blog

Knižné tipy: Toto leto nebudete stíhať čítať! :-)

pondelok 24. júna 2013 00:01
Po 24.06. 2013 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • John Irving – V jednej osobe

    John Irving je autorom, ktorému sa podarilo dosiahnuť vysnívaný status. Stačí oznámiť, že napísal ďalšiu knihu a automaticky sa z nej stáva bestseller, lebo jeho meno sa stalo zárukou kvality a skvelého čítania. Je až k neuvereniu, že mu na to stačilo dvanásť románov. Ten trinásty je rozprávanie o túžbe, o tajomstvách, o hľadaní sexuálnej identity a o nenaplnenej láske – manifest inakosti a ďalší autorov bildungsromán, ktorého ústrednou postavou a zároveň rozprávačom je Billy Abott, úspešný takmer sedemdesiatročný spisovateľ.  (Viac info)

  • Kathy Reichs – Vražedné tajomstvá

    Minulý rok zavítala do nášho bratislavského kníhkupectva samotná autorka Kathy Reichs a osobne predstavil slovenský “reštart” jej série detektívok s Temperance Brennanovou, ktorú väčšina pozná zo seriálu Kosti. Už vtedy riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger potvrdil, že sa chystá aj preklad ďalších jej kníh. Ako povedal, tak sa aj stalo a my si už onedlho budeme môcť vychutnať ďalší zamotaný prípad so svojráznou Tempe.  (Viac info)

  • Branislav Jobus – Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal

    Koho by už len mohlo napadnúť, aby bol hlavným hrdinom rozprávkovej knihy kamionista! A ešte aj muflón! O mene Ancijáš ani nehovoriac! Nuž… Ak ste niekedy počuli napríklad kultový popevok o hrochovi Karolovi, čo na bicykli uháňa, tak vám je určite jasné, že muflóna Ancijáša mohol vymyslieť jedine Braňo Jóbus. A medzi deťmi je Ancijáš tak obľúbený, že sa dočkal už tretieho pokračovania svojich dobrodružstiev! Síce tentoraz bude skôr poštárom ako kamionistom, ale to na vtipnosti jeho príbehov rozhodne nič neuberá! Práve naopak! (Viac info)

  • Pierre Dukan – Muži to rádi oblé

    A teraz trochu poučného čítania o tom, že Dukanova diéta vám síce možno pomôže schudnúť až do dnešneho ideálu krásy, ale v skutočnosti to rozhodne nie je to, čo by ste mali chcieť. Kniha sleduje vývoj ideálu ženskej krásy a sexuality od najstarších čias až po súčasnosť a zisťuje jednu zásadnú (aj keď pre nás chlapov nijak objavnú) vec – muži to majú radi oblé! Prvýkrát v histórii sa stalo, že ideálom nie sú oblé tvary a krivky bokov a zadku. Namiesto toho nastúpil diktát vychrtlosti až podvýživy. Prečo? Dozviete sa v tejto veľmi zaujímavej knihe! (Viac info)

  • Michael Pollan – Dilema všežravce

    Ak nepoznáte meno Michael Pollan, tak vedzte, že ide o jedného z najznámejších “foodie” v USA. Inak povedané, je len málo zapálenejších odborníkov a žurnalistov zaoberajúcih sa potravinami a výživou, ako je práve on. Vo svojej najnovšej knihe Dilema všežravce sa sústreďuje na spracovateľský priemysel potravín v USA a na jeho dopad na životné prostredie, ale aj na to, ako jeme, čo jeme, na našu kultúru, zdravie a budúcnosť. Na jeho knihe je príjemné hlavne to, že nielen kritizuje, ale zároveň aj ponúka alternatívu a riešenie, ktoré môžeme ľahko aplikovať aj vo svojich vlastných životoch. (Viac info)

  • Dana Čermáková – Jarek Nohavica

    Nebudem nič predstierať. Táto kniha je tu hlavne preto, lebo Jarka Nohavicu mám rád. A to tak, že veľmi. Už od puberty ma jeho piesne sprevádzajú životom a po celý ten čas len získavajú na hodnote tým, ako postupným starnutím a získavaním skúseností odkrývam ďalšie a ďalšie vrstvy jeho piesní. A rovnako ako ja to robia ďalšie tisíce ľudí v Čechách, Poľsku a na Slovensku. Napriek tomu toho vieme o jeho živote a súkromí až smiešne málo. Je len málo ľudí, ktorí si chránia svoje súkromie do tej miery, ako práve Jarek. Aj preto ma teší každá kniha, ktorá o ňom vyjde. Ani táto nie je výnimkou. (Viac info)