blog

Knihy, ktoré milujeme nielen na Valentína

nedeľa 14. februára 2021 09:00
Ne 14.02. 2021 09:00

Láska hrá v našich životoch podstatnú úlohu. Dokáže potešiť aj zraniť a užívame si ju v jej tradičnej alebo netradičnej podobe. Nájdeme ju vo filmoch, televíznych seriáloch a, samozrejme, nemôže chýbať ani v knižných príbehoch. Inšpirujte sa zaláskovanými príbehmi, ktoré majú radi naši Martinusáci.

Philippa Rice – Slaďák

Čo je láska? Pre mnohých sú to tie každodenné maličkosti, ako príprava dobrej kávy, spoločný filmový večer s pizzou alebo pusa a objatie na dobré ráno. Malými intímnosťami dokážeme aj bez slov povedať svojej druhej polovičke, že nám na nej záleží a milujeme ju. Slaďák je tak akurát sladký komix, ktorý rozpráva skutočný príbeh jednej lásky, ktorá začala zamilovanými smskami a pokračovala prvým spoločným bývaním.

Benedict Wells – Na konci samoty

Netradičný príbeh dvoch ľudí. Tak môžeme opísať román Na konci samoty, ktorý rozpráva o utrpení, priepastiach spôsobených životom a pripomenie vám, že nič netrvá večne. Julesovo bezstarostné detstvo sa končí v momente, keď jeho rodičia zahynú pri autonehode. Predtým sebavedomý chlapec sa so svojimi súrodencami ocitne na internátnej škole, kde sa každý z nich s traumou vyrovnáva svojím spôsobom. Uzavretý Jules sa zmení v momente, keď si k nemu prisadne spolužiačka Alva, červenovlasé dievča s výraznými okuliarmi. Každý z nich má svoje ťaživé tajomstvá, ktoré ich na istý čas spoja. Ich náklonnosť sa však nepremení na lásku a na prahu dospelosti sa ich cesty rozdelia. Opäť sa stretnú až po rokoch, kedy si uvedomia, že je načase nechať citom voľný priebeh. Dokedy bude ich šťastie trvať?

na konci samoty

Chimamanda Ngozi Adichie – Amerikánka

Amerikánka poteší všetkých, ktorí hľadajú román o veľkej láske. Ifmelu a Obinze sa do seba zamilovali na strednej škole, kedy v Nigérii doznieva vojenská diktatúra a odísť za more je jediným spôsobom, ako viesť normálny život. Tu sa však ich cesty rozchádzajú. Ifmelu začne odznova v Amerike ako blogerka píšuca o problematike rasy a Obinze ledva prežíva vo Veľkej Británii. Príbeh ich lásky je analýzou otázok týkajúcich sa rasizmu, identity, diskriminácie, predsudkov a stereotypov.

Julian Barnes – Jediný príbeh

Ak vie niekto písať jedinečné príbehy o láske, tak je to Julian Barnes. Svoj štrnásty román začína dilemou či by ste chceli radšej viac ľúbiť a aj viac trpieť, alebo menej ľúbiť a o to aj menej trpieť. Jediný príbeh rozpráva o láske medzi 19-ročným mladým mužom a 48-ročnou ženou.

jediny pribeh

André Aciman – Daj mi tvoje meno

Myslíte si, že vás môže iba niekoľkotýždňový vzťah poznačiť na celý život? Intenzívne skúsenosti, ktoré prežívame nielen v mladom veku, zatrasú naším vnútrom a získame pocit, že táto chvíľa sa už nikdy nebude opakovať. Podobne je na tom 17-ročný Elio, ktorý sa zaľúbi do 24-ročného Olivera, hosťa jeho rodičov, počas spoločne stráveného leta na slnečnej talianskej riviére. Obaja hrdinovia príbehu Daj mi tvoje meno sa najskôr správajú ľahostajne, ale časom popustia uzdu svojim citom. Strach, túžba a vášeň sprevádzajú ich krátky, ale intenzívny vzťah. 



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora