blog

Naša knihomoľka Džejn odporúča

piatok 17. júna 2016 07:00
Pi 17.06. 2016 07:00

dzejn_nlh2Ak by ste hľadali človeka, ktorému srdce tepe v rytme prevracaných strán a v žilách koluje tlačiarenská čerň prečítaných písmeniek, potom by ste určite natrafili na našich knihomoľov Džejn a Ivana.

Len málokto má taký prehľad ako oni dvaja, preto sa práve oni budú deliť o tipy na knihy, ktoré ich v poslednej dobe zaujali a určite zaujmú aj vás. Toto sú tipy od Džejn.

  • Asne Seierstad – Jeden z nás: Príbeh o Nórsku

    Veľmi silná kniha. Výborné napísané, číta sa to miestami ako dobrá psychologická dráma, miestami ako detektívka, až na to, že toto je realita. Nechápete, ako sa to mohlo stať, revete pri tom, nadávate a obdivujete autorku za to, ako to dokázala napísať. Nie je to ľahké čítanie, ale paradoxne, číta sa to ľahko a rýchlo, napriek celej tej desivosti som sa od toho nevedela odtrhnúť. Veľmi ma zaujíma, ako autorka pracovala na tejto knihe, kde hľadala materiály a ako dlho jej to celé trvalo, preto som veľmi rada, že príde toto leto do Literárneho stanu Martinus.sk na festivale Pohoda, aby nám o tom prezradila viac. (Viac info)

  • Agota Kristof – Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo

    Veľmi silná kniha, ktorá sa dotkne každého čitateľa, ktorý ju chytí do rúk. Keď ju začnete čítať, už sa od nej neodtrhnete. Trpký, pesimistický, miestami až brutálny príbeh, krátke, úderné a silné vety. Nič v tej knihe nie je nazvyš, nič neprevyšuje. Zasiahne vás tak silno, že sa z toho budete chvíľu spamätávať. Kompletná trilógia vyšla prvýkrát v slovenčine v preklade Aleny Čermákovej a vydalo ju vydavateľstvo Artforum. Kniha bola preložená do viac ako tridsiatich jazykov a v Divadle Andreja Bagara v Nitre si môžete pozrieť jej dramatizáciu.  (Viac info)
  • Erlend Loe – Koniec sveta, ako ho poznáme

    Obľúbený Doppler je späť v tretej knihe. Tentokrát sa vracia domov a zisťuje, že jeho miesto v dome aj v živote nahradil iný muž. Tento fakt ho prekvapí a na novú životnú situáciu zareaguje typicky dopplerovsky. Po trocha slabšej dvojke prichádza Erlend Loe v plnej sile a v treťom Dopplerovi nájdete všetko, čo ste na ňom mali radi predtým. Teda predovšetkým jeho výborný humor! Aj keď postava Dopplera môže na vás miestami pôsobiť mätúco, jeho konanie je často iracionálne a zvláštne, stále je to ten obľúbený čudák, ktorého máme radi 🙂 (Viac info)

  • Celeste Ng – Vše, co jsme si nikdy neřekli

    Výborná kniha o vzťahoch. Na príbehu zmiznutého dievčaťa, ktoré nájdu mŕtve v jazere, autorka parádne opísala problémy jednej rodiny, ktorá navonok síce vyzerá šťastne, ale vo vnútri bojuje nielen s prítomnosťou, ale aj s duchmi minulosti. Otec, pochádzajúci z rodiny čínskych prisťahovalcov, matka – žena v domácnosti, ktorej sen stať sa lekárkou sa rozplynul s prvým tehotenstvom. Obaja mali na svoju dcéru vysoké nároky, a to sa odrazilo nielen na jej povahe, ale aj na atmosfére v celej rodine. Príbeh je veľmi dobre napísaný, Celeste Ng brutálne vykreslila charaktery postáv členov rodiny, ale aj to, ako veľmi nás ovplyvňujú vzťahy, predsudky a minulosť. (Viac info)