blog

Rowlingovej tajomstvo mohla uchrániť technika

štvrtok 15. augusta 2013 00:01
Št 15.08. 2013 00:01

J.K. Rowlingová sa pokúsila napísať román pod pseudonymom, a tak zostať v anonymite, ale nepodarilo sa jej to. Prečo? A čo by mala skúsiť nabudúce? Počuli ste už o stilometrii? Je to metóda, pomocou ktorej sa dá určiť autor a čas vzniku textu. Pomocou tejto štatistickej analýzy sa to podarilo aj profesorovi Patrickovi Juolaovi, ktorý prisúdil autorstvo knihy The Cuckoo’s Calling J.K. Rowlingovej.

Keby chcela slávna autorka Harryho Pottera ostať naozaj utajená, mohla by jej pred odhalením stilometriou pomôcť technika. Keby svoj text vložila do lingvistického nástroja Anonymouth, všetky jej štylistické postupy by systém zmazal a Rowlingová by bola odhalená až vo chvíli, keby sa sama priznala. Anonymita autora by bola zarušená, ale nechýbala by nám v texte práve jeho osobnosť?

Posúďte sami, ako by sa zmenila Anna Karenina, keby ju upravil systém Anonymouth:

Lev Nikolajevič Tolstoj : Anna Karenina

Všetky šťastné rodiny sú si navzájom podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom. U Oblonských bolo všetko hore nohami. Žena objavila, že manžel mal pomer s francúzskou guvernantkou v ich dome a oznámila mu, že s ním už nedokáže bývať v jednom dome. Takýto stav vecí trval tri dni a nielen muž a žena, ale všetci členovia rodiny a domácnosti ho bolestivo pociťovali.

Anonymouth: Anna Karenina

Šťastné rodiny sú podobné. A každá rodina, ktorá nie je šťastná, je nešťastná svojim vlastným spôsobom. V dome Oblonských bol zmätok. Matka zistila, že jej manžel mal vášnivý vzťah s Francúzskou, ktorá bolo guvernantkou v ich rodine. Oznámila svojmu manželovi, že s ním ďalej nemôže žiť. Táto nelichotivá situácia trvala tri dni – a nielen muž a žena vnímali napätie situácie, ale celá domácnosť bola situáciou ustarostená.

zdroj: newrepublic.com