blog

Knižné tipy: Šváby v slovenskom preklade a nezvyčajné poviedky

pondelok 27. apríla 2015 18:14
Po 27.04. 2015 18:14

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili ďalšiu výbornú detektívku od Jo Nesba, zbierku poviedok Jefima Zozuľu, knihu Mama má čas, ktorá ponúka pohľad na výchovu detí pre dnešné zaneprázdnené mamičky, romantický príbeh Jojo Moyesovej a problematiku stratených ponožiek objasnia Párožrúti.

Jo Nesbo – Šváby

Jo Nesbo - Šváby Šváby sú v poradí druhou časťou krimisérie s populárnym detektívom Harrym Holem. Dej sa tentoraz prenesie do Bangkoku, kde v jednom bordeli nájdu zavraždeného nórskeho veľvyslanca v Thajsku. V chrbte má zapichnutý nôž a v taške fotografie s detským pornom. Keďže veľvyslanec udržiaval blízky kontakt s nórskym premiérom, na ministerstve zahraničia sa šíri panika. Ako čo najskôr zabrániť politickému škandálu? Harry Hole nasadá do lietadla s jasným zadaním: prípad vyriešiť, no nemiešať  sa do tejto ošemetnej záležitosti. Harry sa však nedá zmanipulovať a hneď sa so svojou thajskou kolegyňou púšťa do vyšetrovania. (Viac info)

Jefim Zozuľa – Živý nábytok

Jefim Zozuľa - Živý nábytok Ruský prozaik a publicista Jefim Zozuľa patrí k chýrnej „Odeskej škole“ autorov, ktorí vo svojich dielach štýlom satiry a grotesky zachytávali život prudko sa liberalizujúceho Ruska asi desať rokov pred februárovou revolúciou v roku 1917, turbulentný čas revolúcie aj počiatky komunizmu. Ťažiskom Zozuľovej tvorby sú najmä antiutopické texty s nádychom fantastiky a grotesky, ktoré vysielajú varovné signály o nastupujúcom totalitnom režime, no zaujímavé sú aj psychologizujúce prózy, v ktorých akoby nadväzoval na poetiku A. P. Čechova. Živý nábytok je výberom Zozuľových poviedok, ktorý nielenže zapĺňa biele miesto na mape literatúry ruskej moderny a avantgardy, ale aj dnes zaujme literárnou príťažlivosťou. (Viac info)

Rachel Macy Stafford – Mama má čas

Rachel Macy Stafford - Mama má čas

Rachel Macy Staffordová je známa blogerka, ktorá vlastnou spoveďou podnietila diskusiu o úlohe zaneprázdnenej matky. Nedá sa strážiť dieťa, miešať kašu a ešte telefonovať a čítať maily, keď sa nám pri nohách plazí batoľa. To isté platí aj o tínedžeroch – aj tí si vyžadujú plnú matkinu pozornosť, veď čo nevidieť vyletia z hniezda… naozaj nepotrebujú matku prilepenú na displeji. Nejedna čitateľka sa priznáva, že po prečítaní knihy nastal zázrak – stala sa lepšou matkou. Nie perfektnou, ale lepšou. Už ju nechytá zúrivosť pri každom vyliatom mlieku, občas deti aj pochváli, teší sa nielen z výchovy, ale aj zo západu slnka, nekritizuje každú hlúposť a je trpezlivá. (Viac info)

Jojo Moyesová – Strieborný záliv

Jojo Moyesová - Strieborný zálivLizu McCullenovú stále máta minulosť, no nepoškvrnené pláže a súdržní obyvatelia austrálskeho prímorského mestečka jej aspoň ponúkajú slobodu a bezpečie, po ktorých toľko túži – ak nie kvôli sebe, tak aspoň kvôli svojej malej dcére Hannah. Ale potom sa v spustnutom hoteli jej tety, legendárnej lovkyne žralokov, ubytuje Mike Dormer a zo Strieborného zálivu sa pokoj razom vytratí. Uhladený Angličan v drahom obleku plánuje vybudovať v známom útočisku veľrýb prvotriedne turistické letovisko, čím by ohrozil všetko, čo Liza tak veľmi chráni – rodinný podnik a záliv, ale aj záväzok, že sa už nikdy nezamiluje do muža, ktorý si to nezaslúži.(Viac info)

Pavel Šrut, Galina Miklínová – Párožrúti 

Pavel Šrut, Galina Miklínová - Párožrúti Možno sa aj vám včera alebo práve teraz stratila ponožka. Kto zato môže? Párožrút! Záhadný tvor, ktorý žerie ponožky, ale vždy len jednu z páru. Párožrútov žije na svete asi toľko, koľko je ľudí, takže celkom iste býva nejaký aj u vás doma. Len dvom vyvoleným sa však podarilo párožrúta vidieť: starému profesorovi Kučeráčikovi a mladému starému mládencovi Egonovi Vavrincovi. A práve vďaka nim prenikla do tajomného sveta ponožkožrútov autorská dvojica Pavel Šrut a Galina Miklínová a napísali napínavý a vtipný príbeh, ktorý by deti nemali čítať pred spaním. Nedovolí im totiž od strachu (alebo od smiechu) zaspať.(Viac info)