blog

LookBook #12: Farebné jarné čítanie

streda 25. apríla 2018 08:30
St 25.04. 2018 08:30

Jar býva v ideálnom prípade krásna a farebná, no my sme si to tento rok trocha poistili. Náš prvý tohtoročný LookBook sme nafotili u maliarky Dominiky Žákovej, ktorá nám poskytla svoj ateliér aj obrazy (a my sme sa nemohli vynadívať). A samozrejme, vybrali sme knihy, ktoré si podľa nás zaslúžia vašu pozornosť.

Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus.

_DSC8119

Jedno z najvýznamnejších diel svetovej literatúry vychádza v novom vydaní takmer po dvoch desaťročiach. Je výsledkom mohutného dojmu, akým na Irvinga Stonea zapôsobili obrazy Vincenta van Gogha, s ktorým sa zoznámil v Paríži v 20. rokoch minulého storočia. Na základe štúdia zachovanej korešpondencie, autentických dokumentov a spomienok žijúcich súčasníkov veľkého maliara napísal príbeh, ktorý sa zaradil k najčítanejším dielam svojho žánru. Smäd po živote vraví nielen pravdu o živote geniálneho umelca, vyplnenom prácou a utrpením, ale zároveň odhaľuje základné skutočnosti o jednej z najvyšších ľudských činností – o umení.

_DSC8130

Autor bestselleru Balík teraz prichádza s Terapiou. Cez chaotické výpovede schizofreničky sa Fitzekovi podarilo zotrieť hranice medzi predstavou a realitou a po istom čase čitateľ už nie je schopný určiť, čo sa skutočne udialo a čo je len chorým výplodom Anny Spiegelovej. Napínavý psychotriler s mnohými štylistickými prostriedkami hororu sa stal debutom roka. Terapia má geniálnu a svojím spôsobom jedinečnú ideu. Je nepredvídateľný, nervydrásajúci a neuveriteľne dobre vystavaný román. Rozuzlenie čitateľ vonkoncom netuší. Rovnakými vlastnosťami sa vyznačuje aj psychotriler Balík, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Tatran v roku 2017, a Pasažier 23, ktorý už v júni bude na pultoch kníhkupectiev.

_DSC8148

On odísť nesmie, vy nechcete. V roku 1922 vyhlásia boľševici tridsaťdvaročného grófa za zarytého aristokrata a odsúdia ho na domáce väzenie v hoteli Metropol neďaleko Kremľa. Tento jedinečný román plný humoru, skvelých postáv a nádherných obrazov čarovne opisuje grófovu snahu pochopiť pravú podstatu cieľavedomého života. Towles je neskutočný rozprávač, majster slova. Džentlmen v Moskve je elegantné a múdre svedectvo krásy a potreby ľudského porozumenia v ťaživej životnej skúške.

_DSC8164

Príbehy na dobrú noc pre rebelky sú novodobé rozprávky, ktoré nehovoria o princeznách, ale o ženách, ktoré zmenili svet. Inšpirujú dievčatá stovkou hrdinských príbehov žien od kráľovnej Alžbety až po Serenu Williamsovú. Ilustrácie zhotovilo 60 umelkýň z každého kúta našej planéty, je to jedna z najoriginálnejších kníh v histórii kolektívneho financovania.

_DSC8138

Isabel Allende nepochybne patrí medzi najvýznamnejšie súčasné po španielsky píšuce spisovateľky. Literárna kritika ju označuje za pokračovateľku Márquezovho magického realizmu, je nositeľkou americkej literárnej ceny Harolda Washingtona za mimoriadny literárny prínos. Román Dom duchov je rozvetvenou ságou latinsko-americkej rodiny, prežívajúcej svoje víťazstvá i pády na pozadí pohnutých spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných i ľudských katastrof. Je to zároveň nádherný príbeh ženy plnej prirodzenej odvahy a sily. Podľa knihy bol nakrútený oceňovaný film, román sa zaradil medzi najúspešnejšie literárne diela 20. storočia.

_DSC8156

Viktoria Hanišová debutovala v roku 2015 výborne prijatým románom Anežka o komplikovanom vzťahu matky a adoptívnej dcéry, o skrytom rasizme a stereotypoch. Aj na pozadí jej nového príbehu je ukryté rodinné tajomstvo, ktoré si hrdinka prináša zo svojho detstva a na ktoré sa snaží zabudnúť. Ak máte radi pomalé príbehy, ktoré v sebe skrývajú niečo viac, ako to na prvý pohľad vyzerá, tak siahnite po tejto knihe. Sára žije sama, každý deň chodí do lesa na huby, ktoré potom predáva v blízkej dedinskej reštaurácii. Občas musí vyraziť do mesta za svojou psychiatričkou. Čitateľ sa až postupne dozvedá, prečo za ňou chodí a čo sa v jej rodine stalo, že ostala sama. Výborne napísaná kniha!

_DSC8136

Petra Dvořáková napísala tragikomický príbeh jednej dediny a jej obyvateľov. Napísaný dialektom, takže možno to bude pre tých, ktorí neradi čítajú v češtine trocha tvrdší oriešok, ale stojí zato! Na pozadí ľahko humorného rozprávania sa pred čitateľom odkrýva dedinské prostredie v neprikrášlenej podobe. Prirodzená fyzická blízkosť hrdinov, ich spoločná práca, ich túžba po lepšom živobytí až vypočítavosť, sú zdrojom večných svárov, ale aj vzájomnej zviazanosti a taktiež márnej snahy vyliečiť minulé rany. Svižné rozprávanie, ktoré však nie je cynické; nikoho nesúdi a čo je podstatné — nenudí.

_DSC8177

Debutový román Eleny Ferrante, autorky Neapolskej ságy, sa odohráva v Neapole a rozpráva príbeh o matkách a dcérach v komplikovanej spleti lží, citov a spoločnej minulosti, ktorá si spútala. Po matkinej predčasnej a záhadnej smrti sa Delia vydáva hľadať pravdu do chaotických, dusivých ulíc svojho rodného Neapola. Séria tajomných telefonátov ju privedie k pôsobivým a znepokojivým zisteniam o matkinom živote a jej posledných dňoch. Elena Ferrante je skutočne jedinečná spisovateľka, ktorá dokáže vystihnúť paradoxy rodinných vzťahov, bludných kruhov fyzického či psychického násilia.

_DSC8210

Indka Smitá sa vzbúri proti krutej kastovníckej nespravodlivosti, ktorá bráni jej dcére chodiť do školy. Talianka Giulia sa vzoprie patriarchálnemu spôsobu života v mene svojej lásky k sikhskému utečencovi, ktorá jej ponúkne nové obzory. Úspešná emancipovaná kanadská advokátka Sarah ochorie na rakovinu a na vlastnej koži zažije diskrimináciu kruhov mocných, v ktorých niet miesta pre slabých a chorých.
Román plný energie sa tak stáva dejiskom zápasu proti zlému osudu a výzvou na solidaritu. Vo všetkých troch príbehoch hrajú významnú úlohu ženské vlasy symbolizujúce dôstojnosť, ktoré sa napokon spoja do nádherného vrkoča ľudského porozumenia a nádeje.

_DSC8217

Stephen King je najpredávanejší a najkultovejší žijúci spisovateľ v Spojených štátoch. Za necelých dvadsaťpäť rokov svojej literárnej činnosti napísal viac ako štyridsať kníh, z ktorých sa na celom svete predalo viac než dve miliardy výtlačkov. Podľa jeho knihy bolo nakrútených tridsaťpäť filmov. V jeho fanklube nájdete takmer milión obyvateľov našej planéty. Túto novinku, ktorú vydalo vydavateľstvo Ikar napísal so svojím synom Owenom.

_DSC8196

Najlepšia kniha, akú kedy Nesbø napísal. To aspoň tvrdí jeho slovenský prekladateľ Jozef Zelizňák. Pre fanúšikov tohto kráľa severskej krimi je táto kniha must read. Patrí do edície Shakespeare 400, v ktorej rôzni svetoví autori spracovali Shakespearov odkaz svojim vlastným spôsobom. Miesto a postavy slávnej Shakespearovej tragédie sa menia, ale najdôležitejšie prísady – ambície, vášne a zrada – zostávajú rovnaké. Aj po viac ako štyroch storočiach.

_DSC8169

 

_DSC8188

 

Za poskytnutie priestorov na fotenie ďakujeme Dominike Žákovej. Jej tvorbu môžete sledovať napríklad tu na Instagrame. 

Foto: Martina Cimermanová 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora