blog

LookBook #17: Takmer letné čítanie

štvrtok 6. júna 2019 15:36
Št 6.06. 2019 15:36

Po pomerne daždivom máji konečne vyšlo slnko a my zahajujeme takmer letné, terasové či parkové čítanie. Jar priniesla veľa titulov, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti, zopár sme pre vás vybrali aj do tohto LookBooku :)

 

Frank Tallis je spisovateľ a klinický psychológ. U nás ho poznáme ako autora detektívnych románov z Viedne na začiatku dvadsiateho storočia, no v tejto knihe sa predstaví ako chápavý psychoterapeut. Vybral zo svojej praxe nezvyčajné prípady pacientov, ktorí sa trápili pre lásku v jej najrôznejších podobách, a ukazuje nám, že hranica medzi normálnym a nenormálnym je aj v prípade lásky a zaľúbenosti naozaj tenučká.
Predstaví nám ženu, ktorá je presvedčená, že jej zubár ju miluje na veky, muža zblázneného do vlastného odrazu, krásku posadnutú bezdôvodnou žiarlivosťou, mladíka sužovaného smilným démonom či starú paniu, ktorú navštevuje duch jej zosnulého manžela… a ďalších ľudí s originálnymi príbehmi túžby a vášne.

V jedno obyčajné októbrové ráno nájde Carolina svojho muža mŕtveho v posteli a v jedinom okamihu sa celý jej svet obráti hore nohami. Odrazu zostane so svojím malým synom celkom sama a musí si zvyknúť na nový údel. Zároveň sa nostalgicky vracia do minulosti a prehodnocuje svoj doterajší život.

Dúfajme, že ho nikdy nebudeš potrebovať je dojímavé zúčtovanie nielen so smrťou, ale aj so životom, s láskou a materstvom, s modernými vzťahmi a ich nemilosrdnými očakávaniami. Carolina čitateľovi odhalí desať rokov svojho života plného lásky a žiaľu, desať rokov života, ktorý sa navzdory všetkým plánom rozhodol vydať úplne inou cestou.

Paolo Giordano, autor bestsellerov Osamelosť prvočísiel, Ľudské telo a Čierna a strieborná, prichádza s novým románom, ktorý sa odohráva na juhotalianskom vidieku. Paolo napísal výnimočný príbeh, v ktorom spojil mnoho zdanlivo nespojiteľných vecí: dospievanie, túžbu po láske, sexe, priateľstve, či materstve. Toto nie sú pre autora neznáme témy, no v tejto knihe zašiel ešte ďalej a zaoberá sa aj náboženstvom, ekológiou, aktivizmom. Všetko spolu dokonalo prepája a dáva čitateľovi román, na ktorý tak skoro nezabudne.

Dievča v plameňoch je svieži a pútavý portrét priateľstva dvoch žien, ktoré sa stretli v materskej škôlke a odvtedy si boli súdené. Claire Messud napísala krásny aj nekonečne smutný, príbeh o detstve, priateľstve a ľudských vzťahoch, ale aj neúprosné odhaľovanie poloprávd a lží, aké si nahovárame sami o sebe. Geniálne skombinovala folklórne motívy so žánrom Bildungsroman a výsledok je strhujúci: dozviete sa, že naše výmysly mávajú až príliš reálne dôsledky.

Najnovšia kniha Louisa de Berniéra je voľným pokračovaním románu Prach, čo padá zo snov, o osudoch detí spriatelených rodín McCoshovcov a Pittovcov z anglického vidieka. Začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia Daniel odíde s Rosie a ich malou dcérkou na Cejlón, kde chcú začať nový život a zabudnúť na traumy vojny. No ani tu v pozemskom raji uprostred čajových plantáží sa nedokážu zbaviť pút, ktoré ich spájajú s domovom, a rozdielnych predstáv o plnohodnotnom živote. Aj Rosiným trom sestrám, ktoré zostali doma v Anglicku, stoja v ceste za šťastím mnohé prekážky a v neľahkej dobe hľadajú spôsob, neraz aj veľmi nekonvenčný, ako naplniť svoje túžby.

Novinka od autora bestselleru Zlodejka kníh. Päť nedospelých bratov Dunbarovcov žije na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Ich domov sa zmieta v chaose. Matka chlapcov, klaviristka, ktorá na otcov podnet emigrovala z komunistického Poľska, sa najprv prebíjala životom v rakúskom tábore, potom v Austrálii robila podradné práce, učila sa po anglicky a napokon sa vydala. Piatich synov vychovávala prísne, ale s láskou. Po jej smrti život bratov poznačí záhadné zmiznutie otca. Dávajú mu prezývku Vrah, lebo sa nazdávajú, že po jeho odchode v srdci každého z nich niečo zomrelo. Keď sa po čase otec z ničoho nič objaví, vyháňajú ho. Len jeden z bratov, Clay, pozná otcovo tajomstvo a aj jeho postihne osobná tragédia. Vyberie sa postaviť most cez dravú rieku, čím zároveň symbolicky stavia most medzi bratmi a otcom, ale aj medzi minulosťou a prítomnosťou.

Čo variť počas teplých dní? Ottolenghiho kniha Simple vám dá tipy na jedlá, ktoré máte na stole za pár minút. Prípadne také, na ktoré budete potrebovať len pár surovín, ktoré máte vždy doma. Variť jednoducho sa dá aj tak, keď sa jedlo pripravuje viac-menej samo v hrnci alebo v rúre. Myšlienka, že každý má iný názor na to, čo je jednoduché, je podstatou tejto knihy a čo znamená jednoduchosť vo varení pre vás, to zistíte tak, že sa začítate do tejto knihy. 

Tip na detektívku, tentokrát z vydavateľstva Lindeni. Rebeka, mladá novinárka, sa rozhodne sama pátrať po vrahovi zavraždenej chasidskej ženy, keď zistí, že medzi newyorskou políciou a ortodoxnou židovskou komunitou v Brooklyne platí nepísaná dohoda, že čo sa tam stane, si komunita vyrieši sama a polícia do toho nebude zasahovať. Hrozí, že vražda mladej ženy ostane nevyriešená a vrah unikne bez trestu. Podarí sa jej túto vraždu vyriešiť?

Rozprávačom románu Sérotonín je štyridsaťšesťročný Florent-Claude, ktorý pracuje na Ministerstve poľnohospodárstva, a jeho príbeh je o Francúzsku, ktoré dupe po svojich tradíciách, ničí svoje mestá a búriaci sa vidiek. Florent-Claude rozpráva o svojom priateľstve s roľníkom so šľachtickým pôvodom, o zmarených snoch ich mladosti a možno rovnako márnej nádeji, že nájdu ženu, ktorú stratili. Sérotonín je románom o pustošení sveta bez dobra, spolupatričnosti a zároveň je románom o smútku, výčitkách a ľútosti.

Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov. Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu Sultán Chán dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru.

Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v rodine Sultána Chána a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život.

„Čarovná kniha, v ktorej sa spolu s mladým chlapcom vydáme na plavbu. Ilustrácie bratov Fanovcov sú mixom tradičných techník, perokresby a ceruzky, ktoré sú bravúrne digitálne dotvárané. Snové obrázky vás zoberú na cestu, ktorú poháňa strata, ale hlavne láska.“ To o tejto detskej knihe napísal ilustrátor Adrián Macho. Medzi nebom a morom odporúčame pre deti od 5 rokov a pre všetkých, ktorí majú radi krásne detské knihy. 

 

Foto: Michaela Kompaníková

Za spoluprácu ďakujeme kaviarni FIVE Points. 

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora