púštny kvet. Waris Dirieová prichádza s knihou Čierna žena, biela krajina. Ikar vydá aj knihu Rozhovory s expremiérkou, ktorú pripravila publicistka Ľuba LesnáIvetou Radičovou.

Autori, ktorí nedokážu sklamať

Vydavateľstvo Slovart vydá tento rok Amerických bohov od Neila Gaimana, pripravuje aj vydanie In One Person (V jednej osobe) od Johna Irvinga a taktiež novinku od Pavla Vilikovského Prvá a posledná láska.

Alexandra Salmela napísala knihu pre deti

Artforum začalo rok vydaním poslednej knihy Paula Austera Zimný denník a pri príležitosti stého výročia narodenia Dominika Tatarku chystá vo februári na vydanie jeho knihu Navrávačky.

V marci a apríli vyjdú v Artfore dve prekladové knihy z angličtiny – najnovší román britskej spisovateľky Zadie Smith s názvom NW, čo je aj označením severozápadného Londýna, kde sa príbeh tohoto románu odohráva. Druhou knihou je novela írskej spisovateľky Claire Keeganovej s názvom Foster.

V máji chystá Artforum prvú tohtoročnú detskú knihu. Bude to kniha rozprávok spisovateľky Alexandry Salmela s názvom Žirafia mama a iní šibnutí dospeláci.

Vyjde pokračovanie Rachmanovovej denníkov

Premedia chystá na máj tretí diel denníkov A. Rachmanovovej, ktoré vyjdú pod názvom Aľa Rachmanovová: Mliekáreň v Ottakringu (Denníky 1925  – 1927). Na jeseň vyjde aj životopis A. Rachmanovovej, ktorý napísala rakúska autorka Ilse Stahr. Od Mariusza Szczygiela, autora úspešnej publikácie Gottland, vydá Premedia antológiu 20 rokov poľskej reportáže vo výbere Mariusza Szczygiela.

Dočkáme sa aj nového Glattauera a Folletta

Po úspechu románov Priateľ do dažďa a Siedma vlna chystá vydavateľstvo Tatran ďalší titul od rakúskeho spisovateľa Daniela Glattauera. Nový román vyjde pod názvom Naveky tvoj. V Tatrane vyjdú tento rok aj dve knihy od Kena Folletta Pád Velikánov a Svet v zime.

Rowlingovej novinka, ale tentoraz už bez Harryho Pottera

Dobrú správu máme aj pre fanúšikov J.K. Rowlingovej. Nakladateľstvo Plus spoločnosti Albatros Media vydá tento rok jej román pre dospelých The Casual Vacancy – Prázdne miesto. Predpokladá sa, že kniha by sa na trhu mala objaviť v apríli, a to v preklade od Zory Ličkovej. Vydavateľstvo XYZ, ktoré taktiež patrí pod Albatros Media, chystá pokračovanie svetového bestselleru Fifty Shades of Grey. Na jar vychádza druhý a v lete tretí diel erotického románu, ktorý u nás vyšiel pod názvom Päťdesiat odtieňov sivej.

Nezabúda sa ani na pôvodnú slovenskú literatúru

Čo sa týka slovenských autorov, najaktívnejší budú v tomto smere vydavatelia Koloman Kertész Bagala, Albert Marenčin a vydavateľstvo Evitapress. Bagala plánuje tento rok vydať knihu Malé domov od Laca Keratu, Nekróza od Edmunda Hlatkého a Zlatý vek od Michala Hlatkého. Nové knihy pripravujú aj Marek Vadas, Zuska Kepplová či Mila Haugová.

Bratislava ako zdroj inšpirácie

Vo vydavateľstve Marenčin PT vyjde kniha Let od Kristíny Balúchovej, Usadenina Ivany Gibovej a nové knihy pripravujú aj Ivana Dobrakovová a Svetlana Žuchová. Marenčin vydá aj Bratislavčanom známy projekt grafickej dizajnérky Paulíny Morháčovej – alternatívnu mapu M_P_BA. Tá sa ale zmení na vreckového sprievodcu M_P_BA 2013 a nájdete v ňom súpis obľúbených miest v Bratislave spolu s odporúčaniami od obyvateľov a ich subjektívnymi názormi.

Marenčin bude pokračovať aj vo vydávaní ďalších titulov z úspešnej edície kníh o Bratislave, čaká sa napríklad na titul Vily nad Bratislavou od Tomáša Berku. Kniha by mala vyjsť vo februári.

Evita Urbaníková nezaháľa ani ako autorka, ani ako vydavateľka

Z Evitapressu sa môžete tešiť na dve novinky od spisovateľky a vydavateľky Evity Urbaníkovej. Začiatkom apríla by mala vyjsť kniha Za facku, neskôr titul Maj ma rád. Spolu s Katkou Gažiovou píše Evita knihu Burundi.

V januári vychádza Smiech delfína od Martina Rajca a Evitapress plánuje vydať aj knihu Navarme si zdravie od Andy Timkovej.