blog

Pomôžte svojim vydavateľom, darujte im Vydavateľský tringelt

piatok 3. apríla 2020 11:57
Pi 3.04. 2020 11:57

Na úvod malá dobrá správa, no veľmi dôležitá: život v knižnom svete sa nezastavil úplne. Je preň obrovským úderom, že kamenné kníhkupectvá, v ktorých sa stále predávajú tri štvrtiny všetkých kníh na Slovensku, sú zatvorené. Ale tie internetové, vrátane nás v Martinuse, teraz sústredíme všetky sily na to, aby sme naďalej spájali ľudí s knihami a pomohli udržať čo najviac “krvného obehu” celému knižnému trhu.

Ten je pre nás samostatný svet, ktorý sa vždy nachádza na pomedzí biznisu a kultúry, čísiel a pocitov. Jeho sila spočíva v pestrosti, ktorá vzniká na Slovensku z tisícov autorov, veľkých stoviek vydavateľov a kníhkupectiev, veľkých i malých. A, samozrejme, miliónov čitateľov. Je to ekosystém, kde sme všetci na sebe navzájom závislí.

V auguste to bude už 30 rokov, čo sme tu s vami. Niektorí si nás pamätáte od úplných začiatkov. Z jedného malého kníhkupectva sme sa čo-to posunuli, no vždy sme rástli len tak rýchlo, ako sme to považovali za zdravé a koľko sme si mohli dovoliť. Vieme, že niekedy sa dali knihy nájsť na iných weboch ešte o niečo lacnejšie ako u nás. No len vďaka tomu, že nám už tri dekády dávate dôveru, len vďaka autorom, vydavateľom a distribútorom, ktorí po celý čas pri nás stoja, sme dokázali vybudovať silnú a zdravú firmu.

Všetci v Martinuse si to uvedomujeme a sme za to zaviazaní. Preto tak ďaleko, ako dnes dovidíme, budeme všetky faktúry naďalej uhrádzať načas a v plných výškach, nebudeme tlačiť na ešte lepšie nákupné podmienky kníh, našim kníhkupcom budeme platiť naďalej plné mzdy a neplánujeme nikoho prepúšťať. Aktívne komunikujeme s vydavateľmi (aj inými kníhkupcami) a hľadáme ďalšie spôsoby, ako pomôcť im, autorom i celému knižnému trhu.

Ako môžete pomôcť vy? Neprestaňte čítať, a ak vám to situácia dovoľuje, nakupovať knihy. To je ten najjednoduchší spôsob, ako podporiť všetkých ľudí, ktorí vám cez písmenká prinášajú príbehy, myšlienky i chvíle odpútania sa od reality.

No ak chcete pomôcť ešte viac, spúšťame službu Vydavateľský tringelt, ktorým môžete podporiť svojho vydavateľa – a nebude vás to stáť viac, ako keby ste si knihu kúpili v bežnom kníhkupectve. V závere objednávky totiž môžete celú našu internetovú zľavu venovať konkrétnym vydavateľom, ktorí vydali knihy, ktoré si práve kupujete. Pri niektorých knihách to bude 50 centov, inde 3 eurá, no v týchto dňoch môžu mať pre mnohých zachraňujúci účinok.

Vopred ďakujeme, že ste v tom s nami a pomáhate, aby všetky tie zázračné príbehy mohli plynúť ďalej.

Mišo Meško (CEO) a Vaši Martinusáci

Takto vyzerá možnosť Vydavateľského tringeltu v objednávke (kliknite pre celý náhľad)

Otázky a odpovede

Ako môžem Vydavateľský tringelt darovať?

V poslednom kroku objednávky stačí zakliknúť tlačítko Vydavateľský tringelt a hotovo. Danú sumu vám pripočítame na faktúru a raz mesačne vyzbierané sumy v plnej výške pošleme jednotlivým vydavateľom. (V prípade, že sa danému vydavateľovi nazbiera menej ako 30 eur, presunieme to do ďalšieho mesiaca.)

Platí to pre všetky knihy?

Vydavateľský tringelt môžete dať tým, ktorí sú do programu zaradení (pri ich názve svieti ikonka mincí). Ak pri vašom vydavateľovi nesvieti ikonka mincí nesvieti (Vydavateľský tringelt), poproste ho, nech nám napíše na tringelt@martinus.sk. Budeme ho kontaktovať ohľadom ďalšieho postupu (no vyhradzujeme si právo rozhodnúť o zaradení konkrétneho vydavateľstva do tohto programu).

Pôjdu peniaze priamo konkrétnemu vydavateľovi?

Áno, podpora je adresná a pôjde v plnej výške vydavateľom jednotlivých kníh z vašej objednávky. Príklad: Objednáte si dve knihy. Jednu od vydavateľstva X, ktorá bežne stojí 15 eur, ale u nás po zľave 12 eur (zľava 3 eur). Druhú od vydavateľstva Y, ktorá bežne stojí 10 eur a u nás po zľave 9 eur (zľava 1 eur). V poslednom kroku objednávky sa budete môcť rozhodnúť venovať zľavy vydavateľom ako Vydavateľský tringelt. (Kvôli zjednodušeniu sa dá rozhodnúť áno/nie len na celú objednávku, nie na jednotlivé knihy alebo vydavateľstvá.) V takom prípade vy zaplatíte za celú objednávku 25 eur (teda plnú cenu kníh, miesto zľavnenej ceny 21 eur), pričom vydavateľovi X posunieme 3 eurá a vydavateľovi Y posunieme 1 euro.