blog

V našom literárnom stane na festivale Bažant Pohoda privítame aj kultového autora C.D. Payna!

štvrtok 13. júna 2013 15:59
Št 13.06. 2013 15:59

Máme pre vás skvelú novinku! C.D. Payne, autor kultovej postavy Nicka Twispa, ktorého všetci poznáme zo série kníh Mládí v hajzlu, bude hosťom v našom literárnom stane na festivale Bažant Pohoda! Tak ako tisíce fanúšikov dobrej hudby (a literatúry!), aj my už netrpezlivo odpočítavame dni do začiatku nášho najväčšieho (a pre nás aj najlepšieho) festivalu a už teraz sa nevieme dočkať, ako sa s vami stretneme nielen pri koncertoch výborných kapiel, ale aj v literárnom stane Martinus.sk

Či už mládí v hajzlu alebo nie, spomienky na skvelé knihy ostali

C. D. Payne sa zapísal do povedomia miliónov čitateľov po celom svete svojou sériou kníh o Nickovi Twispovi, mimoriadne nadpriemernom tínedžerovi, ktorého ťažko skúša puberta. Napriek tomu, že sa prvé dva diely dočkali aj slovenského prekladu (Nick Twisp sa búri a Nick Twisp v putách), väčšina slovenských aj českých čitateľov vyrastala skôr na českej verzii Mládí v hajzlu. Jeho tvorba je charakteristická obrovskými dávkami humoru, ľahkosti, ale aj empatie, vďaka ktorej sa dokázal vžiť do problémov, ktoré v tínedžerskom veku zažíval asi každý z nás.

Nezodpovedný a nadržaný pubertiak, do ktorého sa nedá nezamilovať. Nick Twisp. (recenzia)

„Raz cestou na prázdniny som sa spýtal mojej priateľky Lenky Zogatovej, či nemá nejakú dobrú knihu. Podala mi Mládí v hajzlu. Toľko som sa nad knihou na dovolenke asi nenasmial. Ľahké, ale pritom parádne čítanie. C. D. Payne sa hneď zaradil medzi mojich literárnych obľúbencov. Som hrdý, že ho stretnem na našom festivale,“ prehlásil Paynov fanúšik a riaditeľ festivalu Michal Kaščák a my s ním môžeme len a len súhlasiť.

C.D. Payne: Teď už bych se spisovatelem nestal, je to příliš těžké (rozhovor)
Kali chystá program, ktorý nadchne každého milovníka literatúry

Bolo by hriechom nevyužiť bohaté skúsenosti a prehľad o literárnej scéne, aké má Koloman Kertész Bagala, pravidelný organizátor literárneho programu na Pohode. A preto má dramaturgiu v literárnom stane na starosti aj tento rok on a už teraz je jasné, že sa máme na čo tešiť. Okrem C. D. Payna sa v Literárnom stane Martinus.sk predstavia aj českí spisovatelia Filip Doušek, Eva Turnová, Eva Štolbová, Ján Těsnohlídek a Pavel Novotný i špička slovenskej literatúry Balla, Marek Vadas, Mila Haugová, Ivan Štrpka, Lucia Piussi, Peter Krištúfek, Oleg Pastier, Monika Kompaníková, Michal Hvorecký, Braňo Jobus a množstvo ďalších domácich prozaikov a básnikov.

Kali chystá hneď šesť knižných krstov, premiéru bude mať nová kniha laureáta ceny Anasoft Litera Mareka Vadasa, súborné dielo Osamelého bežca Ivana Štrpku, novinka Mily Haugovej a tri debuty mladých slovenských autorov Zuzany Šmatlákovej, Soni Urikovej a Václava Kostelanskeho. „Na najlepší festival patria najlepšie knihy,“ hovorí K. K. Bagala. Sami by sme to nepovedali lepšie, a preto nám neostáva nič iné, len sa naďalej nedočkavo tešiť na druhý júlový víkend. Vidíme sa na trenčianskom letisku! 🙂