blog

LookBook #15: Jesenné čítanie

pondelok 15. októbra 2018 15:00
Po 15.10. 2018 15:00

Jeseň máme radi. Postupne vychádzajú knihy, na ktoré sme sa celé leto tešili, vydavateľstvá pracujú na tom, aby vydali svoje najväčšie knižné bomby, je toho toľko, že nevieme, čo skôr čítať. Jeseň vie byť rôzna. Daždivá, depresívna, chladná - úplne vhodná na čítanie doma s čajom pod dekou či v kaviarňach. Alebo naopak, krásna, teplá, slnečná - parádna na čítanie v parkoch, na lavičkách, v prírode. Máme radi obe jej tváre. A vy? :)

Nesmrteľní. Príbeh, ktorý vás vtiahne do deja a už nepustí, kým ho nedočítate. Je rok 1969 v New Yorku a štyria súrodenci Goldovci prichádzajú do Hesterinej ulice, kde vraj býva veštica, ktorá vie každému povedať kedy zomrie. Tú ženu skutočne nájdu a tá každému z nich povie dátum. Ďalej sa odvíja príbeh každého z nich. Štyri príbehy tvoria román, ktorý skúma hranice medzi voľbou a osudom, ľudskou schopnosťou vziať život do vlastných rúk a okolnosťami, ktoré nám v tom bránia, ale aj hranice života a smrti a vzťahov v jednej rodine. Otvára však aj témy, ktoré prinieslo dvadsiate storočie: veda, ktorá predlžuje ľudský život, nachádzanie seba samého napríklad aj v sexuálnej orientácii, náboženstve, vo svetle rodinnej histórie a vzťahov ale aj úplne neznáme choroby ako je AIDS, duševné poruchy a podobne. Najmä však kladie otázku: ako ovplyvňuje náš život, vedomie našej smrti?

V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Spája ich jediná vec – iná farba pokožky. Gellert Tamas nás vo svojom dokumentárnom románe Laserový muž pozýva priamo do duše vraha, ktorý sa neskôr stal vzorom Andersa Breivika. Vedľa seba sa paralelne rozvíjajú motívy zo života vraha Johna Ausonia i z priebehu pátrania po tomto nebezpečnom mužovi s ostreľovacou puškou. Vzniká tak skutočná reportážna detektívka, ktorá je jednou z najčítanejších švédskych non-fiction kníh. Ďalšia výborná vec z vydavateľstva Absynt

Píše sa rok 1893. Cora Seabornová ovdovela a cíti viac úľavu než smútok. Z nešťastného vzťahu ju vyslobodila manželova smrť a umožnila jej uniknúť z Londýna, kde ju mal každý zatriedenú ako paničku z vyššej spoločnosti. Cora vezme svojho čudáckeho syna aj platenú spoločníčku a odchádza na vidiek. V rázovitom kraji Essex, kde ľudia stále veria rovnako mágii ako kázňam v kostole, počúva chýry o záhadnej oblude – obrovskom hadovi, ktorý vraj trestá ľudí za hriechy. Had z Essexu sa odohráva v dobe krásnych aj hrozivých zmien. Román hovorí o tom, že napriek našim nedorozumeniam máme vždy základné veci spoločné. Oslavuje lásku vo všetkých jej podobách, vyzdvihuje priateľstvo a opisuje výbušnú zmes, ktorá z týchto dvoch prvkov vzniká. Kniha vyšla pod novou značkou Lindeni

Porekadlo je ustálený výrok, ktorý svojím obsahom obrazne hodnotí konkrétny jav, prípad alebo situáciu. Výstižne vyjadruje ľudské poznanie a životnú skúsenosť našich predkov. Na Slovensku sa porekadlá šírili medzi ľuďmi ústne z generácie na generáciu po celé stáročia. Skrývajú v sebe nielen vtip, ale i veľa ľudovej múdrosti. Prečítajte si tie najzaujímavejšie a najkrajšie slovenské ľudové porekadlá o rozume či reči, sile a spánku, hlade, chorobách, o práci a hospodárstve, ktoré pre vás vybrali autori knihy Aha – Porekadlá.


Nočný vlak do Lisabonu je filozofický román o samotárskom profesorovi klasických jazykov Raimundovi Gregoriovi, ktorý v jeden daždivý deň stretne na moste tajuplnú Portugalku. O čosi neskôr nájde v antikvariáte fascinujúce zápisky portugalského lekára a filozofa, ktoré nedokáže prestať čítať. Vďaka týmto dvom okamihom Gregorius urobí niečo celkom neočakávané a nezvyčajné – rozhodne sa zmeniť svoj život a vyberie sa na dlhú dobrodružnú cestu nočným vlakom do Lisabonu, kde pátra po stopách lekára Amadea de Prada, ktorého jediné dielo vzniklo za čias Salazarovej diktatúry. Pátranie ho privádza k ľuďom, ktorí lekára dôverne poznali a Gregorius postupne ako mozaiku skladá obraz výnimočného človeka. Zároveň je cesta do Lisabonu aj Gregoriovou cestou do jeho vlastného vnútra. Pascal Mercier ostáva aj v tomto románe verný témam, ktoré ho zaujímajú aj ako filozofa – dôstojnosť, sloboda vôle a možnosť spoznávania samého seba a ostatných, ako aj otázka, kde hranice takéhoto spoznávania ležia.

Majstrovské dielo magického realizmu od nositeľa Nobelovej ceny za literatúru vychádza v slovenčine po prvýkrát. Plechový bubienok priniesol do nemeckej povojnovej literatúry nový tón, ktorý sa stretával s kritikou aj nadšenými ohlasmi. „Plechový bubienok nepozná žiadne tabu,“ napísal jeden dobový kritik. „Rozprávanie znovu a znovu vstupuje na zakázané miesta, kde sa stretávajú hnus, sexualita, smrť a blasfémia.“ Viacerí Grassovi zahraniční vydavatelia to zobrali doslovne a niektoré pasáže v prvých prekladoch svojvoľne skrátili alebo vynechali. Dnes patrí Plechový bubienok nielen medzi najlepšie diela povojnovej nemeckej literatúry, ale aj do kánonu svetovej literatúry.

Fanynky a fanúšikovia Eleny Ferrante si môžu doplniť zbierku. Román Dni opustenia šokuje a zároveň fascinuje svojou surovou úprimnosťou, opisom zostupu do prázdnoty, ktorá hlavnej hrdinke Olge zostala po ilúzii manželstva a seba samej. Keď sa ocitne doslova uväznená medzi štyrmi stenami bytu, je nútená konfrontovať sa so svojimi démonmi, stratou vlastnej identity a sveta, aký poznala, ako aj s možnosťou, že život už nikdy nebude ako predtým.

Manželia Jacob a Julia Blochovci majú problém… vlastne niekoľko problémov. Jacobovho deda chcú presťahovať do domova dôchodcov, syna pripravujú na bar micvu a zachraňujú ho pred vylúčením zo školy, navyše Julia nájde v manželovom telefóne erotické esemesky, ktoré podľa všetkého písal svojej kolegyni. Zatiaľ čo sa prehlbuje ich manželská kríza, na obzore sa črtá iná, globálna katastrofa. Izrael zasiahne ničivé zemetrasenie, ktoré vyvolá rýchlo eskalujúci konflikt na celom Blízkom východe, a všetci, každý muž, žena a dieťa, sa musia rozhodnúť, kde je ich miesto. Výborne napísaný román a perfektné dialógy, aké vie len Jonathan Safran Foer. Dokonalá kniha pre jesenné večery.

Autori bestselleru Včely prichádzajú s ďalšou očarujúcou knihou plnou nádherných veľkoformátových ilustrácií. Navštívte s nimi zázračný svet stromov a zistite, prečo sú také dôležité, koľko druhov ich existuje, ktoré z nich sú najvyššie, najstaršie a najhrubšie, ako vznikli skamenené lesy, čo sú to letokruhy, bonsaje, endemity alebo baobaby, ktoré živočíchy sa stromami živia a ktoré na nich žijú, aké bájne či historické osobnosti sú s nimi spojené a na čo všetko nám stromy slúžia. Ilustrácie a stručné zrozumiteľné texty prinášajú nielen základné informácie, ale aj množstvo zaujímavostí a kuriozít. Výborné čítanie pre malých aj veľkých!

Hektická, pofidérna sexuálna aféra medzi dvoma najlepšími priateľmi. Veterán z druhej svetovej vojny, ktorý zápasí nielen s fyzickými, ale aj emocionálnymi jazvami. Druhotriedny herec náhle pohltený slávou. Mladý surfer, ktorý narazil na otcov tajný život. Toto je len pár ľudí a situácií, ktoré Tom Hanks vykresľuje vo svojej prvej zbierke príbehov. S citom a humorom preniká do ľudských životov a odkrýva ich slabosti. Príbehy spája jedna vec: v každom z nich hrá rolu pisateľ, niekedy úplne nepatrnú, inokedy ústrednú. Tom Hanks vidí do vnútra človeka a píše o ňom s takou naliehavou empatiou a úprimnosťou, že čitateľ sa ťažko ubráni dojatiu či melanchólii.

Pri publikovaní jedenástich krátkych príbehov v zbierke Spomienky na Sherlocka Holmesa doktor Watson opäť vychádzal z početných prípadov, kde sa jeho priateľ preslávil svojimi mimoriadnymi schopnosťami, a my sa stávame nielen poslucháčmi, ale priamo aktérmi nejednej čudnej drámy. Čaká nás výber toho najzaujímavejšieho a najzamotanejšieho z kriminálnych procesov viktoriánskeho Anglicka. Od príbehu, v ktorom nám Sherlock sediac v ušiaku pri kozube vyrozpráva, ako sa zhostil svojho prvého dobrodružstva a čo predurčilo jeho dráhu detektíva – konzultanta, až po najzávažnejší prípad kariéry, v ktorom si zmeria sily s protivníkom disponujúcim intelektom rovnako brilantným, ako je jeho vlastný. Na scénu prichádza špička zločineckého podsvetia Londýna, Napoleon zločinu, profesor James Moriarty.

Spomienky na Sherlocka Holmesa vychádzajú ako štvrtá kniha série Sherlock Holmes v novom preklade Jána Kamenistého a poviedky tradične sprevádzajú nádherné ilustrácie Jula Nagya.

Adèle je debutový román francúzskej spisovateľky a novinárky Leïly Slimani. Ide o príbeh tridsaťpäťročnej ženy, parížskej novinárky, ktorá trpí sexuálnou závislosťou a od sveta ju oddeľuje hrubé sklo. Svojho manžela lekára Richarda podvedie vždy, keď sa jej na to naskytne príležitosť. Prácu, rodinu, syna kladie vždy na druhé miesto a vo svetlých momentoch či vo chvíľach absolútneho znechutenia si to vyčíta.
Pri dobrodružstvách ju sprevádzajú pohŕdanie, nepochopenie, rezignácia, pocity trpkosti, frustrácie, smutného potešenia, chladnej ľahostajnosti a napriek tomu ju niečo stále ženie ďalej a bráni jej srdcu úplne zatvrdnúť.

Britta Söldnerová a jej obchodný partner Babak Hamwi nemajú ilúzie. Sú pragmatickí a možno práve preto sa tak dobre zariadili v súčasnej spoločnosti. Vyrovnali sa s tým, ako je svet usporiadaný, a nechcú byť zodpovední za to, čo zle funguje. Namiesto toho si spoločne založili malú firmu s názvom Most a zbohatli. Čo presne sa za Mostom skrýva, nikto našťastie presne nevie. Pretože za fasádou nenápadných kancelárskych priestorov funguje lukratívny obchod so smrťou. Román Prázdne srdcia je provokatívny, strhujúci a aktuálny politický triler z Nemecka blízkej budúcnosti. Poučné dielo o základoch a ohrozeniach demokracie a zároveň desivý psychologický príbeh o generácii, ktorá stratila vieru, presvedčenia a ktorej srdcia sú prázdne.

Krásne jesenné dni plné kníh želáme. Lebo knihy sú láska. 

Foto: Martina Cimermanová

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora